ΤΟΠΙΚΑ

«Οχι στη μεταμνημονιακή λιτότητα»

οχι-στη-μεταμνημονιακή-λιτότητα-702835

Το μήνυμα των εργαζομένων στην κυβέρνηση με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2019

Οι προσδοκίες που είχαν τα συνδικάτα για δυναμική και μαζική συμμετοχή στη χθεσινή πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ ενάντια στον προϋπολογισμό δεν ευοδώθηκαν.

Η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Βόλου ήταν υποτονική, ενώ σχετικά χαμηλά ήταν και τα απεργιακά ποσοστά, αφού, εκτός από ορισμένες βιομηχανίες που οι εργαζόμενοι απήργησαν, στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα οι απεργοί ήταν ελάχιστοι.

Πιο μαχητική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση των ταξικών σωματείων του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας, με τους διαδηλωτές μετά τη λήξη της συγκέντρωσης να πραγματοποιούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Προϋπολογισμός λιτότητας

«Ο προϋπολογισμός, για άλλη μια φορά, γυρίζει την πλάτη στα πραγματικά θύματα των βίαιων μνημονιακών πολιτικών (συνταξιούχους, εργαζόμενους, άνεργους, κοινωνικά ασθενέστερους) και ικανοποιεί τις αξιώσεις των δανειστών. Παρά τα όσα καμώνεται πως προωθεί η Κυβέρνηση, στο επίκεντρο δεν βρίσκονται τα θύματα, αλλά οι θύτες» επισήμανε στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση ο γ.γ. του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου.

«Τα «ψίχουλα» που μοιράζει ο κ. Τσίπρας ασφαλώς και δεν μπορούν να ισοσκελίσουν την οικονομική καταστροφή που έφεραν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους η άγρια λεηλασία των εισοδημάτων τους, οι ληστρικές περικοπές των μισθών και των συντάξεων, η απάνθρωπη κατάργηση του Κοινωνικού Κράτους Πρόνοιας.

Ούτε, βεβαίως, η ακατάσχετη παροχολογία και το κρεσέντο χιλιάδων προσλήψεων που επαγγέλλεται ο κ. Τσίπρας (δαιμονοποιώντας και στέλνοντας στο «πυρ το εξώτερο» χιλιάδες χαμηλόμισθους ιερείς), συνιστούν λύση για όσα επέφεραν στην οικονομία της χώρας οι αναποτελεσματικές μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης».

Πορεία στους δρόμους

Μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στον Βόλο. Ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» στην κεντρική ομιλία ανέφερε ότι: «Η απεργία μας είναι απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης που συνεχίζει το ίδιο βιολί. Ενώ εμείς ζούμε από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα, τους αντιλαϊκούς νόμους που έχει ψηφίσει, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, αυτοί θέλουν να μας πείσουν από τα μπαλκόνια και τις πολυθρόνες των γραφείων τους ότι “εγένετο φως”, ότι ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια, τα αντεργατικά μέτρα, την άγρια εκμετάλλευση από τη μεγαλοεργοδοσία. Τόσο, που ξεδιάντροπα λένε ότι “τελείωσαν τα μνημόνια” και την ίδια ώρα ούτε ένας αντεργατικός νόμος που τα συνοδεύει δεν έχει πειραχτεί στο ελάχιστο. Ακόμα και ο πιο εμβληματικός νόμος για τον κατώτερο μισθό, ο νόμος Βρούτση, εφαρμόζεται μέχρι κεραίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μην κάνει εντύπωση σε κανέναν. Έτσι θα συνεχιστεί το έργο, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αφού βρισκόμαστε πριν από τις εκλογές και οι κυβερνώντες μάς έχουν συνηθίσει στα πολλά “θα” και σε διαρκή προσπάθεια να παρουσιάζουν την κόλαση για παράδεισο».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε εκ μέρους του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας ο Π. Τσιτσιρίκης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου