ΤΟΠΙΚΑ

Φως για το Δημοτικό Θέατρο

φως-για-το-δημοτικό-θέατρο-702784

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Γιάννη Μιχελάκη είχαν προχθές η Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής Μαγνησίας κ.Ζέττα Μακρή και ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιοποίηση από το Δήμο Βόλου της πρόσκλησης που απηύθυνε στις 2.8.2013 ο Υπουργός Εσωτερικών προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες, προκειμένου να προτείνουν για ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενός ώριμου για άμεση δημοπράτηση, αναπτυξιακού χαρακτήρα έργου. Η πρόταση πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30.8.2013.

Ο Δήμαρχος Βόλου, έχοντας τη στήριξη και της κ.Μακρή, ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών να εξασφαλιστεί, μέσω αυτής της διαδικασίας, η χρηματοδότηση της ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, που είναι έργο κορυφαίας σημασίας για την περιοχή μας και ώριμο για άμεση δημοπράτηση, αφού έχουν ολοκληρωθεί από το Δήμο όλες οι αιτούμενες μελέτες και εγκρίσεις. Μάλιστα ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι ο σχεδιασμός του Δήμου προβλέπει τη λειτουργία του και ως Συνεδριακού Κέντρου, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενισχύοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου.

Ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και στα προβλήματα στατικής επάρκειας που προέκυψαν, και παρουσίασε τα σημαντικά οφέλη για την πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή από την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου – Συνεδριακού Κέντρου, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη του χώρου αυτού έχει στερήσει το Βόλο από τη φιλοξενία σημαντικών εκδηλώσεων. «Η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου – Συνεδριακού Κέντρου», τόνισε χαρακτηριστικά, «έχει έντονα αναπτυξιακή διάσταση, αφού στηρίζει την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του Βόλου, σύμφωνα με τις αρχές του αειφόρου αστικού τουρισμού, που αποτελεί την πιο ορατή προοπτική για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε μια εποχή όπου διεθνώς αλλάζουν οι τάσεις στον τουρισμό και ενισχύεται ο τουρισμός πόλεων -το city break- ο Βόλος με την ευρύτερη περιοχή του έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό, προωθώντας νέες, ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο τουρισμός αναψυχής κ.λπ.». Μάλιστα ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε με έμφαση ότι το Δημοτικό Θέατρο – Συνεδριακό Κέντρο είναι απολύτως αναγκαίο, αφού ο Βόλος έχει αναδειχθεί σε πόλη φιλοξενίας μεγάλων διεθνών διοργανώσεων (Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Καρναβάλι του Κόσμου, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου, Παγκόσμια Πρωταθλήματα Πόλο και Συγχρονισμένης Κολύμβησης, μεγάλα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια κ.λπ).

Ο Υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε ιδιαίτερα θετικά την πρόταση του Δήμου Βόλου, η οποία την άλλη βδομάδα θα πρέπει να υποβληθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Απαγόρευση προσλήψεων στις ΔΕΥΑ

Στη συνάντηση τέθηκε από το Δήμαρχο Βόλου και το θέμα της απαγόρευσης, ουσιαστικά, των προσλήψεων στις ΔΕΥΑ, παρότι οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν ούτε κατά ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και ως επιχειρήσεις αιχμής, θα πρέπει να λειτουργούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Να σημειωθεί ότι ειδικά στις παλαιότερες ΔΕΥΑ, όπως η ΔΕΥΑΜΒ, η κατάσταση έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο, αφού παρατηρείται διαρκής μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, με συνέπεια την αδυναμία να καλυφθούν νευραλγικοί τομείς των Επιχειρήσεων. Εξάλλου, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται, υπάρχει πιεστική ανάγκη να προσληφθούν νέοι επιστήμονες με πιο εξειδικευμένες γνώσεις.

Για το λόγο αυτό, τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, είναι επείγουσα ανάγκη να εξαιρεθούν οι ΔΕΥΑ και γενικότερα οι ανταποδοτικές υπηρεσίες από τη γενική απαγόρευση προσλήψεων. Είναι αυτονόητο ότι οι προσλήψεις (απολύτως αιτιολογημένες) στις ΔΕΥΑ υπόκεινται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία.

Οι καθαρίστριες των σχολείων

Απαντώντας στο αίτημα του Δημάρχου Βόλου για άμεση ρύθμιση του θέματος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Μιχελάκης ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστών – καθαριστριών των σχολείων για την εκπαιδευτική περίοδο 2013 – 2014, ώστε το προσωπικό να είναι έγκαιρα στη θέση του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου