ΤΟΠΙΚΑ

Εκαναν τραγούδι την επανάσταση του ’21

εκαναν-τραγούδι-την-επανάσταση-του-21-702332

Ευχάριστες εκπλήξεις επιφυλάσσει καθημερινά στους μαθητές του ο Βολιώτης εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Μπατάκας, αναδεικνύοντας την δημιουργική διάσταση της μάθησης. Ο δάσκαλος της έκτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, που εμψύχωσε τους μαθητές του στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, αφιερώνοντάς τους με την κιθάρα του γνωστό τραγούδι που διασκεύασε, συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό, την δημιουργική του εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Ακολουθώντας τον δρόμο της δημιουργικής επικοινωνίας με τους μαθητές του, «όπως κάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί», επεσήμανε με σεμνότητα, υλοποίησε δύο ακόμη ευχάριστες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν την ηχογράφηση ενός παραμυθιού αλλά και ένα επετειακό τραγούδι – έκπληξη.

Συγκεκριμένα, δάσκαλος και μαθητές, δημιούργησαν τραγούδι εμπνευσμένο και αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση. «Για όλους τους δασκάλους είναι πολύ βασικό ο διευθυντής της μονάδας να ενισχύει τις σκέψεις και το έργο τους. Εχω την τύχη να έχω πλήρη υποστήριξη από την διευθύντριά μου, Ζωή Γεροστάθη, οπότε το έργο παράγεται, ουσιαστικά, από κοινού, γιατί χωρίς την δική της άδεια, δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Συμμετέχοντας στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, το σχολείο ετοιμάζει ενδιαφέροντα πρότζεκτ, με τον δάσκαλο και τους μαθητές της έκτης τάξης, να κάνουν τραγούδι την συγκεκριμένη επέτειο, συνδέοντας λέξεις, νοήματα και ηχοχρώματα.

«Ετοιμάζουμε μια ανθολογία μουσικών κομματιών, που αναφέρονται στην επανάσταση. Το δεύτερο σκέλος της εργασίας μας, είναι ότι δημιουργήσαμε δικό μας κομμάτι. Συνεργαστήκαμε, βρήκαμε λέξεις, φτιάξαμε στιχάκια, δημιουργήσαμε σε συνεργασία την μουσική, που την επεξεργάστηκα στο σπίτι, ολοκληρώνοντας την σύνθεση. Επόμενο στάδιο είναι να γίνει ηχογράφηση μέσα στην τάξη, με μηχανήματα επαγγελματικά», τόνισε.

Τα παιδιά κλήθηκαν να συγκεντρώσουν λέξεις που αναφέρονται στην Ελληνική επανάσταση, εμβαθύνοντας στην ιστορία, και τον εθνικό ύμνο, δημιούργησαν εικόνες, προτάσεις, και στη συνέχεια βίωσαν την χαρά της συμμετοχής σε μια δημιουργική διαδικασία.

Παραμύθι με μηνύματα

Εξίσου ενδιαφέρον, το παραμύθι που ηχογράφησαν τα παιδιά με την προτροπή του δασκάλου τους. Επίκεντρο της συγκεκριμένης προσπάθειας το παραμύθι του παιδιού και της μηλιάς, που παρέμειναν φίλοι, με το δέντρο να αποκτά φωνή και υπόσταση, προσφέροντας διαρκώς ότι ζητούσε ο μικρός του φίλος, προκειμένου να είναι πάντα ευτυχισμένος, μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Πρόκειται για ένα γνωστό παραμύθι με πολλαπλά μηνύματα, που αναφέρεται στην φύση, την αγάπη, την φιλία, την ανιδιοτελή προσφορά.

«Συζητήσαμε με τα παιδιά, για να καταλάβουν το νόημα και να τους δημιουργηθεί η ανάγκη να δουλέψουν πάνω σε αυτό και στη συνέχεια, για να τα βάλω σε μια διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα, κάναμε ηχογράφηση. Κάναμε μάθημα ανάγνωσης, μάθημα χρωματισμού φωνής, μάθημα στόμφου, μάθημα συναισθήματος στον τόνο της φωνής και ακολούθησε η ηχογράφηση του παραμυθιού στο σχολείο», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μπατάκας.

Κάθε πρόγραμμα και δράση που υλοποιείται, έχει ως αποδέκτες τα παιδιά και στόχο την διεύρυνση του γνωστικού και μαθησιακού τους ορίζοντα, με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο. «Κάθε δράση γίνεται για τους μαθητές μου, για να συμμετέχουν. Ο στόχος είναι τα παιδιά και σε αυτά απευθύνεται», επεσήμανε ο εκπαιδευτικός που έχει αφήσει την δημιουργική του σφραγίδα σε σχολεία της περιοχής, όπου έχει διδάξει.

Το τραγούδι της επανάστασης του ’21 με τίτλο «200 χρόνια από την Επανάσταση», που παρουσιάζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, έχει ως εξής:

200 χρόνια σκλαβωμένοι

από των Τούρκων το σπαθί

τη λευτεριά μας τη χρωστούμε

στην Εταιρεία την Φιλική

Τσακάλωφ και Σκουφάς και Ξάνθος

το έργο τους μην ξεχαστεί

ίδρυσε την Εταιρεία

«ξανθό τσακάλι με σκουφί»

Κολοκοτρώνης Παπαφλέσσας

και άλλοι τόσοι Φιλικοί

δώσαν όλοι τη ζωή τους

για να ‘μαστε ελεύθεροι

Τον Θεό ευχαριστούμε

όλοι οι Έλληνες στη γη

γιορτάζουμε 200 χρόνια

από την Επανάσταση

Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη

των Ελλήνων τα ιερά

και σαν πρώτα αντρειωμένοι

χαίρε ω χαίρε λευτεριά

Τον Θεό ευχαριστούμε

όλοι οι Eλληνες στη γη

γιορτάζουμε 200 χρόνια

από την Επανάσταση

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου