ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξε τον δρόμο σε ετοιμόγεννη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ

ανοιξε-τον-δρόμο-σε-ετοιμόγεννη-ο-πρόε-701086

Η «Μήδεια» έβαλε φωτιά στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Βόλου – Εκατοντάδες κλήσεις πολιτών, που ζητούσαν βοήθεια – Κάποιοι υπέβαλαν υπερβολικά… αιτήματα

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στο τηλεφωνικό κέντρο, που ενεργοποίησε ο Δήμος Βόλου για την παροχή βοήθειας σε δημότες που χρειάστηκαν βοήθεια και δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους εξαιτίας του χιονιού που έπληξε την πόλη. Τα… νερά «έσπασαν» σε έγκυο γυναίκα που κινδύνευε να γεννήσει στο σπίτι, καθώς ο δρόμος μπροστά από το σπίτι της ήταν αποκλεισμένος από χιόνι και ο σύζυγός της δεν μπορούσε να βγάλει το οικογενειακό αυτοκίνητο.

Ο σύζυγος της ετοιμόγεννης τηλεφώνησε με απόγνωση στα τηλέφωνα που είχε δώσει ήδη από την Παρασκευή στη δημοσιότητα ο Δήμος Βόλου για την παροχή βοήθειας σε έκτακτη ανάγκη. Ενημέρωσε το τηλεφωνικό κέντρο για την κατάσταση και άμεσα στήθηκε επιχείρηση.

Το σπίτι του ζευγαριού βρίσκεται στην περιοχή της Αλλης Μεριάς σε αδιέξοδο δρόμο ο οποίος δεν είχε εκχιονιστεί. Για βοήθεια προσέτρεξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργος Τόρης, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο Δημαρχείο Βόλου και άκουσε το περιστατικό.

Επιβιβάστηκε σε υπηρεσιακό 4Χ4 όχημα και μετέβη στο σημείο. Αρχισε με το όχημα να πηγαίνει πάνω – κάτω στον παράδρομο, «πατώντας» το χιόνι, προκειμένου να μπορέσουν να βγουν έξω η ετοιμόγεννη και ο σύζυγος που μετέφερε με το οικογενειακό αυτοκίνητο την έγκυο γυναίκα στο νοσοκομείο προκειμένου να γεννήσει.

Δεν ήταν όμως το μοναδικό τηλεφώνημα ανάγκης που δέχθηκε το κέντρο του Δήμου Βόλου στα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας, στο Δημαρχείο Βόλου αλλά και στο γραφείο δημάρχου, τα οποία –αξίζει να σημειωθεί- λειτουργούσαν σε 24ωρη βάση, τόσο την Κυριακή όσο και χθες Δευτέρα.

Κλήσεις από νεφροπαθείς και για εμβόλια

Οι περισσότερες κλήσεις έγιναν από νεφροπαθείς που έπρεπε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο, από πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία που έπρεπε να μεταφερθούν για μεταγγίσεις αίματος αλλά και από πολίτες μεγάλης ηλικίας που έπρεπε να μεταβούν στο «Αχιλλοπούλειο» για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Για αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμος Βόλου είχε φροντίσει να εξασφαλίσει λίστες με ονόματα και διευθύνσεις και με τις ώρες των ραντεβού, προκειμένου να εξυπηρετήσει όσο το δυνατό περισσότερους είχαν ανάγκη μετακίνησης προς το νοσοκομείο του Βόλου.

Κινητοποίηση για παιδιά σε ανάγκη

Κινητοποίηση υπήρξε και για παιδιά που έπρεπε να μεταβούν στον γιατρό εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Στην Αγία Παρασκευή, συνεργείο του Δήμου Βόλου προχώρησε σε αποχιονισμό δρόμου για να μπορέσει να περάσει αυτοκίνητο των γονέων του μικρού παιδιού που έχρηζε μεταφοράς στο Νοσοκομείο Βόλου.
Αλλη μία κλήση έγινε από μητέρα νεογέννητου μόλις πέντε ημερών, που παρουσίασε ίκτερο και έπρεπε να το δει παιδίατρος. Το σπίτι βρίσκεται στην Ανακασιά σε καλντερίμι που είχε 40 πόντους χιόνι. Ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος κατάφερε να ανέβει το καλντερίμι για να πάρει το μωρό, πλην όμως η παιδίατρος συνέστησε να μην μπει σε ξένο όχημα.

Ζητούσαν αλάτι

Οι πρώτες κλήσεις καταγράφηκαν πάντως από δημότες που μόλις άρχισαν να βλέπουν την ένταση της χιονόπτωσης ζητούσαν πληροφορίες για την προμήθεια αλατιού που γινόταν από το δημαρχείο Βόλου και το πρώην Ν. Ιωνίας και από τα δημοτικά καταστήματα στις περιφερειακές ενότητες. Τόνοι αλατιού μεταφέρονταν από τις αποθήκες της Πολιτικής Προστασίας και εξαφανίζονταν εν ριπή οφθαλμού μπροστά από τα δημοτικά καταστήματα. Δύο συνεργεία είχαν επιφορτιστεί με τη συνεχή προμήθεια αλατιού που ο Δήμος Βόλου διέθετε δωρεάν στους δημότες.

Αποχιονισμό έξω από την… πόρτα τους

Χιονοστιβάδα τα τηλέφωνα προς τον Δήμο Βόλου και για αποχιονισμούς δρόμων στους οποίους μέχρι εκείνη την ώρα που ειδοποιούσαν δεν είχαν καταφέρει να πάνε συνεργεία. Κάτοικοι περιοχών όπως ο Αγιος Στέφανος, το Λουζίνικο και το Φυτόκο ζητούσαν εκχιονιστικά για να ανοίξουν οδικές αρτηρίες.

Ανάμεσα όμως στα δίκαια αιτήματα και… παραλογισμοί από ορισμένους.

Τηλέφωνο διαμαρτυρίας από δημότη έγιναν στο κέντρο της Πολιτικής Προστασίας για το εκχιονιστικό που άφησε τον… σωρό το χιόνι μπροστά στο σπίτι του!

Άλλος δημότης που διαμένει στο κέντρο του Βόλου, απαιτούσε εκχιονιστικό για τον καθαρισμό του μικρού στενού δρόμου μήκους… δύο μέτρων που οδηγεί στο σπίτι του επειδή δεν μπορούσε να βγει!

Εψαχναν προσωπικούς… υπηρέτες

Κάποιοι, επαγγελματίες, δοκίμασαν τις αντοχές υπαλλήλων που βρίσκονταν επί 24ωρου στο πόδι.

Φαρμακοποιός ζήτησε από τον Δήμο να του ξεχιονίσει το πεζοδρόμιο και να του ρίξουν αλάτι.

Υπάλληλοι τραπεζικού υποκαταστήματος, είχαν την… απαίτηση να καθαρίσει ο Δήμος τις σκάλες και να… τοποθετήσει και χαρτόνια!

Ζητούσε υπηρεσία προσωπικού… σοφέρ

Γυναίκα που έπρεπε να μεταφέρει την ηλικιωμένη μητέρα της στο Νοσοκομείο Βόλου προκειμένου να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, μάλλον ήταν περισσότερο του δέοντος απαιτητική.

Μολονότι διαμένει σε σημείο όπου ο δρόμος ήταν ανοιχτός και μπορούσε να εξυπηρετηθεί από ταξί, ζητούσε και μάλιστα επιτακτικά υπηρεσία προσωπικού… σοφέρ. Ηθελε να πάει όχημα να πάρει την ίδια από το σπίτι της, να πάνε στην ηλικιωμένη μητέρα της να την πάρουν και να πάνε νοσοκομείο, όπου ο υπάλληλος θα… έπρεπε να την περιμένει προκειμένου να τους επιστρέψει πίσω!

Είδε φάρους και κρύφτηκε

Στη μάχη για την παροχή βοήθειας σε δημότες μπήκε και η Δημοτική Αστυνομία. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Νατάσσα Μορφογιάννη, κύριο μέλημα των δημοτικών αστυνομικών ήταν η μεταφορά νεφροπαθών και πασχόντων από μεσογειακή αναιμία στο Νοσοκομείο, η παροχή αλατιού προς τους δημότες, ενώ έγιναν εξυπηρετήσεις σε ηλικιωμένους κατοίκους της Ν. Ιωνίας που δεν είχαν συγγενείς τους να τους βοηθήσουν. Ζητούσαν, γάλα, ψωμί ή φάρμακα τα οποία υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας έδιναν κατ’ οίκον.

Ανάμεσα στα αιτήματα που δέχθηκε η δημοτική αστυνομία και κλήση σε βοήθεια ατόμου από την περιοχή του Αλιβερίου που δήλωσε ότι έχει πρόβλημα θέρμανσης και ήθελε να μεταφερθεί στο Κοινωνικό Κέντρο των Αγίων Αναργύρων.

Όταν όμως είδε φάρους από το όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας, εξαφανίστηκε. Υπάλληλοι τον αναζητούσαν στη συνοικία για να τον μεταφέρουν στη δομή προκειμένου να περάσει το βράδυ τους, αλλά είχε γίνει άφαντος.

Στην πρώτη γραμμή η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων

Στην πρώτη γραμμή από την πρώτη κιόλας ώρα της χιονόπτωσης βρέθηκαν τα μέλη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και ο εκπρόσωπος, Βασίλης Ηλιόπουλος.

Από την Κυριακή τα ξημερώματα όχημα της λέσχης «όργωνε» κεντρικές οδικές αρτηρίες ρίχνοντας θαλασσινό νερό στους δρόμους ενώ μόλις το χιόνι στρώθηκε, οι εθελοντές επιφορτίστηκαν με την παροχή βοήθειας σε δημότες.

Νεφροπαθείς, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, αλλά και γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου, από τα σπίτια τους προς το Αχιλλοπούλειο και το αντίστροφο, μετέφεραν εθελοντές, εξυπηρετώντας το δυνατό περισσότερους ανθρώπους που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν είχαν φθάσει μηχανήματα για να αποχιονίσουν.

Ειδικά χθες το πρωί, η «μάχη» δόθηκε για την έγκαιρη μεταφορά ηλικιωμένων στο νοσοκομείο προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου