ΤΟΠΙΚΑ

Προμηθεύονται από νωρίς ξύλα

προμηθεύονται-από-νωρίς-ξύλα-700201

Προκειμένου να γλυτώσουν έστω και λίγα ευρώ δεκάδες είναι οι Βολιώτες που προμηθεύονται από τώρα τα καυσόξυλα του χειμώνα, καθώς όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, το καλοκαίρι τα ξύλα είναι πιο ελαφριά και επομένως κοστίζουν λιγότερο! Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, παρότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, έχει «πέσει» ο τζίρος τους, καθώς την τελευταία πενταετία έχουν τετραπλασιαστεί οι μάντρες καυσόξυλων που έχουν ανοίξει στο Βόλο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Ο ιδιοκτήτης μάντρας με καυσόξυλα κ. Ιωάννης Βικιώτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, παρότι ακόμη βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού, έχει ξεπουλήσει μερικούς τόνους καυσόξυλων. «Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης και συγκεκριμένα στα καυσόξυλα. Μάλιστα ορισμένοι προτιμούν να τα προμηθεύονται από το καλοκαίρι, επειδή είναι στεγνά και άρα πιο ελαφριά», καταλήγει ο κ. Βικιώτης.

Από την πλευρά του ο έμπορος ξύλων κ. Ευάγγελος Παπασταματίου αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε καυσόξυλα, έχουν ανοίξει στο Βόλο δεκάδες μάντρες. «Παλιότερα στο Βόλο υπήρχαν 10 με 15 μάντρες καυσόξυλων, σήμερα υπολογίζονται πάνω από 50. Οι μάντρες με μάρμαρα, οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα κ.α. έχουν αντικατασταθεί με ξύλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο τζίρος για όλους μας. Παρότι ο κόσμος έχει στραφεί στο ξύλο για οικονομία, καθώς είναι η φτηνότερη μορφή ενέργειας, σήμερα εμείς δεν έχουμε μεγάλο κέρδος», προσθέτει ο ίδιος.

Σχετικά με τη ζήτηση, οι έμποροι επισημαίνουν ότι έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα επειδή τα ελληνικά ξύλα δεν επαρκούν για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, η αγορά έχει κατακλυστεί από βουλγάρικα, σέρβικα και ρουμάνικα ξύλα, τα οποία υστερούν σε ποιότητα σε σύγκριση με τα ελληνικά.

Τώρα, όσον αφορά την τιμή των καυσόξυλων, το κυβικό μέτρο κοστίζει από 90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. Αναφερόμενος στο τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, ο επαγγελματίας στο κλάδο κ. Στέλιος Καρέλης επισημαίνει ότι, οι καταναλωτές που αγοράζουν ξύλα πρέπει να προσέχουν την τιμή, να μην είναι ούτε πολύ ακριβά, αλλά ούτε πολύ φτηνά. «Ο κόσμος καλό θα είναι να προμηθεύεται ξυλά εμπρόθεσμα πριν αρχίσει ο χειμώνας, καθώς τώρα τα ξύλα είναι στεγνά και ο καταναλωτής δε θα πληρώσει νερό. Επίσης τα σκληρά ξύλα καίγονται καλύτερα, δηλαδή ο δρυς ή ελιά», καταλήγει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου