ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

ξεκίνησαν-οι-εγγραφές-στο-κοινωνικό-φ-699845

Ιση ευκαιρία στη φροντιστηριακή υποστήριξη μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα των ιδιωτικών φροντιστηρίων, δίνει το Κοινωνικό Φροντιστήριο, που θα λειτουργήσει από Σεπτέμβριο δωρεάν τμήματα σε αίθουσα του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Οι εγγραφές ξεκίνησαν χθες Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 30 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς, μπορούν να εγγράφουν τα παιδιά τους καθημερινά από τις δέκα το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι, καθώς και το απόγευμα της Τρίτης, από τις 4:30 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ, στο Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης (28ης Οκτωβρίου 150).

Ηδη 30 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να καλύψουν το σύνολο των μαθημάτων για τα οποία οι μαθητές χρειάζονται επιπλέον διδακτική υποστήριξη και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Μπαίνουν μάλιστα στην πρώτη γραμμή για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών, που με τις αλλαγές που έρχονται στο νέο Γενικό Λύκειο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περισσότερο παρά ποτέ, φροντιστηριακή υποστήριξη.

Εθελοντές φροντιστές

Τριάντα περίπου καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και νέοι πτυχιούχοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ίση ευκαιρία στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων που χρειάζονται φροντιστηριακά μαθήματα, οι γονείς τους όμως δεν μπορούν να τους τα παρέχουν.

Πρόκειται για ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, που «τέντωσαν κεραίες» απέναντι στις ανάγκες των μαθητών, οι οικογένειες των οποίων βιώνουν την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα εφόδια για να προχωρήσουν στη ζωή τους.

Πρόβα τζενεράλε

Η πρόβα τζενεράλε… του κοινωνικού φροντιστηρίου έγινε μέσα στον Ιούλιο και σε χώρο που παραχωρήθηκε στο Στέκι Αλληλεγγύης και Οικολογίας.

Κατά τη διάρκεια των θερινών μαθημάτων που έγιναν τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 216 ώρες μάθημα (όλες στο Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης), συμμετείχαν 34 μαθητές σε 10 τμήματα (άλλοι 8 έχουν ήδη αιτηθεί για Σεπτέμβριο) και διδάχτηκαν 22 θεματικά αντικείμενα (μαθήματα).

Μαθητές που δεν είχαν άλλη διέξοδο, απέκτησαν ίση ευκαιρία μέσα από το Κοινωνικό Φροντιστήριο, ενώ με ανακούφιση οι γονείς τους, είδαν τα διδακτικά κενά των παιδιών τους να συμπληρώνονται χάρη στη διάθεση των εθελοντών φροντιστών για προσφορά.

Επεκτείνεται

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου, από τη νέα σχολική χρονιά επεκτείνεται.

Οι καθηγητές απευθύνθηκαν στο Δήμο Βόλου και συγκεκριμένα στο ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, που τους παραχώρησε αίθουσα στο κτίριο που στεγάζεται το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου, προκειμένου εκεί να διεξάγονται εφεξής τα φροντιστηριακά μαθήματα για τους μαθητές αδύναμων οικονομικά οικογενειών.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό, κ. Θεολόγο Παρδαλίδη ήδη έχει βρεθεί ο «κορμός» των 30 εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στα τμήματα που θα συσταθούν από το Σεπτέμβριο, αν και χρειάζονται επιπλέον μαθηματικοί και φυσικοί.

Προς το παρών, υπάρχουν 12 αιτήσεις μαθητών να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν μαθημάτων του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, ο αριθμός τους όμως αναμένεται να γιγαντωθεί από τις αρχές του επόμενου μήνα, οπότε και θα γίνουν οι τελικές εγγραφές.

Απαραίτητα τα φροντιστήρια

Η εθελοντική πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, έρχεται ως απάντηση στο νέο Λύκειο του Υπουργείου Παιδείας. Οι αλλαγές στο Γενικό Λύκειο θα ισχύσουν από φέτος και προβλέπεται ότι μέσα από αυτές θα ενισχυθεί η παραπαιδεία. Τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών μπορεί να μειώνονται, ωστόσο στο βαθμό πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα συνυπολογίζονται οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων τόσο στην α’ όσο και στη β’ Λυκείου.

Εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η ανάγκη για καλούς βαθμούς, θα οδηγήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών στις πόρτες των ιδιωτικών φροντιστηρίων από την πρώτη κιόλας τάξη του λυκείου.

«Δυστυχώς η στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας, επιβάλλει τη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου δεν έχουν πρόσβαση όλοι, λόγω της οικονομικής κρίσης και ανεργίας που πλήττει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών. Εμείς όμως δε θα μείνουμε απαθείς. Θα στηρίξουμε τους μαθητές που έχουν ανάγκη φροντιστηριακών μαθημάτων», τόνισε ο κ. Παρδαλίδης.

Αναζητούνται συνοδοιπόροι

Οι εκπαιδευτικοί όμως αναζητούν συνοδοιπόρους στην προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει.

Οπως εξηγεί ο κ. Παρδαλίδης, η καλή θέληση των εκπαιδευτικών δεν αρκεί για να στελεχωθούν τα φροντιστηριακά τμήματα. «Οι μαθητές χρειάζονται και σχολικά βοηθήματα», είπε, απευθύνοντας έκκληση σε όσους έχουν βοηθήματα από προηγούμενες χρονιές και δεν τα χρειάζονται, να τα διαθέσουν για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων μαθητών.

Εχουν κάνει κρούση και στο Σύλλογο Βιβλιοπωλών, ενώ στα σχέδιά τους είναι η διοργάνωση, με γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, εκδήλωσης με θέμα: «Διατροφή και προληπτική ιατρική για τη χρονιά των πανελλαδικών» και με συμβολικό εισιτήριο εισόδου ένα σχολικό βοήθημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου