ΤΟΠΙΚΑ

Βιομηχανικό νερό στη Β΄ ΒΙ.ΠΕ προανήγγειλε ο Δήμαρχος Βόλου

βιομηχανικό-νερό-στη-β΄-βι-πε-προανήγ-69919

Για τη ψύξη των μηχανημάτων. – Θα εξοικονομηθούν 400.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού για το Πολεοδομικό Συγκρότημα

Την επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου της σε περισσότερες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για το 2013, αλλά και σαφείς αναφορές για αύξηση των τιμολογίων στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου στο αμέσως προσεχές μέλλον, έκανε στην προχθεσινή του τοποθέτηση στην ημερίδα της ΔΕΥΑΜΒ για το νερό ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Βόλου προανήγγειλε μία σειρά έργων μέσα στο 2013, από τα οποία εκείνο που ξεχωρίζει είναι η κατασκευή δικτύου βιομηχανικού νερού για τις ανάγκες ψύξης των βιομηχανικών μονάδων στη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου και άρδευσης των αύλειων εκτάσεών τους, με στόχο την εξοικονόμηση 400.000 κυβικών μέτρων καλής ποιότητας νερού για το Πολεοδομικό Συγκρότημα.

Ακόμη στην προχθεσινή του τοποθέτηση στην ημερίδα ο Δήμαρχος Βόλου έκανε για μία ακόμη φορά αναφορά στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης, για την οποία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με τη σταθερή και αταλάντευτη θέση μας για το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, υπερασπιζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ ως κοινωφελούς επιχείρησης. Από την υπεράσπιση αυτού του χαρακτήρα της επιχείρησης δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Δηλώνουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, με την ευκαιρία της σημερινής ημερίδας, προς κάθε «ενδιαφερόμενο», ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι κτήμα των πολιτών του Δήμου και κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης δεν πρόκειται να έχει καμία τύχη».

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Δήμαρχος Βόλου έσπευσε να διευκρινίσει, ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της Επιχείρησης δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τα κακέκτυπα του δημόσιου τομέα, όπως τον γνωρίσαμε στη χώρα μας, ούτε πολύ περισσότερο, όπως πρόσθεσε, με την κακοδιαχείριση, τις πελατειακές σχέσεις και τη σπατάλη προσωπικού και πόρων σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες».

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων του ορεινού όγκου του Πηλίου που επιμένουν ότι τα έργα μεταφοράς των πηγαίων νερών στοχεύουν στο στράγγισμα των πηγών ο Δήμαρχος Βόλου σημείωσε ότι «στόχος της ΔΕΥΑΜΒ είναι η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου με καλής ποιότητας νερό. Όχι μέσω της εξάντλησης, όπως είπε, των φυσικών πόρων, αλλά μέσω δράσεων εξοικονόμησης και μείωσης του νερού που χάνεται λόγω της κακής ποιότητας τόσο των δικτύων, όσο και της διαχείρισης των υδραγωγείων.

Βασικός άξονας του παραπάνω στόχου είναι ο διαχωρισμός των χρήσεων του νερού για την ύδρευση, την άρδευση και τη βιομηχανική χρήση, σε συνδυασμό με την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου λύματος, αρχικά για τις ανάγκες άρδευσης τμημάτων του πράσινου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Για το σκοπό προανήγγειλε ότι από το 2013 ξεκινούν έργα που αφορούν στην:

– Κατασκευή δικτύου βιομηχανικού νερού για τις ανάγκες ψύξης των βιομηχανικών μονάδων στη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή και άρδευσης των αύλειων εκτάσεών τους, με στόχο την εξοικονόμηση 400.000 κυβικών μέτρων καλής ποιότητας νερού για το Πολεοδομικό Συγκρότημα

– αξιοποίηση του επεξεργασμένου λύματος για την άρδευση του πάρκου του Πεδίου του Άρεως και του πράσινου στον οικισμό Αγ. Στεφάνου, με στόχο την εξοικονόμηση 150.000 κυβικών μέτρων καλής ποιότητας νερού για το Πολεοδομικό Συγκρότημα

– Κατασκευή κλειστού δικτύου άρδευσης στην ορεινή περιοχή της Μακρινίτσας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την άρδευση του Φυτόκου και τις οικολογικές ροές ζωνοποίηση των δικτύων Αγριάς και Ν. Αγχιάλου, με στόχο την ασφαλή και χωρίς διακοπές υδροδότηση των οικισμών, τον περιορισμό των βλαβών των δικτύων και τη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς διαχείρισης
– Διαχωρισμό των γεωτρήσεων στο σύνολο του Δήμου σε υδρευτικές και αρδευτικές, αξιολόγηση των αναγκών άρδευσης και εκσυγχρονισμό του τρόπου της ικανοποίησης των αρδευτικών αναγκών

– γενικευμένη αυτοματοποίηση και τηλεδιαχείριση των υδραγωγείων κάθε οικισμού, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες πρόληψης στην εμφάνιση των βλαβών, περιορισμού των διαρροών και της εξάντλησης των φυσικών πόρων. Όπως επίσης να υπάρξουν πραγματικές δυνατότητες βελτίωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων

– εξασφάλιση των συνδέσεων με το δίκτυο αποχέτευσης στην Πορταριά, τις Σταγιάτες, το Κατηχώρι την Αλλη Μεριά και την Μακρινίτσα, ώστε να εξαλειφθούν τα περιστατικά και τα προβλήματα ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα, να αναδειχθεί και να προστατευτεί αποτελεσματικά το ευαίσθητο οικοσύστημα του Πηλίου και να αρχίσει η διαδικασία απορρύπανσης των ήδη κατεστραμμένων πηγών, που αναπτύσσονται κατάντη των οικισμών
– αξιοποίηση των πηγών Ζάγκα ώστε να υδροδοτούνται με πηγαίο νερό καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου τα Κάτω Λεχώνια, τα Πλατανίδια και το Μαλάκι, με παράλληλη απελευθέρωση γεωτρήσεων για κάλυψη αρδευτικών αναγκών.

Στόχος της ΔΕΥΑΜΒ, όπως τόνισε σε άλλο σημείο της εισήγησής του στη ημερίδα ο Δήμαρχος Βόλου, είναι η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου με καλής ποιότητας νερό.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, «νερό απαλλαγμένο ακόμη και από υποψία μόλυνσης, όχι βέβαια – όπως για ακατανόητους λόγους διοχετεύεται – μέσω της κατασταλτικής χρήσης του χλωρίου, αλλά πρωτευόντως με την υλοποίηση δράσεων υγειονομικής αναγνώρισης των υδραγωγείων».

Η ευθύνη, πρόσθεσε, έναντι του κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης δεν χρειάζεται ούτε την αντιμετώπισή του ως εμπορεύματος ούτε τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις. Άλλωστε αυτές ακριβώς οι αντιλήψεις περί ιδιοκτησίας οδηγούν τελικά στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων των χωριών του Πηλίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι κατανοητό και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να συγχέεται σήμερα η υγιεινή του πόσιμου νερού, της οποίας την ευθύνη ο νομοθέτης αναθέτει στη ΔΕΥΑΜΒ, με ιδεοληψίες περί λίγων αλλά καλών κολοβακτηριδίων.

Φυσικά, έσπευσε να σημειώσει, ότι είναι τελείως άλλο πράγμα η αξίωση για υγιεινή του νερού, δηλαδή για νερό τόσο χωρίς παθογόνους οργανισμούς, όσο και χωρίς υπερβολική χρήση απολυμαντικών. Αυτή την αξίωση την ενστερνιζόμαστε πλήρως.

Άλλωστε, όπως ομολόγησε ο Δήμαρχος Βόλου, από την εμπειρία που αποκτήσαμε στους 18 μήνες διαχείρισης των περιφερειακών υδραγωγείων διαπιστώσαμε ότι αρκούν εξαιρετικά μικρές δόσεις χλωρίου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η υγιεινή των δικτύων.

Η απολύτως ήπια αυτή χρήση του απολυμαντικού μέσου, σε συνδυασμό πάντοτε και με προτεραιότητα τις τακτικές εργασίες καθαρισμού και υγειονομικής αναγνώρισης δεξαμενών και πηγών, απομακρύνει κάθε κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αρνητικής διαφήμισης της περιοχής.

Αποδοκιμάζουμε, πρόσθεσε, με κάθε τρόπο τις ανεύθυνες ενέργειες της καταστροφής των διατάξεων απολύμανσης, τις οποίες εγκαθιστά η υπηρεσία στα υδραγωγεία. Οι βανδαλισμοί δεν προωθούν ούτε το διάλογο ούτε έχουν σχέση με τη δημοκρατία. Αντίθετα ο ετσιθελισμός απλώς ανοίγει το δρόμο σε καταστροφικές για το πόσιμο νερό συνέπειες.

Δεν ταιριάζουν οι φωνές άρνησης της ιδιωτικοποίησης με τις ιδιωτικού χαρακτήρα και εν κρυπτώ παρεμβάσεις και καταστροφές της δημόσιας περιουσίας, την οποία πληρώνουν οι συμπολίτες μας. Αυτές ακριβώς οι ιδιωτικές, αυθαίρετες και εκτός κάθε πλαισίου παρεμβάσεις σήμερα, η εν τοις πράγμασι απαγόρευση στο δημόσιο φορέα να υλοποιεί τα καθήκοντά του, η απαξίωση του ρόλου του και μάλιστα εκ του ασφαλούς, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση του νερού».

Η τιμολογιακή πολιτική

Στη συνέχεια της εισήγησης ο Δήμαρχος Βόλου αφού σημείωσε στη μεσοσταθμική μείωση στα τιμολόγια του νερού, από φέτος, κατά 15% προανήγγειλε για το 2013 ένα διευρυμένο κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο θα εμπεριέχει και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού (π.χ. τρίτεκνοι).

«Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με την εμφάνιση χειροπιαστών αποτελεσμάτων στο σύνολο των προσπαθειών μας, μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την ελάφρυνση των συμπολιτών μας στον τομέα των τελών υδροδότησης», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου.

Επειδή πληθαίνουν οι φωνές από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά και από τις δημοτικές παρατάξεις των μειοψηφιών ότι υπάρχουν τιμολόγια δύο ταχυτήτων με τους πολίτες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας να πληρώνουν το νερό ακριβότερα σε σχέση με τους δημότες στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, ο Δήμαρχος Βόλου βρήκε την ευκαιρία αν σημειώσει:

«Είναι προφανές ότι ένα ορθολογικό τιμολόγιο υπακούει στους σαφείς κανόνες της ανταποδοτικότητας, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τη με γεωγραφικά, αποκλειστικά, κριτήρια, ωφέλεια ομάδων του πληθυσμού εις βάρος άλλων. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα, όπως πρόσθεσε, η διαφοροποίηση με κοινωνικά κριτήρια και η ελάφρυνση των κοινωνικά αδύνατων ομάδων, των ανέργων, των πολύτεκνων, των τρίτεκνων, των ατόμων με αναπηρία, από την τοπικιστική αντίληψη της τιμολογιακής πολιτικής.

Αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας η ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών και οι συνολικές προσπάθειές μας στο Δήμο Βόλου υπακούουν ακριβώς σε αυτή την αρχή. Δεν υπάρχουν στο Δήμο Βόλου και δεν θα υπάρξουν όσο έχουμε την ευθύνη της διοίκησης, πολίτες δύο ταχυτήτων και κατηγοριών.

Τα τιμολόγια κάθε περιοχής θα διαμορφώνονται στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, με βάση τα απολύτως ελέγξιμα και αναλυτικά στοιχεία για το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των υδραγωγείων κάθε οικισμού, παίρνοντας φυσικά, σε κάθε περίπτωση, υπόψη τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες και εστιάζοντας, πριν από όλα, στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών στην πρόσβαση και τη χρήση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου