ΤΟΠΙΚΑ

Δίμηνη παράταση για το Κτηματολόγιο Βόλου

δίμηνη-παράταση-για-το-κτηματολόγιο-β-699117

Σε δίμηνη παράταση στην ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης για τυχόν λάθη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, προσανατολίζεται το ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου , λόγω της δυσκολίας προσέλευσης των ιδιοκτητών στο γραφείο κτηματογράφησης και της συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες που υπολειτουργούν με την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 και έχει διάρκεια 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού δηλαδή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021 ημερομηνία που έληξε, και 4 μήνες για όσους μένουν στο εξωτερικό και θα λήξει η σχετική προθεσμία 14 Απριλίου 2021.

Κρίθηκε απαραίτητη η παράταση

Σύμφωνα με τη Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο πολεοδόμο μηχανικό, ήδη το κτηματολόγιο έδωσε πριν τη λήξη τη δυνατότητα να κρατήσουν οι ιδιοκτήτες τηλεφωνικά βεβαίωση εμπροθέσμου προσέλευσης ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση της αίτησης τους εμπρόθεσμα και να υποβάλλουν την ένσταση τους στη συνέχεια. Όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν πρόλαβαν να κλείσουν ραντεβού και έτσι το ΔΣ προσανατολίζεται σε συνεδρίαση του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή να ορίσει ως καταλυτική ημερομηνία και για τους κατοίκους εσωτερικού η 14η Απριλίου 2021 εξαιτίας της μειωμένης συμμετοχής, δίνοντας δηλαδή δίμηνη παράταση.

Σημειώνεται ότι διορθώσεις όπως στοιχεία ταυτότητας ή επικοινωνίας των δικαιούχων, προσκόμιση πιστοποιητικού μεταγραφής/ληξιαρχικής πράξης θανάτου του επικαρπωτή/ εξάλειψης βαρών, τυχόν ενημέρωση επιφάνειας για ρυθμισμένο («τακτοποιηµένο») χώρο εμπίπτουν στα πρόδηλα σφάλματα (με ημερομηνία λήξης τις 14/04/2021).

Προσοχή πρέπει να δώσουν οι ιδιοκτήτες στα πιο σοβαρά θέματα που απαιτείται για να εξεταστούν υποβολή αίτησης διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων (όπως ποσοστό δικαιώματος, απορριφθέν δικαίωμα, διεκδίκηση τμήματος ή ακινήτου, διόρθωση στο εμβαδό ή στα όρια γεωτεμαχίου, εγγραφή αγνώστου, εγγραφή τρίτου, λάθος εντοπισμός, μη εντοπισμός κοκ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (έως τις 13 Φεβρουαρίου), έχουν γίνει 718 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων και 2500 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Μάλιστα, από αυτές τις αιτήσεις, είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 495 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων και 2021 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Για αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου έχουν υποβληθεί 752 αιτήσεις, ενώ συνεχίζονται κανονικά χωρίς πρόστιμα οι δηλώσεις «ξεχασμένων» ακινήτων και με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής, με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet.

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων που ανέρχεται στα 800 τα οποία αν δεν δηλωθούν έγκαιρα θα πάνε στο ελληνικό δημόσιο. Συνολικά, εντός του προ Καποδιστριακού ΟΤΑ Δήμου Βόλου κατά την αρχική φάση της κτηματογράφησης, είχαν υποβληθεί 160.000 δικαιώματα και περίπου 500 ακίνητα έχουν πρόβλημα γιατί υπάρχει διεκδίκηση είτε από τον Δήμο, είτε από το ελληνικό δημόσιο ως δασική έκταση, είτε προκρίθηκε λόγω σοβαρών στοιχείων άλλος δικαιούχος. Επίσης, οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για 447 ιδιοκτησίες απορρίφθηκαν διότι δεν εντοπίστηκαν αν και εκτιμάται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται εντός διπλανού ΟΤΑ (π.χ. Νέα Ιωνία, Διμήνι, Αγριά κ.ά.) που από λάθος δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο Βόλου θεωρώντας ότι αυτό καλύπτει όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου.

Τώρα, συνεχίζει η κ. Μπακλατσή, που η κτηματογράφηση βρίσκεται στη φάση της ανάρτησης, όσοι πολίτες έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα εντός της Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Βόλου, με τους κωδικούς του TAXIS μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των κτηματολογικών χαρτών και διαγραμμάτων και να ελέγξουν την ορθότητά τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr). Θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία της ιδιοκτησίας τους, τα αποσπάσματα του κτηματολογικού πίνακα (περιγραφή ακινήτου και νομική κατάσταση) αλλά και του κτηματολογικού διαγράμματος (θέση και όρια). Αν δεν είναι σωστά, ή εάν δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα (είτε διότι δεν το είχαν ποτέ δηλώσει είτε γιατί η δήλωσή τους είχε απορριφθεί) τότε πρέπει να επικοινωνήσουν με το γραφείο κτηματογράφησης Βόλου. Βεβαίως μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση διόρθωσης στοιχείων και ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στη σχετική ιστοσελίδα.

Η φάση της ανάρτησης κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική καθώς για τελευταία φορά οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας και να διορθώνουν εγκαίρως σφάλματα και παραλείψεις, δίχως να τους κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Μελλοντικά, οι διορθώσεις σφαλμάτων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω της δικαστικής οδού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου