ΤΟΠΙΚΑ

Κατήγγειλαν αποψίλωση δέντρων στη Ζάχου

κατήγγειλαν-αποψίλωση-δέντρων-στη-ζά-699041

Ζητούν μελέτη αποκατάστασης του τοπίου στον παρόχθιο του Κραυσίνδωνα και με σαφές χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά του μικροκλίματο

Σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο των μειοψηφιών το δημοτικού συμβουλίου συνάντησε εισήγηση για την κοπή συνολικά 34 λευκών στον παρόχθιο του Κραυσίνδωνα, τη Ζάχου. Πρόκειται για δέντρα που σύμφωνα με τη διεύθυνση Πρασίνου είναι υπερήλικα, με επιφανειακό ριζικό σύστημα και μακροσκοπικά ευρήματα και τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της «αποψίλωσης στη Ζάχου», ζητώντας μελέτη και σαφή χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση του τοπίου και την επαναφορά του μικροκλίματος.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάνσυ Καπούλα χαρακτήρισε ελλιπή την εισήγηση της διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου. «Πρόκειται να κοπεί ένας μεγάλος αριθμός δέντρων, που θα αλλάξει την όψη αλλά και το μικροκλίμα της περιοχής. Η λέξη αντικατάσταση είναι γενική. Δεν υπάρχει μελέτη για τα δέντρα που θα μπουν, ούτε σαφή χρονοδιαγράμματα», ανέφερε.

«Αυτό που θα γίνει είναι αποψίλωση. Καταστροφή του τοπίου στον παρόχθιο της Ζάχου. Γενικά το αστικό πράσινο είναι ελλιπές και δέντρα που κόβονται δεν αντικαθίστανται», τόνισε από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο», Αφροδίτη Γαντζού.

«Η εισήγηση της υπηρεσίες πρασίνου έγινε ελαφρά τη καρδία. Πρόκειται για μία υπηρεσία που έχει στην ευθύνη της την παρακολούθηση της υγείας των δέντρων και τώρα κρίνει ότι πρέπει να κοπούν 34 δέντρα. Θα ερημώσει όλη η περιοχή», είπε εξάλλου ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, Αποστόλης Παπαδούλης.

Κατά της κοπής των δέντρων «που θα αλλάξει τη μορφή και το μικροκλίμα της περιοχής», τάχθηκε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Ριζόπουλος. «Θα μπορούσαν τα δέντρα να κοπούν και να αντικατασταθούν σταδιακά κι όχι να γίνει αποψίλωση. Πολλά δέντρα κόβονται και δεν αντικαθίστανται. Είναι τραγικό να περπατάς στην Ιωλκού και να μετράς τρύπες από κομμένα δέντρα που δεν αντικαταστάθηκαν. Η πόλη μας μπορεί να γίνει καταπράσινη και πρέπει να γίνει. Το πράσινο συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θάνος Θεοδώρου, υπερασπίστηκε τη διεύθυνση Πρασίνου υπογραμμίζοντας τον ρόλο της σε κάθε έργο ανάπλασης στην πόλη. «Οπου μπορούμε προσθέτουμε πράσινο. Αλλά ας αναγνωρίσουμε και κάτι ακόμη. Ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια με κλαδέματα ώστε να μην έχουμε πτώσεις δέντρων όπως στην Αθήνα που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ρεύμα. Τα δέντρα πρέπει να συντηρούνται, να κλαδεύονται και όταν κρίνονται επικίνδυνα να κόβονται και να αντικαθίστανται στο πλαίσιο της τήρησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου.

Την εμπειρία του ως πρώην αντιδήμαρχος Πρασίνου στον Δήμο Βόλου, κατέθεσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Μουλάς, επικαλούμενος και τον πατέρα της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νάνσυς Καπούλα, Ευάγγελο Καπούλα, τονίζοντας την ανάγκη να κοπούν και δέντρα που βρίσκονται στην κοίτη του Κραυσίνδωνα και που μπορεί αν σπάσουν να αποτελέσουν αιτία για να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως έγινε το 1955 στον χείμαρρο του Αναύρου.

«Τότε στόχος και δικός σας και του πατέρα μου ήταν πώς να έχει περισσότερο πράσινο η πόλη. Γι’ αυτό και πολλές γειτονιές έγιναν πράσινες. Η υπηρεσία πρασίνου δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο σήμερα. Καλό θα ήταν να σας συμβουλευτεί» η απάντηση από την κ. Καπούλα.

Από την πλευρά του ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Πρασίνου Αποστόλης Μαλαματίνης αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό των δέντρων που κλαδεύτηκαν για να μην υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων να σπάσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ενώ υποστήριξε ότι για κάθε δέντρο που κόβεται φυτεύεται τουλάχιστον ένα ακόμη. «Στην Ανάληψη φυτεύτηκαν 30 νέα δέντρα, στα δύο πάρκα της Αγριάς πάνω από 50 και όπου δεν το επιτρέπει το πλάτος των πεζοδρομίων φυτεύσεις γίνονται σε πάρκα, όπως στο Ελικοδρόμιο», είπε.

Η αντιδήμαρχος Πρασίνου Δέσποινα Κότογλου έδωσε τον λόγο στον διευθυντή της υπηρεσίας ο οποίος υποστήριξε ότι στη Ζάχου πάνω από 40% των δέντρων είναι επικίνδυνα κι ότι με αφορμή την ανάπλαση θα κοπούν συγκεκριμένα δέντρα και θα φυτευτούν πολλαπλάσια. «Δεν αφανίζουμε το πράσινο. Προστατεύουμε τους πολίτες και την περιουσία τους γιατί αν σημειωθεί ατύχημα εμείς θα είμαστε υπόλογοι», ανέφερε.

«Κι εμείς θέλουμε τα δέντρα και αγαπάμε το πράσινο. Όταν όμως είναι επικίνδυνα πάνω απ’ όλα μπαίνει η ανθρώπινη ζωή. Ποιος θα αναλάβει την ποινική ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος;», είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τάσος Μπατζιάκας ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου κατ’ αρχάς εγκρίθηκε το θέμα.

Η κοπή των 34 λευκών εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου