ΤΟΠΙΚΑ

Προοπτικές με οφέλη για το Βόλο ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ – ΛΙΜΑΝΙΟΥ

προοπτικές-με-οφέλη-για-το-βόλο-οι-προτ-698580

Στο τελικό στάδιο η συζήτηση για τον επανακαθορισμό – Η προσέγγιση του Ο.Λ.Β.

Μεγάλες εκτάσεις της χερσαίας ζώνης του λιμανιού θα περάσουν στο Βόλο με σημαντικά οφέλη για την πόλη και τους δημότες της, αν μετά το πράσινο φως που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, η πρόταση του δήμου αποσπάσει την ουσιαστική συναίνεση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, πριν την τελική έγκριση από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ -ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πρόταση του Λιμανιού επί Γ. Πρίγκου το 2014, την οποία διατηρεί και υποστηρίζει ως πολιτική ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, περιλαμβάνει το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά από εκεί και πέρα περιορίζεται σε μερικά μόνο κομμάτια της ζώνης που δεν είναι αξιοποιήσιμα ούτε για παροχή λιμενικών υπηρεσιών ούτε για έργα. Για το χώρο που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία, από το πεζοδρόμιο και κάτω, ο Ο.Λ.Β. λέει ενδεικτικά ότι «μπορούμε να το δούμε. Για να γίνει μεταβολή πρέπει να βρούμε αντίστοιχη πηγή εσόδων».

Σε στέρεη βάση η διεκδίκηση του δήμου

Σε στέρεη βάση μπαίνει μετά την προχθεσινή συνάντηση του εκτελούντα χρέη δημάρχου Θάνου Θεοδώρου και του γ.γ. του δήμου Βόλου, Στυλιανού Διαμαντίδη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, το αίτημα για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο δήμο Βόλου.

Ο δήμος δεν περιορίζει την πρότασή του σε αυτά που δέχεται να παραχωρήσει ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, με την απόφαση που είχε ληφθεί επί προεδρίας Γ. Πρίγκου στον οργανισμό. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ προ μηνών και έθεσε υπόψη του κ. Πουλάκη, ο δήμος ζητά επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης. Μέσα από την επαναχάραξη θα προκύψει ποια κομμάτια της χερσαίας ζώνης χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες και ποια όχι και άρα μπορούν να περάσουν στην πόλη.

Ο δήμος διεκδικεί το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου αλλά και την παραλία του Βόλου, που σήμερα είναι… μοιρασμένη. Από το πεζοδρόμιο και πάνω μπροστά στα καταστήματα ανήκει στο δήμο, από το πεζοδρόμιο και κάτω προς τη θάλασσα ανήκει στον Ο.Λ.Β.

Ζητά επίσης τον χώρο των παλιών σφαγείων, την παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου και την παραλία της Αγριάς.

Μάλιστα ο δήμος διαθέτει πλήρη και αιτιολογημένο φάκελο για να στηρίξει τις διεκδικήσεις του, στον επίσημο διάλογο που φαίνεται να ξεκινά για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στην πόλη, προκειμένου να αναπτυχθεί προς όφελος των πολιτών.

Το αίτημα του δήμου έχει εκφραστεί επανειλημμένως. Προ μηνών ο φάκελος κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και προχθές η πρόταση παρουσιάστηκε στον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, όπου βρήκε ευήκοα ώτα.

Η πρόταση του Ο.Λ.Β.

Σύμφωνα με την πρόταση που είχε γίνει επί Γ. Πρίγκου στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου είχε αποφασίσει να εξαιρεθούν από τη δικαιοδοσία του το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, η βόρεια περιοχή του εμπορικού λιμένα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης προβλήτας στο Παλιό Λιμεναρχείο, το κομμάτι από κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίον του Αρεως και μέχρι την περίφραξη του λιμανιού και το παραλιακό κομμάτι από την ΑΓΕΤ μέχρι και την ΕΛΙΝΟΙΛ.

Με βασικά επιχειρήματα ότι τα επίμαχα κομμάτια της χερσαίας ζώνης δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικούς σκοπούς, αλλά και επικαλούμενος το οικονομικό κόστος, όπως για τη συντήρηση του πρασίνου στο πάρκο, ο Ο.Λ.Β. είχε αποφασίσει και διαβιβάσει την απόφασή του προς έγκριση.

Για το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου ο Οργανισμός είχε επισημάνει ότι είναι χώρος πρασίνου και χρησιμοποιείται από πολλών ετών για τον περίπατο και την αναψυχή των κατοίκων της πόλης.

Για τη χερσαία ζώνη του Ο.Λ.Β. στα Παλαιά, είχε τονίσει ότι τμήμα της συνοικίας του Παλαιού Λιμεναρχείου Βόλου, μία αμιγώς αστική περιοχή, βρίσκεται εντός των ορίων της χερσαίας ζώνης λιμένα, χωρίς να υφίσταται δυνατότητα ανάπτυξης λιμενικής δραστηριότητας.

Λιμενικός χώρος που βρίσκεται εκτός του περιφρακτικού χώρου του εμπορικού λιμένα χρησιμοποιείται εδώ περίπου και μία 35ετία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σημείωνε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του ο Ο.Λ.Β. για το Πεδίον του Αρεως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επικαλούνταν προς επίρρωση τα μεγάλα έξοδα ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμού, περιποίησης πρασίνου καθώς και το κόστος αποκατάστασης βλαβών επί των κρηπιδωμάτων από τη διατήρηση των τμημάτων.

Διατηρείται η πολιτική

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, επαναβεβαίωσε χθες τη θέση του Οργανισμού για τον επανακαθορισμό των ορίων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Ερωτηθείς, ωστόσο, για το ενδεχόμενο ο Οργανισμός να του ζητηθεί να παραχωρήσει και το κομμάτι που του ανήκει στην παραλιακή ζώνη του Βόλου από την πλευρά των τραπεζοκαθισμάτων (όχι από την πλευρά των σκαφών όπου υπάρχει παροχή λιμενικής υπηρεσίας) είπε ότι «θα μπορούσε ενδεχομένως να το δούμε, εφόσον βρούμε αντίστοιχη πηγή εσόδων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου