ΤΟΠΙΚΑ

Αποσύρονται παρτίδες εμβολίων κατά της μηνιγγίτιδας

αποσύρονται-παρτίδες-εμβολίων-κατά-τ-69725

Με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων το φαρμακευτικό προϊόν βγαίνει εκτός

Σε άμεση απόσυρση από τα ράφια των φαρμακείων των παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος Meningitec Suspension for injection, που χρησιμοποιείται ευρέως για εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας καλεί ο ΕΟΦ.

Οι συγκεκριμένες παρτίδες βρέθηκε ότι έχουν σωματίδια οξειδίου του σιδήρου στις προγεμισμένες σύριγγες και για την προστασία της δημόσιας Υγείας ο ΕΟΦ ζητεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες να επικοινωνήσουν με τους αποδέκτες του φαρμακευτικού προϊόντος για να βοηθήσουν στην απόσυρση του εμβολίου.

Η χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος, σύμφωνα με τον παιδίατρο Ελευθέριο Βουδούρη, γίνεται για τακτικό εμβολιασμό σε μικρά παιδιά προκειμένου προστατευτούν από τον ιό της μηνιγγίτιδας.

Πολλά φαρμακεία της Μαγνησίας είναι εφοδιασμένα με το επίμαχο φαρμακευτικό σκεύασμα, είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης, τονίζοντας ότι όλοι έχουν ενημερωθεί.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρονται τα εξής:

«Την ανάκληση των παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος MENINGITEC λόγω ύπαρξης σωματιδίων οξειδίου του σιδήρου (ironoxide) στις προγεμισμένες σύριγγες.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στα πλαίσια της προστασίας της Δημοσιάς Υγείας και με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση που αποφάσισε ο κατασκευαστής.

Οι εταιρείες που πραγματοποιούν τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελληνική Αγορά οφείλουν να επικοινωνήσουν με τους αποδέκτες του προϊόντος για την εφαρμογή της και να ολοκληρώσουν την απόσυρσή του σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Συγχρόνως, πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ, ενώ τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών θέτοντάς τα υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου