ΤΟΠΙΚΑ

Δέσποινα Κότογλου: Φυτεύτηκαν πάνω από 2.500 δέντρα στον Δήμο Βόλου

δέσποινα-κότογλου-φυτεύτηκαν-πάνω-απ-696292

Η αντιδήμαρχος Βόλου υπερασπίζεται το έργο της διεύθυνσης Πρασίνου, που βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης

«Στον Βόλο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ιδίως την τελευταία διετία έχουν φυτευτεί περισσότερα από 2.500 δέντρα στον Δήμο Βόλου. Πρόκειται για δέντρα 30 διαφορετικών ειδών που ενισχύουν το αστικό πράσινο τόσο σε πάρκα και σε πλατείες όσο και σε γειτονιές». Τα παραπάνω δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Δέσποινα Κότογλου υπερασπιζόμενη το έργο της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των ομάδων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την κοπή 34 δέντρων από τον παρόχθιο του Κραυσίδωνα, τη Ζάχου.

Το κόψιμο των 34 δέντρων στη Ζάχου, αποφασίστηκε με αφορμή τις εργασίες που ξεκινούν στον παρόχθιο για την μετατροπή του σε μονόδρομο, παράλληλα με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και την κατασκευή ποδηλατόδρομου. Σε αντίθεση με τις αντιπολιτεύσεις που μίλησαν για «αποψίλωση» της Ζάχου και αλλαγή του μικροκλίματος, η κ. Κότογλου επισημαίνει ότι θα κοπεί το 40% των δέντρων που σύμφωνα με τις αυτοψίες της υπηρεσίες κρίνονται άρρωστα και επικίνδυνα τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για τις ανθρώπινες περιουσίες.

«Με αφορμή το έργο της ανάπλασης και προκειμένου να μην σκάβουμε εκ νέου, θα κοπούν 34 λεύκες και στη θέση τους θα μπουν μουριές, σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπηρεσίας. Ο αριθμός των δέντρων που θα φυτευτεί θα είναι διπλάσιος αυτών που θα κοπούν. Κατά μήκος του Κραυσίδωνα επί της Ζάχου θα φυτευτούν πάνω από 40 μουριές ενώ θα γίνουν επιπλέον φυτεύσεις και σε άλλα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο,τι έγινε στην Καραμπατζάκη θα γίνει και στη Ζάχου», ανέφερε η κ. Κότογλου, η οποία μάλιστα επικαλέστηκε και το παράδειγμα της αντιδημαρχία πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης που προχωρά στην κοπή από την οδό Τσιμισκή 41 φτελιών που εμφανίζουν προχωρημένη σήψη στον κορμό τους και που θα αντικατασταθούν από πιο ανθεκτικά δέντρα, τις κελτίδες.

Η αντιδήμαρχος υπεραμύνθηκε με στοιχεία το έργο της Διεύθυνσης Πρασίνου που απαξιώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νάνσυ Καπούλα, υποστήριξε ότι πλέον η υπηρεσία δεν δείχνει ζήλο για να πρασινίσουν οι γειτονιές, ενώ ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Ριζόπουλος μίλησε για δέντρα που κόβονται και δεν αντικαθίστανται φέρνοντας ως παράδειγμα τις «τρύπες» στα πεζοδρόμια της Ιωλκού.

Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ιδίως την τελευταία διετία έχουν φυτευτεί πέραν των θάμνων έως 1,5 μέτρο, 2.500 δέντρα. Πρόκειται για δέντρα 30 διαφορετικών ειδών, μουριές, νερατζιές, μανώλιες, σφενδάμια κ.α. τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε πάρκα, πλατείες και σε πεζοδρόμια σε γειτονιές. «Δεχόμαστε αιτήσεις από δημότες για φυτεύσεις δέντρων τις οποίες εγκρίνουμε», ανέφερε η κ. Κότογλου.

Η ίδια αναφέρθηκε και στο τεράστιο έργο που έχει επιτελεστεί με εντολή του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου για το κλάδεμα επικίνδυνων για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες δέντρων σε όλον τον Δήμο Βόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας την τελευταία τετραετία έχουν κλαδευτεί περί τα 2.500 δέντρα που έχουν κριθεί επικίνδυνα και είναι ύψους άνω των οκτώ μέτρων. Μέσα στο 2020 κλαδεύτηκαν 536 επικίνδυνα δέντρα άνω των οκτώ μέτρων και από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα έχουν γίνει κλαδέματα σε 7.000 δέντρα σε Βόλο και Ν. Ιωνία έως οκτώ μέτρα. «Τα κλαδέματα δεν βοηθούν μόνο τα δέντρα να αναγεννιούνται αλλά επιπλέον δεν κινδυνεύουν να σπάσουν κλαδιά και κορμοί και να προκαλέσουν προβλήματα μέσα στην πόλη», υπογράμμισε η κ. Κότογλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου