ΤΟΠΙΚΑ

Ευαισθητοποιημένες οι Βολιώτισσες για την οστεοπόρωση

ευαισθητοποιημένες-οι-βολιώτισσες-γ-696007

Μόλις 15 σε πληθυσμό 60 γυναικών, παρουσιάζουν φυσιολογική οστική πυκνότητα. Οι υπόλοιπες γυναίκες είτε πάσχουν από οστεοπενία είτε από οστεοπόρωση: στις 10 γυναίκες οι επτά παρουσιάζουν οστεοπενία και οι τρεις 3 οστεοπόρωση, όπως καταγράφεται μέσα από τα αποτελέσματα μετρήσεων οστικής πυκνότητας στο γυναικείο πληθυσμό του Βόλου, εξετάσεις που γίνονται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μέσω του νεοσύστατου ΚΕΠ Υγείας Βόλου, που λειτουργεί στο πλαίσιο της αντιδημαρχίας Κοινωνικής μέριμνας και στόχο έχει την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες και προχθές, μετρήσεις οστικής πυκνότητας έγιναν σε σύνολο 160 ατόμων που είχαν κλείσει ραντεβού, στα γραφεία της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας στο κτίριο Στρεφτάρη.

Σύμφωνα με το προσωπικό του ΚΕΠ Υγείας η ανταπόκριση των γυναικών ήταν μεγάλη στο κάλεσμα για εξετάσεις. Ανταποκρίθηκαν κυρίως γυναίκες ηλικίας 52 έως 57 ετών στην πλειοψηφία τους, ωστόσο δεν έλειψαν γυναίκες έως και 75 ετών, που έσπευσαν να κάνουν μετρήσεις. Τα αποτελέσματα βγαίνουν επί τόπου και εθελοντής γιατρός τα διαβάζει και δίνει τις απαιτούμενες συμβουλές.

Μάλιστα όπως προκύπτει μέσα από τα αποτελέσματα, ο γυναικείος πληθυσμός στο Βόλο, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος πάνω στο πρόβλημα της οστεοπόρωσης. Οι γυναίκες έχουν κάνει εξετάσεις και παρακολουθούν συστηματικά την οστική πυκνότητα, ενώ λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης από πολύ νωρίς. «Οι γυναίκες μας έχουν εκπλήξει με τα γερά οστά τους», σχολίασε ο εθελοντής γιατρός που διάβαζε τις μετρήσεις οστικής πυκνότητας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα δωρεάν μετρήσεων οστικής μέτρησης για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη 5/10: Aλιβέρι (Κέντρο Στήριξης ΡΟΜΑ, τηλ: 2421085841)

Αύριο Πέμπτη 6/10: ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ (πρώην Δημαρχείο, τηλ: 24283 50333)

Οι εξετάσεις θα γίνονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας είναι η πρώτη μιας σειράς εξετάσεων που θα γίνονται δωρεάν για τους δημότες μέσω του ΚΕΠ Υγείας Βόλου. Το επόμενο διάστημα, πρόκειται να γίνουν μια σειρά εξετάσεων για τον προστάτη, τον καρκίνο του μαστού, το μελάνωμα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Τάσο Μπατζιάκα «το ΚΕΠ Υγείας Βόλου είναι μια νέα δημοτική δομή που σκοπό έχει να αναλάβει την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου. Σκοπός της νέας αυτής δομής είναι η βελτίωση της δημόσιας υγείας στο δήμο μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου