ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκαν για την προσφορά τους

τιμήθηκαν-για-την-προσφορά-τους-694816

Τους εκπαιδευτικούς του νομού Μαγνησίας, που δίνουν τη μάχη όχι μόνο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας για τη μόρφωση των παιδιών, την ανάδειξη των ταλέντων τους και τη διαμόρφωση των χαρακτήρων τους, αλλά και εκτός αιθουσών εν μέσω οικονομικής κρίσης για να στηρίξουν ηθικά και υλικά τους μαθητές τους που δεν έχουν πλέον ούτε τα απαραίτητα, τίμησαν χθες, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου, σε συνεργασία με τη Μαγνήτων Κιβωτός, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου. Ο εκπαιδευτικός με την ευρύτερη σημασία του -ως διδάσκαλος της κοινωνίας- τιμήθηκε στα πρόσωπα του δασκάλου και λαογράφου Κώστα Λιάπη και του καθηγητή μαθηματικών και αστρονομίας Κώστα Μαυρομμάτη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Τιμούμε τη συνολική τους προσφορά στο χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης», ανέφερε ο αιρετός ΠΥΣΠΕ και διευθυντής του 16ου δημοτικού σχολείου Βόλου, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, για τους κ.κ. Λιάπη και Κωνσταντινίδη, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Βόλου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού.

«Αυτή τη μέρα γιορτάζουν οι δάσκαλοι με την ευρύτερη έννοια του όρου, ως διδάσκαλοι της κοινωνίας. Ο εκπαιδευτικός είναι μια πολύπλευρη έννοια. Δεν πρέπει να περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους διδασκαλίας αλλά να έχει ευρύτερη επικοινωνία με την κοινωνία μέσα από τον πολιτισμό, την τοπική ιστορία, τη λαογραφία», ανέφερε ο κ. Κώστας Λιάπης, ο οποίος υπηρέτησε ως δάσκαλος στις αίθουσες διδασκαλίας από το 1959 έως το 1987 και τη λαογραφία επί 60 συνεχόμενα χρόνια από το 1955. Ακόμη και σήμερα κάνει μάθημα στα σχολεία, προσκεκλημένος δασκάλων για να μιλήσει για την τοπική ιστορία και τη λαογραφία στους μαθητές.

Στη σημασία της καλής σχέσης μεταξύ καθηγητή και μαθητών για να γίνεται σωστά το μάθημα, εστίασε από την πλευρά του ο συνταξιούχος καθηγητής μαθηματικών, κ. Κώστας Μαυρομμάτης. Ο ίδιος στα χρόνια που υπηρέτησε στο σχολείο, δεν ήταν ούτε αυστηρός ούτε πολύ ελαστικός. «Δίδασκα και απαιτούσα από τους μαθητές να είναι συνεπείς στα μαθήματά τους. Πάνω απ’ όλα όμως με ενδιέφερε να υπάρχει σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαυρομμάτης υπηρέτησε στην εκπαίδευσης από το 1960 έως το 1995. Επί 27 χρόνια δίδασκε στο 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου, το οποίο επί των ημερών του απέκτησε και το πρώτο τηλεσκόπιο στο πλαίσιο του μαθήματος της αστρονομίας. Διδάσκει ακόμη και σήμερα από άλλο μετερίζι, στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου που ιδρύθηκε το 1990.

Στο σύγχρονο ρόλο του εκπαιδευτικού αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Οι εκπαιδευτικοί είναι θεματοφύλακες της μάθησης, μεταδίδουν γνώσεις, αξίες και δεξιότητες, αναδεικνύουν τις ελπίδες και τα ταλέντα των νέων και τους βοηθούν να εξελιχθούν σε παραγωγικούς πολίτες. Πολύ συχνά το έργο των εκπαιδευτικών δεν αναγνωρίζεται και δεν λαμβάνει στήριξη που αξίζει, ιδίως στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η οποία πάντως δεν θα πρέπει να αφήσουμε να επηρεάσει την εκπαίδευση ή τη συνοχή του ελληνικού λαού. Σήμερα, υπάρχουν πολλά προβλήματα στις οικογένειες και ο δάσκαλος πέρα από παιδαγωγός έχει να διαχειριστεί και την ένταση που βιώνει η οικογένεια, να αφουγκραστεί τα προβλήματα και να κρατήσει ισορροπίες μέσα στην τάξη. Σήμερα ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κι άλλους ρόλους, να στηρίξει την ελληνική οικογένεια και να ενώσει την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος σε εκπαιδευτικούς που μέσα στα σχολεία φροντίζουν όχι μόνο για τη μόρφωση των παιδιών αλλά και για την εξασφάλιση των απαραίτητων στους μαθητές τους όπως τρόφιμα και ρούχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου