ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γέφυρες επικοινωνίας με τον κόσμο ανοίγει το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου

γέφυρες-επικοινωνίας-με-τον-κόσμο-ανο-694335

Διαύλους επικοινωνίας με τον κόσμο ανοίγει το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, με συνδετικό κρίκο τη μητρική γλώσσα, διοργανώνοντας σειρά δράσεων από σήμερα Δευτέρα 22 έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999, γιατί η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας συμβάλλει τόσο στη γλωσσική όσο και στη συναισθηματική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι παραπάνω δράσεις, που υλοποιούνται σε συνεργασία με μια σειρά φορέων, για την παρουσίαση και την ανάδειξη των καλών πρακτικών διδασκαλίας των Ελληνικών ανά τον κόσμο αλλά και τις όποιες μορφές διδασκαλίας μητρικής γλώσσας των μεταναστών στη χώρα μας.

Σε αυτή την προσπάθεια «θα αξιοποιήσουμε τις δράσεις του Παγκόσμιου Σωματείου Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», το οποίο είτε ως οργανωτικός φορέας είτε ως συνδιοργανωτής με θεσμικούς επιστημονικούς παράγοντες, προχώρησε από το 2009 τόσο στο Βόλο όσο και στις χώρες διαμονής των μελών του στην πραγματοποίηση ημερίδων αλλά και ομάδων μελέτης και προαγωγής της σημασίας εκμάθησης της Μητρικής Γλώσσας», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του σχολείου, Πασχάλης Δήμου.

Αρωγοί στη δράση είναι το Γραφείο της Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Μελέτης Διάδοσης και Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία

Για τη φετινή χρονιά θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της Βολιώτισσας εκπαιδευτικού στη Μεγάλη Βρετανία, Λένας Ζέρβα, η οποία τα τελευταία είκοσι χρόνια που βρίσκεται στο Λούτον έχει διδάξει ελληνικά στο ελληνικό σχολείο της κοινότητας, σε κολλέγιο όπου ενήλικες Αγγλοι επιθυμούσαν να μάθουν ελληνικά.

Θα παρουσιαστεί, επίσης, η σημαντική δράση της Πρέσβειρας της Ελλάδας στο Μεξικό, με παράλληλη διαπίστευση στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και τη Τζαμάικα και επί χρόνια Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη με σπουδαίο έργο, Αργυρώς Παπούλια και ο τρόπος που τίμησαν οι Ελληνες του Μεξικού την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας πριν δέκα ημέρες.

Στη θεματολογία των δράσεων του σχολείου, περιλαμβάνεται επίσης η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ιθάκη», που ιδρύθηκε το 2018 και είναι ένας επίσημος φιλανθρωπικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αποτελεί μία εθελοντική πρωτοβουλία Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας που κατοικούν στο Birmingham και στην ευρύτερη περιοχή των West Midlands και αποσκοπεί στη διατήρηση και προβολή των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Ελλάδας τόσο ανάμεσα στου ήδη υπάρχοντες Ελληνες κατοίκους, όσο και στους μη Ελληνόφωνους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον ελληνικό πολιτισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι μια ακόμη Βολιώτισσα, η Εμμανουέλα Τερλεξή είναι μέλος στο Δ.Σ. της Ιθάκης.

Εκπαίδευση με όραμα

Στο πλαίσιο των δράσεων που θα «φιλοξενηθούν» στο σχολείο, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Σεφέρης-Ελύτης: από την Ελλάδα στον Κόσμο». Εκδήλωση που πραγματοποίησαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης και ήταν αφιερωμένη στους δύο Ελληνες νομπελίστες ποιητές, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη και η παρουσίασή της έγινε από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Γιάννη Γιγουρτσή.

Θα παρουσιαστούν επίσης οι δράσεις του Hellenic Foundation of the Nordic Countries, το οποίο έχει ως στόχο να προωθηθούν η ελληνική εκπαίδευση, ο τουρισμός και ο πολιτισμός σε ιδρύματα, σχολεία και ερευνητικά κέντρα των σκανδιναβικών χωρών. Πρόεδρός του είναι ο Σπύρος Μυλωνόπουλος, Ελληνας ομογενής από τη Σουηδία και μέλη του οι Κωνσταντίνος Παπαξάνθης, Κυριάκος Ελευθεριάδης, Καρλ-Μίκαελ Bergendahl – Μυλωνόπουλο και τη Σοφία Bergendahl-Μυλωνοπούλου, μια ομάδα πεπειραμένων και επιτυχημένων ανθρώπων σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς. Στόχος του Ιδρύματος είναι να συγκεντρωθεί μέσα σε δύο χρόνια 1 εκατομμύριο ευρώ με μια ετήσια απόδοση τουλάχιστον 4%, που θα διανέμεται για την υποστήριξη της εκμάθησης των ελληνικών στις βόρειες χώρες.

«Ολοκληρώνοντας τη δράση θα γνωρίσουμε δομές μητρικής γλώσσας μαθητών μας από άλλες χώρες, οι οποίες λειτούργησαν ή λειτουργούν στο Βόλο», επισημαίνει ο διευθυντής του σχολείου.

Δημιουργικός απολογισμός

Θεσμός, πλέον, για το 30ο Δημοτικό Σχολείου Βόλου, η διοργάνωση εκδηλώσεων με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, με τον δημιουργικό απολογισμό δώδεκα ετών, να περιλαμβάνει δεκάδες δραστηριότητες.

Σχετικές δράσεις ξεκίνησαν από το Φεβρουάριο του 2009, όταν πραγματοποιήθηκε ημερίδα – συζήτηση με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στη Σουηδία» στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Solna στη Στοκχόλμη, με ομιλίες Ελλήνων και Σουηδών πανεπιστημιακών αλλά και πλήθους ομογενειακών φορέων.

Ακολούθησε το Φεβρουάριο 2010 διημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε χώρους του Δήμου Solna με θέμα «Η Διδασκαλία της Μητρικής Γλώσσας σε μια Πολυπολιτισμική Κοινωνία» με εισηγήσεις μελών του Κοινού αλλά και τη συμμετοχή επιστημόνων από ελληνικά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη φοίτηση Βολιωτών μαθητών σε ελληνόγλωσσα προγράμματα στο εξωτερικό αλλά και για το ρόλο των γονέων τους σε αυτήν την επιλογή.

Από το Φεβρουάριο του 2012 πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανά διετία ημερίδες, οι οποίες κινούνται στην ανάδειξη της ελληνικής πραγματικότητας στο θέμα της Μητρικής Γλώσσας, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία ενός τέτοιου προγράμματος με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και την παρουσίαση καλών πρακτικών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Υπήρχε η δυνατότητα να παρουσιαστεί η γλωσσική εκπαίδευση σε σχέση με τη μητρική γλώσσα των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο που ζουν στην Ελλάδα, ενώ επισημάνθηκε ότι στο σύγχρονο σχολείο υπάρχει χώρος για συνύπαρξη τόσο της γλώσσας της χώρας υποδοχής, όσο και της μητρικής γλώσσας μαθητών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου