ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Σούρλας: Σαν σήμερα ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση

γ-σούρλας-σαν-σήμερα-ο-αλέξανδρος-υψηλ-692467

Σε δήλωσή του ο πρ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας για την επέτειο κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αναφέρει:

«Σαν σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης από το Ιάσιο της Ρουμανίας (πρωτεύουσα τότε της Μολδοβλαχίας) κήρυξε την επανάσταση με την προκήρυξη ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

«Η ώρα ήλθε ω άνδρες Έλληνες[…].Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, δια να υψώσωμεν το σημείον δι’ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την Πατρίδα, και την ορθόδοξον ημών Πίστιν από την ασεβή των ασεβών καταφρόνησιν[…]».

Οι υγειονομικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε φέτος την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ιάσιο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Το 2011, στις 27 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ορκίστηκε ο Αλ. Υψηλάντης στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Ιασίου τελέσαμε επιμνημόσυνη δέηση. Στον ιερό χώρο, που ο Μητροπολίτης Βενιαμίν Κωστάκι ευλόγησε την σημαία της Επανάστασης και δίνοντας το ξίφος στον Αλ. Υψηλάντη είπε: «Περίζωσε την ρομφαίαν σου επί των μηρών σου δυνατέ τη ωραιοτητί σου και το κάλλει σου». Για πρώτη φορά μετά από 190 χρόνια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ανήμερα της επετείου παρουσία ελληνικής αντιπροσωπείας. Στη συνέχεια ακολουθήσαμε το οδοιπορικό του Υψηλάντη και του Ιερού Λόχου από το Ιάσιο, την Φωξάνη, Μπουζάου, Πλοϊέστι, Βουκουρέστι, Τιργκόβιστε μέχρι το Δραγατσάνι, που διεξήχθησαν οι αιματηρές μάχες στις 7 Ιουνίου.

Στο Δραγατσάνι όπου γράφτηκαν σελίδες δόξας με το αίμα των νέων Ελλήνων προκαλώντας γενικευμένο θαυμασμό και καθιστώντας το τοπωνύμιο «Δραγατσάνι» σύμβολο ηρωισμού, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης για την ελευθερία και την πατρίδα. Περπατήσαμε στα πεδία της μάχης. Επισκεφθήκαμε το μνημείο του Ιερού Λόχου και καταθέσαμε λίγα λουλούδια από την Ελλάδα.

Έστω και μετά από 200 χρόνια ας αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που κήρυξε την Επανάσταση. Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ας επισκεφθούν τους τόπους της θυσίας των γενναίων, που άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση της πατρίδας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου