ΤΟΠΙΚΑ

Ρύθμιση για τη συνυπηρέτηση στρατιωτικών με συζύγους εκπαιδευτικούς στη Μαγνησία

ρύθμιση-για-τη-συνυπηρέτηση-στρατιωτ-68864

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το ζήτημα της συνυπηρέτησης στρατιωτικών με συζύγους εκπαιδευτικούς στη Μαγνησία και την τοποθέτηση των τελευταίων στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «Εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το ζήτημα της συνυπηρέτησης των υπηρετούντων στρατιωτικών με εκπαιδευτικούς συζύγους στη Μαγνησία, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας και της νησιωτικότητας του νομού. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχω καταθέσει ήδη ερώτηση από τον Αύγουστο του 2017 (Α.Π. 8358/31-8-2017), χωρίς όμως να έχω λάβει σχετική απάντηση.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 44Α του Νόμου 4115/2013 περί συνυπηρέτησης, παρέχεται στους συζύγους των δικαστικών και πανεπιστημιακών το δικαίωμα τοποθέτησης μόνο στην έδρα του νομού. Αντιθέτως, για τους εκπαιδευτικούς συζύγους στρατιωτικών δεν ισχύει η ανωτέρω διάταξη με αποτέλεσμα αρκετοί εξ’ αυτών να τοποθετούνται σε σχολεία των Βορείων Σποράδων. Ως εκ τούτου, το δικαίωμα της συνυπηρέτησης ουσιαστικά καταστρατηγείται. Η ιδιομορφία που παρουσιάζει η Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, καθιστά αδύνατη τη καθημερινή μετακίνηση των εκπαιδευτικών από και προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι οι συνυπηρετούντες στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί να συντηρούν δύο οικίες εντός του Νομού, γεγονός ιδιαίτερα επιζήμιο και κοστοβόρο για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να ζητούν άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στα σχολεία της νησιωτικής Μαγνησίας.

Αίτημα των στρατιωτικών που συνυπηρετούν στη Μαγνησία είναι η ένταξή τους στο άρθρο 44Α του Νόμου 4115/2013, ώστε η διάταξη περί τοποθέτησης στην έδρα του νομού να ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς συζύγους στρατιωτικών. Επίσης, ο διαχωρισμός του νομού σε Α και Β περιοχή, δηλαδή σε χερσαία και νησιωτική, ώστε από την αρχή οι εκπαιδευτικοί να δηλώνουν την προτίμησή τους, θα διευκολύνει όχι μόνο τους συνυπηρετούντες εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς, αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα, καθώς θα δηλώνουν τα σχολεία των Βορείων Σποράδων, όσοι πραγματικά επιθυμούν να τοποθετηθούν σε αυτά, εξαλείφοντας τα δυσάρεστα και επαναλαμβανόμενα φαινόμενα έλλειψης εκπαιδευτικών, λόγω παραιτήσεων ή ανάκλησης αποσπάσεων».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας με την ερώτησή του ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να επιληφθεί του ζητήματος και να μεριμνήσει για την ένταξη και των στρατιωτικών στη διάταξη του νόμου περί συνυπηρέτησης και τοποθέτησης των εκπαιδευτικών συζύγων στην έδρα του Νομού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου