ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του ΓΕΛ Αγριάς στην Ούτενα της Λιθουανίας

μαθητές-του-γελ-αγριάς-στην-ούτενα-της-688513

Τρεις μαθητές της Β’ τάξης του ΓΕΛ Αγριάς Βόλου, οι Μπουτζιώνας Ιωάννης, Σαμαρτζή Παρασκευή και Χατζηβαγγέλη Αγορίτσα-Άννα και δύο συνοδοί καθηγήτριες οι Μανέ Ευαγγελία, βιολόγος, και Λαλιά Μαρία, φιλόλογος, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Ούτενα της Λιθουανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+, με τίτλο : “Math around us”.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από την 1η ως τις 8 Οκτωβρίου 2016 και οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του Utenos Dauniškio gimnazija».

Εκτός του Γενικού Λυκείου Αγριάς, στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από τις ακόλουθες χώρες: Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής: τα σχολικά έτη 2015-2016 και 2016-2017.

Στόχοι του προγράμματος αυτού είναι η ενίσχυση των κινήτρων των μαθητών σχετικά με τη μελέτη των μαθηματικών, η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, καθώς και η ανάπτυξη των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Ο κυριότερος ωστόσο στόχος, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του προγράμματος, είναι να αναδείξει τη διασύνδεση των μαθηματικών με άλλες επιστήμες, τέχνες αλλά και το περιβάλλον.

Το θέμα της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν η εφαρμογή των Μαθηματικών στην Αστρονομία. Έτσι, μαθητές και καθηγητές παρακολουθούσαν, σε καθημερινή βάση μαθήματα που αναδείκνυαν το ρόλο της επιστήμης των αριθμών στη χαρτογράφηση του σύμπαντος και στη διερεύνηση της Φυσικής του διαστήματος και των αστρονομικών αντικειμένων. Βασική επιδίωξη της εκπαίδευσης ήταν, πέρα από τις επιστημονικές αναφορές, και η πρακτική προσέγγιση του κόσμου της Αστρονομίας, που αποτελεί και σημαντικό κίνητρο για την ενασχόληση με αυτή την επιστήμη.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Εθνοκοσμολογικό Μουσείο στο Moletai, που θεωρείται μοναδικό στο είδος του. Πρόκειται για ένα Μουσείο που μελετά τη σχέση της ανθρωπότητας με το σύμπαν και την αντανάκλασή της στον πολιτισμό: τις παραδόσεις και τα έθιμα, την επιστήμη και τεχνολογία, τις τέχνες, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία ακόμη και την επιστημονική φαντασία.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και το νέο Αστεροσκοπείο της χώρας, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Επιπλέον, οι καθηγητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Utenos Alus Brewery, της τοπικής ζυθοποιίας, και περιηγήθηκαν στο Anyksciai, μια περιοχή με ιστορικό και οικολογικό ενδιαφέρον. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού ήταν το Vilnius, η πρωτεύουσα της χώρας.Πρόκειται για μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη, το ιστορικό κέντρο της οποίας έχει ανακηρυχτεί Μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Εκεί, τα μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν τη Σχολή Εκπαιδευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου και το παλαιό Αστεροσκοπείο της πόλης, που χρονολογούνται από το 16ο αιώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου