ΤΟΠΙΚΑ

Ζητεί αποκατάσταση του γεφυριού της Τσαγκαράδας με πόρους του Δήμου

ζητεί-αποκατάσταση-του-γεφυριού-της-τ-686375

«Στον αέρα βρίσκεται η αποκατάσταση του γεφυριού της Τσαγκαράδας» σύμφωνα με την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας «Κίνηση Ενότητας» του δημοτικού συμβουλίου Ζαγοράς- Μουρεσίου, Μαρία Σαμαρά.

«Η κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού στη θέση Κακοσκάλι μεταξύ Τσαγκαράδας και Ξουριχτίου προκάλεσε δυσάρεστη αίσθηση σε πανελλήνιο και όχι μόνο επίπεδο, αφού άνθρωποι από την Ελλάδα και άλλες χώρες που επισκέπτονται και αγαπούν την περιοχή μας έχουν εκφράσει την λύπη και την οργή τους για το περιστατικό.

Η δημοτική αρχή μόνο κάποιες αόριστες υποσχέσεις έδωσε και ακούμε ότι θα έρθουν μηχανικοί να δουν τη ζημιά και να εκτιμήσουν. Στο δια ταύτα όμως, όλα είναι στον αέρα και πολύ φοβόμαστε ότι η αναστήλωση του γεφυριού θα πάρει πολύ χρόνο», σημειώνει η κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με την ίδια η παράταξη «Κίνηση Ενότητας» έθεσε το θέμα στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προτείνοντας να αναλάβει ο Δήμος με ίδιους πόρους την αποκατάσταση και αναστήλωση του γεφυριού.

«Οφείλει να το πράξει για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής που πρέπει να διασωθεί. Η πρότασή μας αυτή, παρότι δεν έγινε δεκτή, αποτελεί τη μόνη λύση επί του παρόντος καθότι η ένταξη της αποκατάστασης σε προγράμματα απαιτεί χρόνο που κατά την γνώμη μας δεν πρέπει να σπαταληθεί. Εξάλλου ο Δήμος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού όπως έγινε και στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση.

Αλλωστε η ευθύνη της δημοτικής αρχής για τη απώλεια του έργου συντήρησης του γεφυριού μέσα από το Leader είναι τεράστια. Ηταν εξασφαλισμένη από το 2014 η χρηματοδότηση και το έργο ήταν έτοιμο για δημοπράτηση αλλά η ευκαιρία χάθηκε.

Το τι μεσολάβησε και το έργο απεντάχθηκε από το leader, μόνο η παρούσα δημοτική αρχή γνωρίζει και πρέπει -αυτή και μόνο αυτή- να δώσει άμεσα εξηγήσεις.

Ωστόσο υπάρχει άμεση ανάγκη τόσο για την ανακατασκευή του γεφυριού, όσο και την προστασία και άλλων μνημείων της περιοχής (Καρτάλειο, Σφετσέικο, ιστορικά καλντερίμια, ιστορικές βρύσες κ.λπ.)», αναφέρει η κ. Σαμαρά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου