ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελία Βόλου: Μάστιγα η κακοποίηση ζώων

εισαγγελία-βόλου-μάστιγα-η-κακοποίησ-686145

Παρά τα τσουχτερά πρόστιμα διπλασιάστηκαν οι δικογραφίες και οι διώξεις

Τουλάχιστον 23 δικογραφίες σχηματίστηκαν το α’ εξάμηνο του 2018 στην Εισαγγελία Βόλου για κακοποίηση ζώων. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί 25 ποινικές διώξεις με τα κρούσματα κακοποίησης ζώων φέτος σε σχέση με πέρυσι να πολλαπλασιάζονται.

Η τήρηση του Νόμου για τα δεσποζόμενα ζώα και τα αδέσποτα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευσή τους για κερδοσκοπικό σκοπό αποτελεί ένα μεγάλο αντικείμενο έργου για τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα που είναι τα αρμόδια να επιβάλλουν τις διοικητικές κυρώσεις όταν διαπιστώνονται παραβάσεις και να παραπέμπουν τους δράστες στην Εισαγγελία Βόλου.

Σε πολλές περιπτώσεις σε θανατώσεις ζώων ή μαζικούς δηλητηριασμούς που δεν υπάρχουν επαρκείς στοιχεία για τους δράστες οι έρευνες των αστυνομικών αρχών διενεργούνται στα τυφλά και έτσι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται μένουν χωρίς αποτέλεσμα και τα κρούσματα κακοποίησης δεν γίνονται γνωστά.

Εξάλλου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μένουν ακόμη να γίνουν πάρα πολλά για να διασφαλιστεί η προστασία των ζώων συντροφιάς από την κακοποίηση αν και οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για θέματα βασανισμού ζώων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Αμερική όπου οι υπηρεσίες λειτουργούν περισσότερο οργανωμένα και συντεταγμένα, υπάρχει ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας για τη προστασία των ζώων και ξεχωριστή δικαστική υπηρεσία για το ποινικό χειρισμό των υποθέσεων.

Ελλειψη ενημέρωσης

Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης ιδιοκτητών σκύλων για τις υποχρεώσεις τους για την τήρηση των κανόνων ευζωίας ενώ και σε αυτή την περίπτωση προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα όπως για τη σήμανση, το βιβλιάρια υγείας, την πλημμελή φύλαξη του σκύλου, την παράλειψη των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο.

Η ενημέρωση του πολίτη για την παραμέληση ή την κακοποίηση ζώου κρίνεται ότι είναι ανεπαρκής αν και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται ιδιαίτερα όσον αφορά στην κακοποίηση ζώου είναι τσουχτερά και φθάνουν έως και 30.000 ευρώ. Σε 64χρονο κάτοικο της περιοχής που με χρήση βαλλίστρας τραυμάτισε με βέλος τη γάτα 25χρονης γειτόνισσάς του επιβλήθηκε όντως το ανώτατο διοικητικό χρηματικό πρόστιμο.

Επιπλέον, εναντίον του 64χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Στον Αλμυρό έχουν βεβαιωθεί τουλάχιστον δεκαέξι διοικητικά πρόστιμα εντός του 2018. Στο Βόρειο Πήλιο τουλάχιστον πέντε. Στον Βόλο και τη Μαγνησία το πρώτο οχτάμηνο του 2018 σχηματίστηκαν 23 δικογραφίες, ενώ ολόκληρο το 2017 σχηματίστηκαν 40 δικογραφίες όπως και το 2016.

Εντούτοις οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν φέτος κατά των δραστών έχουν πολλαπλασιαστεί. Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί 25 ποινικές διώξεις, ενώ το 2017 ασκήθηκαν έντεκα ποινικές διώξεις.

Οι πολίτες καταγγέλλουν

Την ίδια στιγμή όμως που υπάρχουν ανενημέρωτοι υπόχρεοι να τηρούν τους κανόνες ευζωίας υπάρχουν παράλληλα και πολλοί ευαισθητοποιημένοι σύλλογοι για την προστασία των ζώων από βάναυσες και απάνθρωπες συμπεριφορές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μένουν ατιμώρητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματικούς της Αστυνομίας οι πολίτες μεμονωμένα και τα μέλη φιλοζωικών σωματείων τηλεφωνούν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και είτε επώνυμα είτε ανώνυμα αναφέρουν τα περιστατικά που συνάντησαν στο δρόμο τους. Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι εκ της νομοθεσίας να επέμβουν.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Νόμου 4039/12απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Νόμου Περί Κακοποίησης ζώων, η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως15.000 ευρώ.

Οι παραβάτες των άρθρων 5, 7 και 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα με αυτές τις ποινές τιμωρούνται όσοι δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας, εγκαταλείπουν τα ζώα, εισάγουν και κάνουν εμπόριο σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι, πωλούν και αναπαραγάγουν σκύλους που είναι ακρωτηριασμένοι, επιτρέπουν συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε κάθε είδους εκθέσεις.

Ακόμη, με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται όσοι βασανίζουν ή κακοποιούν ή συμπεριφέρονται βάναυσα στα ζώα ή διακινούν μέσω διαδικτύου οπτικοακουστικό υλικό με απεικόνισε πράξεως βίας σε ζώα.

Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 (απαγόρευση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες) τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Οι παραβάτες της διάταξης της περίπτωσης β’ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 (απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου), καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 8.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται.

Πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλονται και διοικητικά πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα που εισπράττονται από τους δήμους όπου διαπράχθηκαν οι πράξεις κακοποίησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου