ΤΟΠΙΚΑ

Μαζική συγκέντρωση και πορεία στον Βόλο κατά του προϋπολογισμού

μαζική-συγκέντρωση-και-πορεία-στον-βό-684976

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στον προϋπολογισμό του 2019 που συζητείται στην Βουλή, πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα στο Βόλο, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, τα σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου Μαγνησίας, Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Μαγνησίας, Σωματείο Καθαριστριών-ών Μαγνησίας, Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, Σωματείο Μουσικών Θεσσαλίας “Ο Απόλλων”, Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων & Ιδ. Υπαλλήλων Βόλου & Νέας Ιωνίας, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Μαγνησίας και Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΑΕ.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Κουτσινάρης, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΒ και γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Κουτσινάρης τόνισε τα εξής: “Η νέα εποχή και η αλλαγή πορείας που ισχυρίζονται οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η περιβόητη μεταμνημονιακή εποχή αποτελούν για το λαό κενό γράμμα.

Το αποδεικνύει περίτρανα και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 που ψηφίζεται σήμερα στην βουλή. Είναι άδικος, ταξικός και οδηγεί στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται η φοροεπιδρομή απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Ένα δισεκατομμύριο παραπάνω φόρους θα κληθούν να πληρώσουν για το 2019 σε σχέση με το 2018.

Ενώ, αντίθετα, το μεγάλο κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο πληρώνοντας σκανδαλωδώς – κι αν θα πληρώσει – περίπου το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων.

Δεύτερο στοιχείο του κρατικού προϋπολογισμού είναι οι μειώσεις των δαπανών. Οι παροχές προς τους εργαζόμενους θα μειωθούν σε σχέση με το 2018 κατά 530 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατομμύρια ευρώ.

Έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, τη στιγμή που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε ασφαλιστικά ταμεία κατά 935 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Έχουμε μείωση κατά 740 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης στους δήμους και 73 εκατ. ευρώ για Περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα έχουμε αύξηση κατά 194 εκατ. ευρώ των δημοτικών φόρων και τελών.

Έχουν στόχο συνάδελφοι, την ανταποδοτική λειτουργία των Δήμων, να πληρώνουν οι εργαζόμενοι διπλά και τριπλά τις υπηρεσίες. Μετατρέπουν τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς.

Το ζούμε αυτό ήδη στο Δήμο Βόλου από την Δημοτική αρχή, που για να προωθήσει την στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων μαζεύει χρήματα με υπέρογκα δημοτικά τέλη, έχει τσακίσει τις λαϊκές οικογένειες με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης παλιών οφειλών, εκατομμυρίων ευρώ. Προσφέρει απλόχερα την στήριξή του στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως στην περίπτωση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ συμβάλλοντας και με την παραγωγή του καρκινογόνου καυσίμου και γενικότερα τα έργα έχουν προσανατολισμό την στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου στην περιοχή μας, αδιαφορώντας για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και την προστασία των λαϊκών οικογενειών.

Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη για την οποία μας καλούν να βάλουμε πλάτη και πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, που έχουν επιβάλει οι μνημονιακοί νόμοι, οι οποίοι έγιναν για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην σημερινή μας συγκέντρωση δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες εργάτες με αφορμή την σημερινή παγκόσμια μέρα του μετανάστη.

Τα συνδικάτα και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, απευθύνουν κάλεσμα οργάνωσης και κοινής πάλης στους μετανάστες εργάτες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, για να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα, ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών απέναντι σε μονοπωλιακούς ομίλους, ΕΕ και ΝΑΤΟ που ευθύνονται για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τη φτώχεια και την εξαθλίωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Απευθύνουμε κάλεσμα απομόνωσης της Χρυσής Αυγής και των άλλων φασιστικών μορφωμάτων που αποτελούν γέννημα – θρέμμα και υπερασπιστές του εκμεταλλευτικού συστήματος και στρέφονται κατά των θυμάτων του, ενάντια στους αδύναμους και τους κυνηγημένους.

Καλούμε όλους τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην αντιμεταναστευτική και συνολικότερα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με την συμμετοχή τους στα ταξική σωματεία και στο κίνημά της, στους αγώνες του επόμενου διαστήματος ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και δεινά που αυτός θα φέρει.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια μας! Έχουμε πείρα. Ξέρουμε καλύτερα σήμερα τι πρέπει να κάνουμε.

Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας, με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από τα προβλήματα που βιώνουμε και τις αιτίες που τα γεννούν.

Ο αγώνας αυτός είναι σκληρός. Δεν είναι “μια και έξω”. Χρειάζεται να ριχτούν στη μάχη όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις. Να γίνουμε πιο ισχυροί στην πάλη μας μέσα στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, παντού.

Να βάλουμε περισσότερα εμπόδια στη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που εξαπολύουν επίθεση στη ζωή και τις ανάγκες μας.

Να απομονώσουμε τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που για άλλη μια φορά απέδειξαν πως όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά αποτελούν στήριγμα για την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση τους απέναντι στον νέο κρατικό προϋπολογισμό που φέρνει νέα δεινά για την εργατική τάξη και δεν τόλμησαν να βγάλουν ούτε μια ανακοίνωση. Και βέβαια κουβέντα δεν γίνεται για αγωνιστική κινητοποίηση αφού γνωρίζουν πως η εργατική τάξη τους έχει γυρίσει την πλάτη, με πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση.

Έχουμε την δύναμη συνάδελφοι, μπορούμε να ανταποκριθούμε στο καθήκον της υπεράσπισης της ζωής μας για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών μας.

Αυτόν τον αγώνα, αυτή την προοπτική μπορεί να την εγγυηθεί η συσπείρωση γύρω από πλαίσιο πάλης των αιτημάτων μας:

  • Για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Για επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
  • Για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Για Δημόσια καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Για κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των χαρατσιών.
  • Για μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Για να μην εμπλακεί η χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου