ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο οι συμβάσεις εργασίας

στο-μικροσκόπιο-οι-συμβάσεις-εργασία-683323

Ομαδικές προσφυγές ετοιμάζουν τα σωματεία του Βόλου για αποκατάσταση των περικοπών

Την αποκατάσταση αδικιών εις βάρος των συλλογικών συμβάσεων προσανατολίζονται να διεκδικήσουν μέσω του ΟΜΕΔ σωματεία του Βόλου μετά την απόφαση που τους δίνει το δικαίωμα για μονομερή προσφυγή.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων σε πολλούς εργασιακούς χώρους εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγών στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δίνει εκ νέου το δικαίωμα στους εργαζόμενους να προστρέξουν στον Οργανισμό χωρίς να υπάρχει προϋπόθεση για τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.

Στόχος των προσφυγών θα είναι η επανεξέταση των μισθολογικών απολαβών, αλλά και άλλων εργασιακών σχέσεων και όρων, που προβλέπουν ατομικές, επιχειρησιακές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, οι οποίες καταρτίστηκαν και εφαρμόστηκαν χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να απαντήσουν τα συνδικάτα στην αύξηση των ατομικών συμβάσεων που έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας» στους περισσοτέρους εργασιακούς χώρους -πλην των βιομηχανιών όπου κρατούν ακόμη οι κλαδικές συμβάσεις- αφού όπως εκτιμάται θα περιοριστούν δραστικά.

Από τη στιγμή που επανήλθε ο θεσμός της διαιτησίας με τους ευνοϊκούς όρους του παρελθόντος, δεκάδες σωματεία έχουν ήδη προσφύγει πλέον μονομερώς στον ΟΜΕΔ προκειμένου να υποχρεωθούν να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις για να μην έχουν ποινικές κυρώσεις εργοδότες που για διάφορους λόγους, κωλυσιεργούν.

Παράλληλα θα επανέλθουν θεσμικές απολαβές που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις, όπως επιδόματα, άδειες και ωράριο εργασίας.

Το γεγονός ότι έχει επανέλθει για τα σωματεία το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, που αποτελεί τον επικουρικό μηχανισμό στήριξης της συλλογικής αυτονομίας και εξασφαλίζει την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων, αποτελεί μία δικαίωση για τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα καθώς έχει επαναφέρει στη δημοκρατική τάξη τη θεσμική λειτουργία του Συντάγματος, των Νόμων και των κανόνων δικαίου, που αφορούν στις Συλλογικές διαπραγματεύσεις, στις Συμβάσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου