ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι αρτοποιοί

σε-απόγνωση-οι-αρτοποιοί-68225

Σταδιακή μείωση παρατηρείται στις πωλήσεις του ψωμιού

Πτωτική πορεία ακολουθούν οι πωλήσεις ψωμιού τα τελευταία χρόνια, εντείνοντας τον προβληματισμό και την απόγνωση των ιδιοκτητών των 160 περίπου αρτοποιείων της περιοχής μας.

Δεκάδες επαγγελματίες βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, συνέπεια των προαναφερθέντων, ατενίζοντας με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το μέλλον.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν, θεωρητικά, τα αρτοποιεία που βρίσκονται σε περιφερειακά σημεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν επηρεαστεί τα αντίστοιχα καταστήματα του κέντρου.

Το παραπάνω φαινόμενο εξελίσσεται παράλληλα με την κρίση, και τα ποσοστά μείωσης των πωλήσεων ψωμιού «είναι ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κάθε κατάστημα», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, από τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Μαγνησίας, Δημήτρη Γκίκα.

Η μείωση των εσόδων και η ταυτόχρονη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, εντείνουν τον προβληματισμό των αρτοποιών, οι οποίοι πλήττονται από την κρίση, κατ’ αντιστοιχία με τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

Η πτωτική τάση στις πωλήσεις ψωμιού οφείλεται «στην οικονομική δυσπραγία του κόσμου» όπως αναφέρει ο κ. Γκίκας, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι καταναλωτές ψωνίζουν τις απαραίτητες ποσότητες» και όχι με την συχνότητα παλαιότερων ετών.

Η φράση «υπήρχε ζωντάνια στους φούρνους παλαιότερα» αποτυπώνει την διαφοροποίηση των δεδομένων και τις προφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί όχι μόνο του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και της περιοχής μας γενικότερα. «Πιεζόμαστε συνεχώς ως κλάδος, όπως ο Ελληνας απλός πολίτης και συμπάσχουμε παράλληλα με τον καταναλωτή, γιατί όλοι είμαστε μια αλυσίδα» τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνει η κρίση, είναι παράλληλα το φαινόμενο της ζήτησης χθεσινού ή προχθεσινού ψωμιού από Βολιώτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά και νοικοκυραίους, που διέθεταν οικονομική επιφάνεια κατά το παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, η αγορά ψωμιού με πίστωση είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκίκας, «τα τεφτέρια είναι φαινόμενο πενταετίας».

Ενα ακόμη σημείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του κλάδου, είναι η πώληση ψωμιού με το ζύγι, μέτρο, το οποίο ο πρόεδρος των αρτοποιών χαρακτηρίζει «άστοχο, γιατί, εξηγεί, κανείς δεν θα σκεφτεί να πωλήσει λιποβαρές ψωμί. Παράλληλα, προσθέτει ο ίδιος, το επιπλέον ψωμί είναι μόνιμο δώρο του αρτοποιείου προς τον καταναλωτή, όσες φορές προμηθευτεί ψωμί».

Σε αντίθετη περίπτωση, η πώληση με το ζύγι, θα κοστίσει για τον καταναλωτή «επιπλέον του αναγραφόμενου στην ταμπέλα» σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου