ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε τροχιά υλοποίησης τα τέσσερα πρώτα υποβρύχια μουσεία

σε-τροχιά-υλοποίησης-τα-τέσσερα-πρώτα-681921

Σε Σποράδες, Ν. Πήλιο και Αλμυρό

Το Πάρκο των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και καταδυτικών πάρκων στην περιοχή των Βορείων Σποράδων και Παγασητικού, ξεκινά την υλοποίησή του. Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των υπολοίπων φορέων είναι η λειτουργία της πρώτης φάσης το 2016 και αμέσως μετά η πλήρης ανάπτυξη του έργου. Σε συνάντηση των εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Δήμων που αφορά, δηλαδή Αλοννήσου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, παρουσιάστηκε η πρόοδος του σχεδιασμού, τα επόμενα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα του έργου.

Με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χαρακτηρίζονται ως επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι οι: περιοχή ναυαγίου Περιστέρας (Αλόννησος), περιοχή «Κίκυνθος» Δυτικού Παγασητικού, ναυάγιο «Τηλέγραφος» περιοχής Σούρπης και θέση «Άκρα Γλάρος» Δυτικού Παγασητικού. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν ως «υποβρύχια μουσεία».

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και του Παγασητικού, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση καθώς τέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, πρόκειται να μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία θα μπορούν να ξεναγούνται οι καταδυόμενοι επισκέπτες συνοδευόμενοι από δύτες αρχαιοφύλακες.”

Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ωστόσο, είναι να δοθεί σταδιακά ανάλογη έγκριση και στα δέκα σημεία που καταγράφονται στη συνολική πρόταση, που έχει υποβληθεί για την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων της περιοχής.

Το κόστος του όλου έργου είναι ιδιαίτερα μικρό μπροστά στο μέγεθος και τα οφέλη του. Το ίδιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τα έργα υποδομής έναντι του χρόνου για τις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις που απαιτήθηκε και απαιτείται να ληφθούν. Για την ολοκλήρωση του όμως χρειάζεται ταχύτητα από τους συμμετέχοντος φορείς

Ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης από την πλευρά του τόνισε ότι πρόκειται για έργα σημαντικά, που θα βοηθήσουν στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη, τόσο των Σποράδων, όσο και ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Ικανοποίηση στον Αλμυρό για το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η δημιουργία καταδυτικού πάρκου με ταυτόχρονη ανάδειξη των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Παγασητικού με εγκατάσταση θέσης απόπλου – κατάπλου στην περιοχή Αμαλιάπολης προβλέπει το έργο επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και χώρων οργανωμένης κατάδυσης που υλοποιεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η δημοτική αρχή Αλμυρού συμμετείχε στην τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας για το έργο και ο Δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτριος Εσερίδης, εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της πορείας του εν λόγω έργου. Ο δήμαρχος Αλμυρού σημείωσε ότι θα αναβαθμίσει και θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή του Δήμου και θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Η δημοτική αρχή Αλμυρού ενημερώνει ότι το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα χρηματοδοτηθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ και από νέους κοινοτικούς πόρους. «Κύριες και ουσιαστικές ήταν οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού για την ίδρυση των πρώτων Καταδυτικών – Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων πάρκων μεγάλης προστιθέμενης αξίας που θα δημιουργηθούν στην περιοχή μας, ξεπερνώντας σημαντικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια. Με την έκδοση του υπ’ αριθμ. 119/Β/21-01-2015 ΦΕΚ, προβλέπεται η ίδρυση Ενάλιων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων, σε θαλάσσιες περιοχές των Νήσων Σποράδων και στον Δυτικό Παγασητικό, Π.Ε. Μαγνησίας, Περιφέρειας Θεσσαλίας» συμπληρώνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου