ΤΟΠΙΚΑ

Αμερικανός καθηγητής, πολιτογραφήθηκε Βολιώτης

αμερικανός-καθηγητής-πολιτογραφήθη-681824

Δεσμούς καρδιάς έχει αναπτύξει με το Βόλο και τη Μαγνησία ο Αμερικανός καθηγητής Τζέραλντ Γκουτενσβάγκερ, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην περιοχή μας επί τρεις περίπου δεκαετίες, έχοντας προηγουμένως αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα στην Αθήνα από το 1958.

Ο κ. Γκουτενσβάγκερ, ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, προσκλήθηκε ως ομιλητής από το «καφέ της επιστήμης» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στον πολυχώρο τέχνης Φουντούλη και ανέπτυξε τις θέσεις του γύρω από ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη Ελλάδα.

Την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα βιώνει μια τραγωδία» διατύπωσε ο διακεκριμένος καθηγητής Τζέραλντ Γκουτενσβάγκερ, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι το οικονομικό σύστημα της Ελλάδος έχει φτάσει πλέον σε αδιέξοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες.

Ο ίδιος δήλωσε ένθερμος φιλέλληνας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ενώ τόνισε παράλληλα ότι νιώθει πλέον πολύ οικεία στη Μαγνησία και το Βόλο, καθώς «υπάρχει ανθρωπιά, που δύσκολα συναντάει κανείς αλλού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ξετυλίγοντας τις μνήμες της ζωής του, ανέφερε ότι πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1958 και έχει συνεργαστεί με τη Σχολή και το Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη, την Τράπεζα Ελλάδος, το Υπουργείο Δημοσίων Έργων (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Από το 1967-1997 ήταν μόνιμος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Αστικού Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο Washington του St. Louis, Missouri, ΗΠΑ. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Washington University και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικών, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, Charter Member – American Institute of Certified Planners και Επίτιμο Μέλος στην Παγκόσμια Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.

Οι έρευνές του στην Ελλάδα, είχαν ως επίκεντρο τη διδακτορική του διατριβή για τον εκσυγχρονισμό, τη συγκριτική μελέτη χρήσης χρόνου των κατοίκων της Αθήνας, την Πολιτική Οικονομία της Υγείας στη Νεότερη Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε από το ΕΚΚΕ το 1989, και το Σχεδιασμό και την Κοινωνική Επιστήμη. Η μελέτη του με τίτλο «Μια Ανθρωπιστική Προσέγγιση», δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2006.

Καθοριστικός παράγοντας για να επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο διαμονής, αποτέλεσε η γνωριμία του με την Ελληνίδα σύζυγό του Μαίρη, ενώ ανακάλυψε τυχαία τις Μηλιές, το 1986. «Στο Βόλο ήρθαμε τυχαία , πριν από χρόνια, όταν κάναμε ένα ταξίδι με φίλους στις Μηλιές. Μας άρεσε η περιοχή και αγοράσαμε ένα σπίτι, στο οποίο ερχόμασταν κάθε καλοκαίρι» αναφέρει ο ίδιος. Μετά τη συνταξιοδότησή του, το 1997, οι Μηλιές και η Μαγνησία αποτέλεσαν μόνιμο τόπο διαμονής, έχοντας, παράλληλα, το βλέμμα στραμμένο στο Βόλο.

Οι πρόσφατες επιστημονικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν επίσης παρουσιάσεις σε συνέδρια ανά τον κόσμο και διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Πολεοδομίας-Χωροταξίας, ενώ δηλώνει «ευτυχής», διότι ζει σε μια περιοχή με πλούσια ιστορία και ανθρώπους φιλόξενους.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου