ΤΟΠΙΚΑ

Πάγωσε η χορήγηση νέων συντάξεων του ΙΚΑ

πάγωσε-η-χορήγηση-νέων-συντάξεων-του-ι-681690

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας διευκρινίσεις για τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην αποστολή των ερμηνευτικών εγκυκλίων του νέου ασφαλιστικού στο ΙΚΑ και η οποία οδηγεί σε «πάγωμα» χορήγησης των νέων συντάξεων.

Στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας αναφέρονται τα εξής: «Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι της χώρας, εξαιτίας της μη χορήγησης συντάξεων γήρατος, κύριων και επικουρικών από το ΙΚΑ. Η έκδοση και χορήγηση των εν λόγω συντάξεων έχει σταματήσει από τις 13/5/2016, με τη δικαιολογία ότι καθυστερεί η αποστολή από το αρμόδιο υπουργείο των ερμηνευτικών εγκυκλίων, επί του ψηφισθέντος νέου ασφαλιστικού νόμου. Απόρροια, αυτής της ολιγωρίας είναι να μη χορηγούνται ούτε καν οι συντάξεις αναπηρίας, παρά μόνον οι προσωρινές.

Σε απόγνωση, επίσης, βρίσκονται όσοι αναμένουν την έκδοση σύνταξης χηρείας. Πολλοί εκ των δικαιούχων δεν έχουν κανέναν άλλο πόρο διαβίωσης και η σύνταξη χηρείας αποτελεί το μοναδικό έσοδό τους. Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για οικογένειες που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της φτώχειας, καθώς κινδυνεύουν να τους κόψουν ακόμη και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των τιμολογίων της ΔΕΗ. Πολλοί εξ αυτών, ενώ εντάχθηκαν στο κοινωνικό τιμολόγιο και έκαναν ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλομένων, δυστυχώς πλέον κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής ακόμη και της ελάχιστης οφειλής.

Η πολιτική σας είναι επικίνδυνη. Οδηγείτε στη μέγγενη χιλιάδες νοικοκυριά που με κόπο ετών προσπαθούν τόσα χρόνια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, ενώ εσείς τους εμπαίζετε. Την ίδια στιγμή που αδιαφορείτε για τις χιλιάδες αιτήσεις συντάξεως που συσσωρεύονται, στέλνετε απολογητικά έγγραφα στους ήδη συνταξιούχους, δικαιολογώντας τις σημαντικές μειώσεις, με τις οποίες τους βομβαρδίζετε αδιαλείπτως. Τους υπόσχεστε μάλιστα ότι θα αυξήσετε τη σύνταξή τους, διότι «η ανάπτυξη θα αντανακλάται στις νέες συντάξεις, οι οποίες θα αυξάνονται αυτομάτως κάθε χρόνο, ανάλογα με την άνοδο της οικονομίας και τον πληθωρισμό». Για ποια αύξηση μιλάτε, όταν τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης για τους περισσότερους.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν έχει αποστείλει ακόμη στο ΙΚΑ τις απαραίτητες ερμηνευτικές εγκυκλίους, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση των συντάξεων στους δικαιούχους;

2) Εάν προτίθεστε να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση για την ελάφρυνση των βεβαρημένων νοικοκυριών που οφείλουν σημαντικά ποσά στις ΔΕΚΟ και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, διότι βρίσκονται ακόμη εν αναμονή της έκδοσης συντάξεων γήρατος και χηρείας;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου