ΤΟΠΙΚΑ

Κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες – κλειδιά

κατέθεσαν-αυτόπτες-μάρτυρες-κλειδι-851206

Τις μαρτυρίες δύο γυναικών, οι οποίες φέρονται να είδαν τους δράστες της επίθεσης με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα εξετάζει με πολλή σοβαρότητα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι δύο γυναίκες έδωσαν γραπτά στοιχεία στην Υπηρεσία, τα οποία, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές, κρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά.

Στο υπόλοιπο κομμάτι των ερευνών επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε την προκήρυξη για να αποκτήσουμε τουλάχιστον μια κατεύθυνση προς το ποια είναι η τρομοκρατική οργάνωση».

Η εφημερίδα Έθνος επισημαίνει από την πλευρά της ότι οι δύο γυναίκες εργάζονται στην περιοχή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, κινούνταν στο δρόμο την ώρα που έγινε το χτύπημα με τη ρουκέτα και, χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους, οι μαρτυρίες τους έχουν κοινά στοιχεία, προσδίδοντας αξιοπιστία η μία στην άλλη.

Το ακριβές περιεχόμενο των καταθέσεων των δύο γυναικών καλύπτεται από άκρα μυστικότητα, σύμφωνα ωστόσο με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, φέρονται να είδαν τους δράστες της επίθεσης. Οι πληροφορίες όμως για τον τόπο και το χρόνο που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς είναι συγκεχυμένες.

Ακόμη, αν και στην Αντιτρομοκρατική τους έδειξαν πολλές φωτογραφίες υπόπτων, οι δύο γυναίκες φέρονται να μην αναγνώρισαν ανάμεσά τους τα πρόσωπα που υποστηρίζουν ότι είδαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Πάντως, οι περιγραφές που έδωσαν οι δύο μάρτυρες αποτελούν τον «οδηγό» της έρευνας στο υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες της αμερικανικής πρεσβείας τις ημέρες που προηγήθηκαν του χτυπήματος.

Το Έθνος γράφει ακόμη ότι Αντιτρομοκρατική και FBI προσπαθούν να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της μαρτυρίας μίας γυναίκας, η οποία τηλεφώνησε στην πρεσβεία και έδωσε στοιχεία για το χτύπημα. Την παρομοιάζει μάλιστα με την «Αννα της Ριανκούρ», που είχε δώσει στοιχεία για τη δράση της 17Ν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν την ευθύνη των ερευνών που διεξάγονται για την εξιχνίαση του τρομοκρατικού χτυπήματος κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα» τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συμπλήρωσε ότι το FBI έχει αποστείλει στην Αθήνα στελέχη που συμβάλλουν στις έρευνες, τόσο στις εσωτερικές, που γίνονται σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της πρεσβείας, όσο και σε αυτές που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές, στο βαθμό που το έχουν ζητήσει.

Ο κ. Κέισι παρέπεμψε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών, καθώς, όπως υπογράμμισε, αυτές έχουν την ευθύνη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχουν παραδοθεί στις ελληνικές αρχές οι κασέτες από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας, ο κ. Κέισι απάντησε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει εάν και τι ακριβώς έχει ζητηθεί και υπογράμμισε ότι για λεπτομέρειες γύρω από αυτού του είδους τα θέματα θα πρέπει να ερωτηθούν οι ελληνικές αρχές και οι αρμόδιοι της πρεσβείας, που γνωρίζουν καλύτερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου