ΤΟΠΙΚΑ

Δε θα παραδίδονται ανεξόφλητα έργα

δε-θα-παραδίδονται-ανεξόφλητα-έργα-851206

Δε θα παραδίδονται τα δημόσια έργα που έχουν αναλάβει εργολάβοι, αν δεν έχουν εξοφληθεί οι λογαριασμοί τους. Αυτό τόνισε στην εκδήλωση κοπής πίτας της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) Μαγνησίας, ο πρόεδρος κ. Νίκος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι «οι εργοληπτικές επιχειρήσεις του νομού μας με την εμπειρία τους, την τεχνογνωσία και το δυναμισμό τους, ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις και προκλήσεις των ημερών και παραδίδουν έργα καθημερινά έντεχνα και ποιοτικά στους προκαθορισμένους χρόνους».

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών και γυναικών στο Βόλο, λέγοντας ότι οι τοπικοί άρχοντες του Δήμου που τους διοργάνωσε και τους φιλοξένησε αγνόησαν προκλητικά τις τοπικές εργοληπτικές επιχειρήσεις και ανέθεσαν τα έργα που ήταν αναγκαία σε ξένες επιχειρήσεις, γεγονός που μας προκαλεί πικρία, δυσαρέσκεια αλλά και προβληματισμό γι΄ αυτή την ενέργεια.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων το 2013 σε Βόλο και Λάρισα.

«Όμως δε θα ανεχθούμε καταστάσεις, ανέφερε, παρόμοιες με αυτές που συναντήσαμε στα έργα από το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004 και θα αναγκασθούμε να μην παραδώσουμε τα έργα λόγω οφειλών. Και με μεγάλη μου λύπη θα αναγκαστώ να αναφέρω για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ότι υπάρχουν οφειλές από το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004, οφειλές οι οποίες αγνοούνται προκλητικά από την πολιτεία, χωρίς να αναφέρεται έστω εάν και πότε θα εξοφληθούν και γι αυτό θα παρακαλούσα ιδιαίτερα τους αξιότιμους εκπροσώπους της πολιτείας να δουν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα και να φροντίσουν να δώσουν επιτέλους λύση.

Προβλήματα

Αναφερόμενος στην ομιλία του ο κ. Καραγιάννης για τα προβλήματα του κλάδου, ανέφερε «ότι ήταν πολλά και οδήγησαν τη χρονιά που πέρασε τους εργολήπτες σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, οι οποίες προβλέπεται να συνεχισθούν και την νέα χρονιά με μια σειρά αιτημάτων, τα οποία θεωρώ αναγκαίο να αναφέρω επιγραμματικά:

• Να συνταχθούν και εγκριθούν οι αναλύσεις τιμών με πραγματικά στοιχεία κόστους, ώστε να γίνεται σωστά οι κοστολογήσεις των έργων.

• Να καταργηθούν οι πρόσθετες εγγυήσεις καλής εκτέλεσης, οι οποίες επιφέρουν δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις στις εργοληπτικές επιχειρήσεις.

• Να προωθηθούν και να εξοφληθούν άμεσα όλες οι πιστοποιήσεις για εκτελεσμένες εργασίες που εκκρεμούν.

• Να μελετηθούν και να προωθηθούν θεσμικές παρεμβάσεις στο σύστημα παραγωγής των Δημοσίων Έργων, σε συνεργασία Πολιτείας και εμπλεκομένων φορέων.

• Να ενισχυθούν με μέσα, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό οι Υπηρεσίες Διεύθυνσης και Ελέγχου του έργων.

• Να τροποποιηθεί η διάταξη του νόμου 3301 του 2004, η οποία απαγορεύει την εκτέλεση διαταγών πληρωμής λόγω οφειλών του δημοσίου προς τις εργοληπτικές εταιρίες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Μαγνησίας είπε ότι «ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» με το οποίο χρηματοδοτούνται Δήμοι και Κοινότητες, πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει προβλήματα ως προς την χρηματοδότηση. Οι πιστώσεις καθορίζονται σε βάθος χρόνου, έως και πέντε χρόνια πολλές φορές, με αποτέλεσμα τα έργα να σταματούν και να ξαναρχίζουν την επόμενη χρονιά, ενώ θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλές φορές από τις προϊστάμενες αρχές δεν γίνονται δεκτά αποτελέσματα διαγωνιστικών διαδικασιών με έκπτωση μικρότερη του 12 %, με το αιτιολογικό του ασύμφορου για την υπηρεσία αποτελέσματος. Θα πρέπει να πω και να τονίσω ότι το ποσοστό του 12%, το οποίο ορίζει ο νόμος, δεν αποτελεί το κάτω όριο αποδοχής του αποτελέσματος, όπως κακώς το έχουν ερμηνεύσει πολλές προϊστάμενες αρχές, αλλά αντίθετα το πάνω όριο πέραν του οποίου ο νομοθέτης και κατά συνέπεια η πολιτεία, θεωρούν ότι υφίστανται κίνδυνοι ως προς την εκτέλεση του έργου και επιβάλουν «ποινή» στον ανάδοχο, δηλαδή ζητείται πρόσθετη εγγύηση.»

Χαιρετισμούς απηύθυναν στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, οι Βουλευτές κ. Ζέττα Μακρή και Ροδούλα Ζήση, εκ μέρους του νομάρχη Μαγνησίας ο αντινομάρχης έργων κ. Ηλίας Ξηρακιάς, εκ μέρους του δημάρχου Βόλου ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. κ. Γιάννης Στάμος και εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας ο γραμματέας κ. Νίκος Τσιούτσιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου