ΤΟΠΙΚΑ

Τέρμα στις ενδιάμεσες λύσεις για τον Περιφερειακό

τέρμα-στις-ενδιάμεσες-λύσεις-για-τον-π-851206

Με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων –ακόμη και αποκλεισμού της εθνικής οδού- να είναι ανοιχτό, η συγκρότηση Επιτροπής που θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΩΔΕ Γ. Σουφλιά ζητώντας συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε η Μαγνησία να βγει από την ιδιότυπη ομηρία του περιφερειακού.

«Τέρμα στις ενδιάμεσες λύσεις. Ζητάμε λύσεις οριστικές και καθαρές», τόνισε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.

Με το μεγάλο μέρος των ευθυνών να επιρρίπτεται στον ανάδοχο του έργου και στην αφερεγγυότητα της εταιρίας, αλλά και στην ανικανότητα επίβλεψης της πορείας των εργασιών από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Παπατόλιας μετέφερε τα άσχημα «νέα» των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, που επισκέφθηκαν το Βόλο, την περασμένη Παρασκευή.

Για πρώτη φορά, όπως ανέφερε, παρουσιάστηκε το περιεχόμενο της εργολαβίας-«σκούπα» η δημοπράτηση της οποίας επίκειται στο τέλος Ιανουαρίου και δίχως να μεσολαβήσει ενημέρωση των φορέων της Μαγνησίας, σύμφωνα με το αίτημα που είχε τεθεί κατ’ επανάληψη.

Κομμάτι της εργολαβίας-«σκούπα», συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ, αφορά στο τμήμα από Ανισόπεδο Κόμβο Λαρίσης έως Κραυσίδωνα και συγκεκριμένα το κομμάτι της περιοχής, όπου εντοπίστηκε ο θολωτός τάφος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια εάν ακολουθηθούν οι ίδιοι ρυθμοί και με την εργολαβία-«σκούπα», τότε δεν προβλέπεται να παραδοθεί άμεσα σε χρήση το κρίσιμο κομμάτι που απομένει των 700 μέτρων. Χωρίς διοικητική εμπλοκή και υποβολή ενστάσεων και με την καλύτερη πρόβλεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2008, λύση που δεν ικανοποιεί.

Ο νομάρχης πρότεινε να ασκηθούν πιέσεις, ώστε η εργολαβία να προχωρήσει με τη διαδικασία ταχείας ανάθεσης, στο πλαίσιο της δυνατότητας που δίνει η κήρυξη του νομού ως πλημμυροπαθή και με το σκεπτικό ότι η εργολαβία θα αποτελέσει «ασπίδα» της περιοχής από ενδεχόμενη νέα πλημμύρα.

Η νέα εργολαβία περιλαμβάνει ακόμη έργα για επιπρόσθετη ασφάλεια, βελτίωση προσβασιμότητας των παρόδιων, έργα αντιπλημμυρικά και υδραυλικά.

Από την ενημέρωση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου προέκυψε ότι τρομακτική θα είναι η καθυστέρηση στο πρώτο κομμάτι του περιφερειακού Νέες Παγασές-Μπουρμπουλήθρα-Ανισόπεδος Κόμβος Λαρίσης.

Στα αρνητικά καταγράφεται ότι καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο τμήμα.

Για το τρίτο τμήμα, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η εκκρεμότητα των απαλλοτριώσεων, για τις οποίες δεν δόθηκε κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ από τα 12 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μόλις τα 3 εκατ. ευρώ.

«Το κακό έχει ήδη γίνει. Άλλες λύσεις για να ξεφύγουμε από την ιδιότυπη ομηρία δεν υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας, επισημαίνοντας ότι σε πρώτη φάση πρέπει να ζητηθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από τον ίδιο τον υπουργό για το πρώτο τμήμα, τις απαλλοτριώσεις και τη χρηματοδότηση.

Εκτός από τη συγκρότηση της Επιτροπής, που θα έχει άμεση ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου, «για να σταματήσει η προνομιακή ενημέρωση από πολιτικά στελέχη επειδή έχουν μπάρμπα στην Κορώνη», όπως είπε, πρότεινε επίσης να αξιοποιηθεί διάταξη που προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπής παρακολούθησης των χρηστών.

Ο κ. Παπατόλιας άσκησε κριτική για τις μεγάλες καθυστερήσεις και επανήλθε στις ευθύνες, όταν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Γιάν. Πρίντζος ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ότι για τον περιφερειακό «ποτέ δεν έφταιξαν τα χρήματα, αλλά ο ανάδοχος και η λειτουργία των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ», γι’ αυτό και το τρίτο κομμάτι επιβλέπεται από τη Λάρισα, μετά από αίτημά του.

Η καθυστέρηση έχει σχέση με την ελλιπή χρηματοδότηση, είπε ο νομάρχης, καθώς μόνο για τις απαλλοτριώσεις λείπουν 9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι συνεχώς ανέκυπταν προβλήματα με τα κονδύλια.

Για την εργοταξιακή σύνδεση που πρότεινε για το κομμάτι του τάφου ο κ. Πρίντζος, ο κ. Παπατόλιας εξέφρασε τη διαφωνία του, λέγοντας ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ ομολόγησαν ότι καθυστέρηση δημιούργησε και η επιμονή ορισμένων για εργοταξιακή σύνδεση.

Ο κ. Παπατόλιας σχολίασε και την αναφορά του κ. Πρίντζου ότι «για να προχωρήσει κανονικά τις εργασίες ο ανάδοχος πρέπει να πληρωθεί στην ώρα του». Συγκεκριμένα απάντησε ότι ο «Μπαλάφας δεν είναι προσθετικός παράγοντας των καθυστερήσεων, αλλά η βασική πηγή κακοδαιμονίας του περιφερειακού. Οι ευθύνες βαρύνουν όσους στήριζαν την εργολαβία».

Ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης αναφέρθηκε στις ελλείψεις που παρουσιάζει το έργο και στις εργασίες που χρειάζεται να προστεθούν στη νέα εργολαβία, κυρίως για την αποφυγή νέων τροχαίων, που ήδη έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές.

Επισημαίνοντας ότι είναι αυτονόητο ο περιφερειακός να λειτουργήσει με αρχή και τέλος και σύμφωνα με όσα επιβάλουν οι σύγχρονες περιστάσεις, συμπλήρωσε ότι «δεν μας κάνουν χάρη και δεν μπορούμε να στεκόμαστε μίζεροι να κάνουμε κριτική ο ένας στον άλλο και να χάνουμε το στόχο». Πρότεινε δε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και επ’ αόριστο αποκλεισμό της εθνικής οδού, που θα δώσει το μήνυμα ότι «δεν μπορούν να παίζουν με τη Μαγνησία».

Σε εκκρεμότητες και σημαντικά προβλήματα του έργου αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι Αισωνίας και Αγριάς Δ. Καντόλας και Θ. Παπαευθυμίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σ. Αναγνώστου, ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Απ. Νάνος, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Β. Γ. Καλατζής, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και άλλων φορέων, καθώς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνος με όσες ενέργειες για να ασκηθούν πιέσεις θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα εμφανίστηκε ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, που συμμετείχε στο τέλος της σύσκεψης, εξαιτίας της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που άργησε να ολοκληρωθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου