ΤΟΠΙΚΑ

Κουδούνι με προβλήματα

κουδούνι-με-προβλήματα-679408

Βήματα προς τα πίσω για την εκπαίδευση. Το πρώτο σχολικό κουδούνι βρίσκει τους μαθητές «στριμωγμένους» σε 25άρια και 26άρια τμήματα και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι κάθε τμήμα θα έχει τον εκπαιδευτικό του, δεν έχουν εξαλειφθεί -ακόμη και μετά τις συμπτύξεις τμημάτων- τα κενά εκπαιδευτικών, κυρίως νηπιαγωγών και καθηγητών ειδικοτήτων που αφορούν κατά προτεραιότητα στη νησιωτική Μαγνησία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Στην πλειονότητα τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν με λιγότερα τμήματα και καθηγητές, πολλά εξ αυτών χωρίς σχολικές καθαρίστριες και το σύνολό τους χωρίς σχολικούς φύλακες.

Στους χθεσινούς αγιασμούς, το κλίμα ήταν βαρύ… Ιδίως στον επίσημο Αγιασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας, όπου το παρόν έδωσαν οι σε διαθεσιμότητα σχολικοί φύλακες της περιοχής, αλλά και συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ Μαγνησίας που ανήρτησαν πανό ενάντια στο νέο σχολείο.

Στην Πρωτοβάθμια

Με δώδεκα κενά νηπιαγωγών κυρίως σε σχολικές μονάδες των Βορείων Σποράδων, άνοιξε η νέα σχολική χρονιά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας.

Σε επίπεδο δημοτικών σχολείων, όπως διαβεβαίωσε η Διευθύντρια, Θεοδώρα Μητσιάνη – Ματθαιοπούλου, κάθε τμήμα θα έχει το δάσκαλό του, έστω κι αν με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, χρειάστηκε στην πλειοψηφία των σχολείων να συμπτυχθούν 13άρια τμήματα μαθητών σε 25άρια και 26άρια.

«Τις ημέρες της ευημερίας τα τμήματα «σπάζανε» σε 13άρια. Σήμερα, σε εποχή κρίσης, εφαρμόζουμε ό,τι ίσχυε και παλιότερα», σχολίασε η κ. Μητσιάνη.

Ο αγώνας δρόμου για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, δε σταματά με το πρώτο σχολικό κουδούνι. Η υπηρεσία βρίσκεται εν αναμονή των 12 νηπιαγωγών που λείπουν, των πέντε δασκάλων καθώς και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που απαιτούνται στα σχολεία (δέκα δάσκαλοι αγγλικής γλώσσας, 18 μουσικοί).

Στον επίσημο Αγιασμό που έγινε στο συγκρότημα των 7ου και 22ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, το παρόν έδωσε η Βουλευτής Μαγνησίας, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία χαρακτήρισε τη φετινή σχολική χρονιά, ως την πιο δύσκολη των τελευταίων ετών. «Με φωτοτυπίες μάθημα γίνεται. Χωρίς όμως εκπαιδευτικούς δε γίνεται», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσοβελώνη αναφερόμενη στα κενά εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ από το ίδιο βήμα καταδίκασε και το «επαίσχυντο -όπως το χαρακτήρισε- νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, που θα «ενισχύσει την ιδιωτική παιδεία και θα μετατρέψει τους μαθητές σε πατρικίους και πληβείους».

Για δύσκολη χρονιά που ξεκινά έκανε λόγο και από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Γ. Καλτσογιάννης, ζητώντας από τους εκπαιδευτικούς να δώσουν αγώνα μέσα στις αίθουσες όχι μόνο για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους μαθητές, αλλά και για να τους εμφυσήσουν τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που χρειάζονται ώστε να παλεύουν κόντρα στις αντιξοότητες στη ζωή τους.

Στο πρόγραμμα συντηρήσεων στα σχολεία που εκτέλεσε ο Δήμος Βόλου από τα περιορισμένα κονδύλια που είχε στη διάθεσή του, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης.

Στη Δευτεροβάθμια

Συμπτύξεις τμημάτων και σε επίπεδο Γυμνασίων και Λυκείων, περιόρισαν τα κενά καθηγητών σε μόλις έξι, όπως υπολογίζονται από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκη.

Σαφή εικόνα των λειτουργικών κενών, η Δ.Δ.Ε. θα έχει σήμερα το βράδυ με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΠΥΣΔΕ, που είναι πυρετώδεις, ωστόσο ο κ. Δοδοντσάκης, εκτίμησε ότι δε θα υπάρχει κανένα κενό εκπαιδευτικού στην ηπειρωτική Μαγνησία, ενώ στα νησιά θα περιοριστούν σε έξι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναμένεται μετακίνηση εκπαιδευτικού προσωπικού από σχολείο σε σχολείο και μέχρι να γίνουν οι οριστικές τοποθετήσεις καθηγητών στα τμήματα που θα διδάξουν.

Συμπτύξεις τμημάτων θα ισχύσουν και σε επίπεδο λειτουργίας των τμημάτων κατεύθυνσης, με τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, να εξετάζει ακόμη και τη μετακίνηση μαθητών από σχολείο σε σχολείο για την παράδοση μαθημάτων κατεύθυνσης για τις σχολικές μονάδες που δε συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό των 15 μαθητών.

Χωρίς σχολικούς

φύλακες

Στον επίσημο Αγιασμό, που πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα των 1ου Γυμνασίου – 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, το παρών έδωσαν σχολικοί φύλακες. Στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία 34 συνολικά σχολικοί φύλακες βγήκαν σε διαθεσιμότητα και όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπός τους Βαγγέλης Τούμπας, συνεχίζουν να εμπαίζονται. «Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, τα σχολεία ξεκινούν χωρίς εμάς. Μας κοροϊδεύουν», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε κινητοποιήσεις σε κεντρικό επίπεδο, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Ελλείψεις σε

καθαρίστριες

Το άνοιγμα των σχολικών πυλών βρήκε όμως και πολλά σχολεία ακαθάριστα. Ούτε μία σύμβαση δεν υπογράφτηκε, με αποτέλεσμα, άλλα σχολεία να μην έχουν καθόλου καθαρίστριες και άλλα να έχουν μείνει με μία ή και δύο να προσπαθούν να «συμμαζέψουν» σχολικά κτίρια – μεγαθήρια.

Ως εκ τούτου, δεν έλειψαν σχολεία που είχαν τις σχολικές αίθουσες ακαθάριστες, έστω κι αν από μερίδα Διευθυντών, κλήθηκαν οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Ιουνίου, να καθαρίσουν τα σχολεία, εργαζόμενες για τις ημέρες του Ιουνίου που δεν εργάστηκαν κι όμως πήραν κανονικά το μισθό τους!

Ιερείς δίπλα

στα σχολεία

Στο πλευρό τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν και φέτος την τοπική Εκκλησία, όπως ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος.

Οι αλλαγές που συντελέστηκαν μέσα στο καλοκαίρι και που θίγουν εκπαιδευτικούς και μαθητές, δεν αποτελούν τα μοναδικά προβλήματα με τα οποία ξεκινά η νέα χρονιά.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες οικογένειες, φέρνουν την τοπική Εκκλησία στο πλευρό εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών.

«Είμαστε στα σχολεία, κοντά σε καθηγητές και δασκάλους. Θα λειτουργήσει και φέτος το πρόγραμμα της παρουσίας ιερέων εντεταλμένων στα σχολεία για να αντιμετωπίζουμε προβλήματα υποσιτισμού ή και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα. Οι ιερείς έχουν εντολή να βρίσκονται κοντά στα σχολεία και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τους. Θα δώσουμε τα πάντα για να κρατήσει κάθε οικογένεια την αξιοπρέπειά της», ανέφερε ο κ. Ιγνάτιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου