ΤΟΠΙΚΑ

Αίτημα του Βόλου το θαλάσσιο μέτωπο

αίτημα-του-βόλου-το-θαλάσσιο-μέτωπο-679084

Τις δυνάμεις του ενώνει ο Βόλος για να διεκδικήσει τμήματα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, που όμως είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια τη λειτουργία της πόλης. Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου η απόφαση ήταν ομόφωνη: να διεκδικήσει ο Δήμος επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης και να περιέλθουν και τυπικά στην κυριότητά του έξι σημεία – κλειδιά του παραλιακού μετώπου. Υπέρ του αιτήματος του Δήμου και των δημοτών τάχθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος ζήτησε επίσπευση της διεκδικητικής προσπάθειας που θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα master plan για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων, για να γίνουν πιο πειστικά τα επιχειρήματα της διεκδίκησης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη χθεσινή συνεδρίαση είχαν κληθεί να συμμετέχουν η υφυπουργός, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και οι τέσσερις Βουλευτές Μαγνησίας, δεδομένης της σοβαρότητας του αιτήματος, όπως ανέφερε ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θάνος Θεοδώρου. Το παρών έδωσε μόνο ο κ. Χρήστος Μπουκώρος. «Μας τιμά η παρουσία του Βουλευτή, ο οποίος δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την πόλη. Δυστυχώς οι υπόλοιποι ή είχαν άλλες υποχρεώσεις ή περί άλλων… ενδιαφέρονται», σχολίασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μουλάς.

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο κ. Θεοδώρου ζήτησε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου με βάση αυτή να διαπραγματευτεί ο Δήμος με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου για την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης, μέσω της οποίας τμήματα που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες, αλλά είναι σημαντικά για τη λειτουργία της πόλης να περάσουν στο Δήμο. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδώρου, θα είναι μια πρώτη απόφαση. Στη συνέχεια και μετά τη διαπραγμάτευση με τον Ο.Λ.Β. η κοινή πρόταση θα έρθει και πάλι προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, πριν αποσταλεί στο ΤΑΙΠΕΔ κι από εκεί στα συναρμόδια Υπουργεία.

Την πρόταση του Δήμου, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας, Στ. Διαμαντίδης. Εκτός από τα τέσσερα σημεία για τα οποία Ο.Λ.Β. έχει ανάψει πράσινο φως να παραχωρηθούν στην πόλη με απόφαση του 2014 – πρόκειται για το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, τη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου, την παραλιακή της Αγριάς από τον κόμβο του περιφερειακού μέχρι το Σουτραλί και το χώρο της παραλίας μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – διεκδικεί άλλα δύο σημεία: το παραλιακό μέτωπο από τον κόμβο του Τελωνείου έως το λιμενίσκο του Αγ. Κωνσταντίνου, τα παλιά σφαγεία που πέρασαν στο λιμάνι με μονομερή αποχαρακτηρισμό ενώ ακόμη χρησιμοποιούνται από το Δήμο ως αποθήκες και την ακτογραμμή στα Πευκάκια.

Ως υπερτοπικής σημασίας υποδομή χαρακτήρισε το λιμάνι του Βόλου ο Βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, αναγνωρίζοντας ότι γίνεται μία καλή αρχή για τη διεκδίκηση ενός πάγιου αιτήματος της πόλης, να περάσει δηλαδή η χερσαία ζώνη στο δήμο. «Αν το λιμάνι είναι ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής, η χερσαία ζώνη είναι ο πνεύμονας της πόλης», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας το αίτημα της επαναχάραξης είναι δίκαιο. Σχολιάζοντας δε τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί για τον πυρήνα του παραλιακού μετώπου της Αργοναυτών, τόνισε ότι αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης και θύμισε την επένδυση που έγινε για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, έργο που εντάχθηκε στο φάκελο του Δήμου – μολονότι η έκταση δεν του ανήκει – ως ολυμπιακό έργο. Ο κ. Μπουκώρος, ωστόσο, έκρουσε καμπανάκι για την αμεσότητα με την οποία πρέπει να κινηθεί ο Δήμος υπογραμμίζοντας ότι «προβάλλει απειλητικά ο κίνδυνος μέσω του Υπερταμείου στο μέλλον να μη γνωρίζουμε ποιος διαχειρίζεται την εικόνα της πόλης». Ζήτησε μάλιστα από το Δήμο να αρχίσει να ξεδιπλώνει τις προτάσεις του για την αξιοποίηση των χώρων που διεκδικεί, ώστε με την έναρξη της διεκδικητικής προσπάθειας να υπάρχουν και πειστικά επιχειρήματα.

Υπέρ της πρότασης του δήμου τάχθηκε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ζητώντας επίσπευση των ρυθμών για τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης, δεδομένου ότι «τα γεγονότα τρέχουν πιο γρήγορα από εμάς και οι εξελίξεις είναι τραγικές».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου ζήτησε να υπάρξει συνολική συζήτηση για τα θέματα του λιμανιού κι όχι αποσπασματική, σε κάθε περίπτωση όμως τάχθηκε υπέρ του αιτήματος, το οποίο όπως είπε είναι διαχρονικό και μάλιστα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν και οι αποθήκες στην πλατεία Τελωνείου προκειμένου να αξιοποιηθούν ως πολιτιστικού χώροι.

«Πρέπει να τρέξουμε», είπε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία να υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας, όταν ο φάκελος φθάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Εδώ και χρόνια θα έπρεπε η χερσαία ζώνη να ανήκει και τυπικά στο Δήμο Βόλου», είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος ο οποίος ωστόσο αναφέρθηκε σε «μεθόδευση απόδοσης του λιμανιού σε ιδιώτες».

Υπέρ της διεκδίκησης τάχθηκαν οι έξι ανεξάρτητοι, με τον κ. Κώστα Γαργάλα να τονίζει ότι δεν θα υπάρχει μόνο οικονομικό όφελος αλλά πρώτα και κύρια κοινωνικό όφελος.

Αποστάσεις από τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Με επιστολή με την οποία όμως δεν παίρνει θέση για ένα πάγιο και σοβαρό αίτημα της πόλης, αυτό της επαναχάραξης της χερσαίας ζώνης, επέλεξε να «παραστεί» στο δημοτικό συμβούλιο, η υφυπουργός ΠΟΜΕΔΙ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Στην επιστολή της προς το δήμο Βόλου, η κ. Χρυσοβελώνη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο ΟΛΒ κατέχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων της ζώνης λιμένα Βόλου. Δεν κατέχει δικαιώματα κυριότητας επί των εν λόγω χώρων, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Εκ των άνω συνάγεται ότι ο Δήμος Βόλου ουδεμία αρμοδιότητα απορρέουσα εκ του νόμου έχει για την «επαναχάραξη» της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Βόλου».

Αναφέρεται επίσης στο ενδιαφέρον του Δήμου και στις προθέσεις του Ο.Λ.Β. και δηλώνει «ανοιχτή στη συζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων τις οποίες αναμένω για αξιολόγηση, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου. Σε κάθε περίπτωση, σας υπενθυμίζω ότι ο κύριος αποδέκτης των συγκεκριμένων προτάσεων περί επανακαθορισμού της χερσαίας λιμενικής ζώνης είναι ο ΟΛΒ.

Είναι αυτονόητο ότι όλοι μοχθούμε για το καλό της κοινωνίας του Βόλου και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Όμως δεν αρκεί να τονίζουμε τα πράγματα που μας ενώνουν αλλά και να απέχουμε από ιδεολογίες και πολιτικές που μας χωρίζουν».

Στην επιστολή της κ. Χρυσοβελώνη, ο Δήμος Βόλου απάντησε επίσης με επιστολή: « Η Νομοθεσία είναι γνωστή και ως προς αυτό δεν περιμέναμε τα «φώτα» σας. Ειλικρινώς από την απάντηση σας δεν καταλάβαμε αν είστε υπέρ του αιτήματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, για την επαναχάραξη των χερσαίων ζωνών των λιμανιών και την παραχώρησή τους στην αυτοδιοίκηση ή επιθυμείτε την παραμονή στο σημερινό καθεστώς, που ευνοεί τους δανειστές και τις λοιπές «κατοχικές» δυνάμεις της χώρας, που θα βρουν μια πλούσια περιουσία, και σίγουρα, πάντως, όχι τις τοπικές κοινωνίες.

Επειδή, πάντως ορθά σημειώνετε, ότι δεν είναι θέμα αρμοδιότητάς σας, εμείς ως εκφραστές των συμφερόντων του Βόλου και των Βολιωτών, περιμένουμε τη στήριξή σας, αν επιθυμείτε να την εκφράσετε, έμπρακτα, απέχουσα από ιδεολογίες και πολιτικές που μας χωρίζουν, όπως δηλαδή από την πλευρά σας συμβαίνει, περιέργως, αποκλειστικά και μόνο σε προεκλογικές περιόδους, αλλά όχι και σε αυτή την περίοδο που διανύουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου