ΤΟΠΙΚΑ

Εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των κονδυλωμάτων σε αγόρια και κορίτσια

εμβόλιο-για-τον-καρκίνο-του-τραχήλου-τ-851206

Του Θεόδωρου Περράκη
Μέλους Εφηβικής Παιδιατρικής
Συνεργάτου-παρατηρητού
Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων Ελλάδος

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ Το ιδανικότερο να γίνεται σε κορίτσια 9-13 ετών, συνίσταται και σε νέες γυναίκες 13-26 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως. Ο .Ε.Ο.Ε.Φ ( Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων )τον συνιστά ήδη και για αγόρια 9-15 ετών.
ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ; Συνήθως η πρώτη επαφή με τον ιό συμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες, στην εφηβική και νεαρή ενήλικη ζωή. Έκτοτε μεταδίδουν τον ιό στους συντρόφους χωρίς να το γνωρίζουν! Μέχρι στιγμής, για 15 χρόνια μελετήθηκε σε 30.000 περιπτώσεις διεθνώς σε αυτές τις ηλικίες.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ 9-15 ΕΤΩΝ; (Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Ε.Φ.) Διότι έτσι προστατεύονται και οι ερωτικοί τους σύντροφοι, αλλά και οι ίδιοι από σπάνιους καρκίνους του πέους και του πρωκτού
Πάντως όχι τόσο συχνούς όσο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.
Γι’ αυτό πρωτίστως πρέπει να εμβολιαστούν τα κορίτσια 9-26 ετών, πριν παρατηρηθούν ελλείψεις.
ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ; ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ; Από τους 40 περίπου ορότυπους του ιού το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί και καλύπτει το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται στους ιούς HPV 16 KAI 18 και το 90% από του ορότυπους που προκαλούν ακροχορδόνες (κοινώς κονδυλώματα) της πρωκτό- γεννητικής περιοχής και είναι οι ιοί HPV 6 KAI 11
ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ; Άνω των 5 χρόνων
ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ: ΕΓΚΥΕΣ. (Εάν έκανε την πρώτη δόση και μετά ανακάλυψε ότι είναι έγκυος δεν κινδυνεύει, αλλά τις επόμενες δόσεις θα τις κάνει μετά τον τοκετό)
Γυναίκες άνω των 26 ετών και αγόρια άνω των 15 ετών, αφού σε αυτές τις ηλικίες δεν έχουν γίνει ακόμη μελέτες
Σίγουρα δρα προληπτικά δεν είναι ακόμα γνωστό εάν βελτιώνει την νόσο
ΕΜΒΟΛΙΟ Η TEST PAP; ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ, ΔΙΟΤΙ:
30% καρκίνου δεν καλύπτονται από το εμβόλιο (HPV 31,33,45 )
Τo εμβόλιο δεν προστατεύει πλήρως εάν δεν έχουν γίνει όλες οι δόσεις στο σωστό χρόνο
Εάν έχουν ήδη προσβληθεί από κάποιο τύπο που προκαλεί καρκίνο το εμβόλιο παρέχει μερική κάλυψη για τους τύπους αυτούς
Το τεστ Παπανικολάου αποκαλύπτει εάν υπάρχει μόλυνση από τον ιό όχι όμως και το είδος του ιού
ΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ, ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ;
• Κυκλοφορεί στην Ελλάδα και τον Βόλο από τις 11/1/2007. Γίνεται σε τρεις ενδομυϊκές ενέσεις στο μπράτσο η δεύτερη μετά 2 μήνες από την πρώτη και η τρίτη 6 μήνες από την πρώτη. κόστος 185 € δηλαδή 185 € χ3 = 555 € και δεν καλύπτεται μέχρι στιγμής από τα ταμεία αφού παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα δεν υπάγεται στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών!
• ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ: ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί την δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού και οφείλεται σε ιογενείς και παράγοντες περιβάλλοντος (Π.Χ το κάπνισμα συνδυάζεται με τους ιούς για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και όχι μόνο! Και αυτό έχει μεγάλη σημασία.)
• 33.000 περιπτώσεις μόνο στην Ευρώπη σε ένα μόνο χρόνο!
• Διεθνώς σκοτώνει μια γυναίκα κάθε δυο λεπτά!
• Πρέπει να γίνει προσιτό σε εύπορους και άπορους που έχουν ίσα δικαιώματα στην υγειά και την ζωή!!
• ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΣΗΣ: Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β’ Παιδιατρικής κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Λειτουργεί στο Παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐας Κυριακού (Πτέρυγα Ελένης Δαλακούρα) Για πληροφορίες – Ραντεβού: καθημερινά 10.00 – 14.00 Τηλ. 210-7710824 και Fax 210-7774338

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου