ΤΟΠΙΚΑ

Βόμβες διασποράς έριξε το Ισραήλ

βόμβες-διασποράς-έριξε-το-ισραήλ-851206

Η κυβέρνηση Μπους ενημέρωσε χθες το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ ενδέχεται να χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο, κατά παράβαση της διμερούς συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για τους περιορισμούς στη χρήση των συγκεκριμένων όπλων.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προκαταρκτική αναφορά επί του θέματος εστάλη στο Κογκρέσο, το οποίο καλείται να αποφανθεί εάν θα δώσει συνέχεια στη σχετική έρευνα. Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις σχετικά με το τι μέτρα μπορεί να ληφθούν εις βάρος του Ισραήλ εφόσον η έρευνα προχωρήσει και καταλήξει σε παραβίαση.
Επικαλούμενη αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εφημερίδα New York Times ανέφερε την Κυριακή πως το θέμα έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους σχετικά με το εάν θα πρέπει η Ουάσινγκτον να τιμωρήσει ή όχι τη χώρα-σύμμαχό της για τη χρήση των όπλων αυτών σε πόλεις και χωριά όπου η Χεζμπολάχ είχε τοποθετήσει εκτοξευτές ρουκετών.
Οι Times αναφέρουν ότι ορισμένα μεσαίου επιπέδου στελέχη του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους στη χρήση των βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι διατείνονται πως το Ισραήλ χρησιμοποίησε τα όπλα όντας σε άμυνα για να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.
Οι βόμβες διασποράς μετά την πρόσκρουση σε στόχο διασπώνται σε πληθώρα βομβίδων που διασπείρονται σε μεγάλη ακτίνα στο έδαφος. Όμως, πολλά βομβίδια δεν εκρήγνυνται και παραμένουν στο έδαφος, αποτελώντας θανάσιμη παγίδα για τους πολίτες. Ο ΟΗΕ έχει συστήσει να αποφεύγεται η χρήση τους σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές
Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 70 έχουν τραυματιστεί από υπολείμματα βομβών διασποράς μετά το τέλος του πολέμου τον Αύγουστο. Το Ισραήλ ισχυρίσθηκε ότι χρησιμοποίησε τα οπλικά συστήματα χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου