ΤΟΠΙΚΑ

Ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας στο Βόλο

ορατός-ο-κίνδυνος-λειψυδρίας-στο-βόλο-851206

Καμπανάκι… για την επάρκεια του νερού και ταυτόχρονα για την ποιότητα χτύπησε η ΔΕΥΑΜΒ, καθώς εάν δεν ληφθούν μέτρα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, ενδεχομένως από τα τέλη Μαΐου να παρουσιαστεί σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των αναγκών του Πολεοδομικού συγκροτήματος.
Αυτό επισημάνθηκε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της επιχείρησης υπό τη νέα σύνθεση, με το δήμαρχο Βόλου και πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Αλέκο Βούλγαρη να επισημαίνει ότι στην “ατζέντα” της ΔΕΥΑΜΒ το θέμα του νερού παραμένει πρώτη προτεραιότητα, ενώ προανήγγειλε καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημ. Κουτσιφέλη , λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας προβλέπεται μείωση των πηγαίων νερών στα τέλη Μαρτίου, σε ποσοστό 40% από 60%, που είναι σήμερα, ενώ από τις εννέα γεωτρήσεις λειτουργούν μόνο δύο, ενώ από το υδραγωγείο παρουσιάζεται απώλεια 9.500μ3 νερού ημερησίως.
Η απώλεια από το υδραγωγείο 9.500μ3 νερού ημερησίως είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μόνο με ανάμιξη που μπορεί να επιτευχθεί με την μεταφορά της συνολικής παραγωγής της Β ΒΙΠΕ στη δεξαμενή Σαρακηνού και την επιστροφή νερού στη Β ΒΙΠΕ μετά την ανάμιξη.
Ωστόσο είναι αναγκαία η κατασκευή δύο αντιλιοστασίων, η αναβάθμιση του αντιλιοστασίου του Διμηνίου , η κατασκευή 1.500 μέτρων αγωγού και η διαίρεση της δεξαμενής της Β ΒΙΠΕ.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400.000 ευρώ, ενώ αναγκαία θεωρείται η ολοκλήρωση του έργου απόληψης πλεονάσματος από το υδραγωγείο της Κοινότητας Μακρινίτσας. Το έργο εκτιμάται ότι υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου και θα αποφέρει 500.000-700.000 μ3 νερού το χρόνο.
Στο υδραγωγείο μπορούν να ενταχθούν άμεσα η γεώτρηση «Βώκου» που θα αποφέρει 1.000μ3 νερού ημερησίως και η γεώτρηση «Λαδόπουλου» που θα αποφέρει ημερησίως τις ίδιες ποσότητες.
Η ΔΕΥΑΜΒ έχει ελέγξει μια γεώτρηση του Δήμου στο Παλιούρι, παροχής, 50μ3 την ώρα και για την αξιοποίησή της απαιτούνται 300.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Α. Βούλγαρης από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη έναρξης καμπάνιας ενημέρωσης των καταναλωτών και αναφέρθηκε στις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν για τον εμπλουτισμό των πηγών.
Επισήμανε μάλιστα ότι τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει ενδεχόμενο αντιμετώπισης σοβαρού προβλήματος λειψυδρίας, ενώ δήλωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας εμφανίζεται αρνητική στην χρηματοδότηση δημιουργίας του έργου μονάδας αφαλάτωσης και της λιμνοδεξαμενής.
Ο κ. Αλ. Βούλγαρης τόνισε ότι για την εξασφάλιση νερού θα δρομολογηθούν έργα και θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης, ενώ εάν χρειαστεί η ΔΕΥΑΜΒ θα καταφύγει και σε δανεισμό. Αίσθηση προκάλεσε η επικριτική στάση του κ. Μήτρου για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ,ο οποίος σχολιάζοντας το θέμα του νερού υπογράμμισε ότι υπάρχει άρνηση για τις χρηματοδοτήσεις, γιατί «στηρίζονται στην Κάρλα και θέλουν να μας δώσουν νερό με νιτρικά».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου