ΤΟΠΙΚΑ

Επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

επαφές-με-την-πολιτική-και-πολιτειακή-851206

Επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας είχε την Τρίτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Χουά Γιανμίν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Με τον κ. Παπούλια ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών – Πεκίνου και τα μείζονα διεθνή ζητήματα, καθώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στην κινεζική πρωτεύουσα το 2008.
Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα επιτεύγματα της Κίνας και τη συμβολή της στην ειρήνη «σε μια περιοχή, όπως είναι η δικιά σας, που χειμάζεται από κρίσεις και έχετε τις ολόθερμες ευχές μας για μια πολύ καλή επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων».
Στη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή στο επίκεντρο τέθηκε η προώθηση σε πρακτικό επίπεδο της «στρατηγικής και εταιρικής σχέσης» με βάση την κοινή ελληνοκινεζική δήλωση που υπεγράφη στο Πεκίνο, η οποία προέβλεπε πολιτική συνεργασία και συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας, στον τουρισμό, καθώς και η απ ευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου.
«Το εξαιρετικό κλίμα» που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και τη «σταθερά ανοδική πορεία» των σχέσεων των δύο χωρών στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι αυτή την πορεία να την διατηρήσουμε, να την αξιοποιήσουμε και να την ενισχύσουμε».
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε κατά τη συνάντηση στις οικονομικές σχέσεις που αφορούν κυρίως το εμπόριο, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, τομείς στους οποίους, τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και ο Χουά Τζιανμίν, επεσήμαναν τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν από ελληνικής πλευράς οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γ.Βαληνάκης και Θ.Κασσίμης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου