ΤΟΠΙΚΑ

Ο Αντιστασιακός Τύπος της Θεσσαλίας

ο-αντιστασιακός-τύπος-της-θεσσαλίας-851206

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θ.ΣΤ.Ε-Ε παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη στη Λάρισα και ώρα 7μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο» το βιβλίο του συγγραφέα – δημοσιογράφου μέλους του Λάζαρου Αρσενίου «Ο Αντιστασιακός Τύπος της Θεσσαλίας».
Ένα βιβλίο μαρτυρία που καταγράφει από πρώτο χέρι τη δράση και την προσπάθεια των επαγγελματιών δημοσιογράφων που θέλησαν να ξεφύγουν από την παθητική αντίσταση των συναδέλφων τους (που προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τις ανακοινώσεις των κατακτητών που υποχρεωτικά δημοσίευαν στις εφημερίδες όπου δούλευαν) και βγήκαν στο βουνό κάνοντας τον παράνομο Τύπο παντιέρα για την αντίσταση των Ελλήνων στα χρόνια της κατοχής.
Ένα βιβλίο που δίνει σάρκα και οστά και μάλιστα όνομα στους ανθρώπους που πέρασαν ανώνυμα στην ιστορία σαν άγνωστοι συντάκτες κειμένων που έβαλαν φωτιά και έδιναν θάρρος στους καταπιεσμένους Θεσσαλούς και όχι μόνο, αφού ο Αντιστασιακός Τύπος απ’ τα βουνά των Αγράφων έφτανε σε όλη την Ελλάδα μέχρι και τα νησιά. Έτσι γίνονται επώνυμοι δημοσιογράφοι, γνωστοί στους παλιότερους Θεσσαλούς, οι οποίοι χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, έγραψαν τότε ιστορία αψηφώντας σοβαρούς κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά πρόσωπα – πρωταγωνιστές της ιστορίας της εποχής εκείνης, όπως και παράνομα έντυπα που έδωσαν με το περιεχόμενό τους φτερά στους Έλληνες. Ένα μέρος από το υλικό αυτό θα προβληθεί στη διάρκεια της εκδήλωσης, όπου θα μιλήσουν οι: κ.κ. Γιώργος Αντωνακόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος και Γιάννης Σιούλας, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ημερήσιος Κήρυκας» και γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΣΘ.ΣΤ.Ε-Ε ο οποίος θα συντονίζει και την εκδήλωση.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτριος Πελεκούδας, πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος και της ΕΣΘ.ΣΤ.Ε-Ε.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η θεατρολόγος – ηθοποιός του Θεσσαλικού Θεάτρου, Θεοδώρα Μουκούλη.
*Ο Λάζαρος Αρσενίου είναι επαγγελματίας – δημοσιογράφος για δεκαετίες στη Λάρισα αλλά και συνεργάτης αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών με πλούσιο συγγραφικό έργο. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940-41 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, στη μάχη της Πίνδου και τραυματίστηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και είχε εκλεγεί μέλος της πανθεσσαλικής επιτροπής του ΕΑΜ. Τιμήθηκε με τα μετάλλια της Εθνικής Αντίστασης και του Δήμου Τρικκαίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου