ΤΟΠΙΚΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας σε σταυροδρόμι

ο-συριζα-μαγνησίας-σε-σταυροδρόμι-678228

Οι συσχετισμοί δυνάμεων, η ανανέωση και οι διαγκωνισμοί, με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές

Μπορεί οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις να ανέβαλαν προσωρινά τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η νομαρχιακή οργάνωση, όμως, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες γίνονται σε εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο, με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον στην αντιπολίτευση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι συσχετισμοί δυνάμεων σε σχέση με τις προηγούμενες διαδικασίες είναι διαφορετικοί, ενώ το γεγονός ότι στην πλατεία Ελευθερίας είναι αρκετοί εκείνοι που εκτιμούν ότι το 2021 θα είναι εκλογική χρονιά, προκαλεί διαγκωνισμούς και προσωπικές αντιπαλότητες μεταξύ των κυρίων «πρωταγωνιστών» του επόμενου βουλευτικού ψηφοδελτίου, που δίνουν μάχη για το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή, μολονότι η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιου είδους «συμμαχίες» δεν είναι πανάκεια.

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει του Συνεδρίου στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το βλέμμα στην πιθανότητα πρόωρων βουλευτικών εκλογών, όποτε καθοριστεί η νέα ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών (πιθανολογείται για 21 και 22 Μαρτίου), οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθούν «σώμα με σώμα» τοπικά για την επικράτηση. Το ίδιο και οι προσωπικές φιλοδοξίες.

Γιατί δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι νομαρχιακές επιτροπές είναι εκείνες που προτείνουν υποψηφίους, μεταφέρουν τον παλμό της περιοχής στην Κουμουνδούρου και έχουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση θέσεων για τα τοπικά ζητήματα.

Στην περίπτωση των τωρινών διαδικασιών επιπροσθέτως η νέα ανθρωπογεωγραφία της Νομαρχιακής Επιτροπής θα κριθεί και από άλλους παράγοντες.

Για παράδειγμα από τα 27 μέλη που θα εκλεγούν, τα 20 θα πρέπει να είναι παλιά και τα 7 νέα πρόσωπα. Από τα 20 παλιά, οι επτά απαραιτήτως θα είναι γυναίκες (ποσόστωση), όπως επίσης από τα επτά νέα μέλη οι δύο τουλάχιστον θα είναι γένους θηλυκού, βάση της ποσόστωσης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ήδη διαμορφώνονται συμμαχίες. Οι ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ στη «μάχη» έχει μπει και η τεχνολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από τους 49 υποψηφίους για τη νέα 27μελή Νομαρχιακή Επιτροπή κάνουν κανονικό «προεκλογικό αγώνα» με SMS και μέσω των social media για να κερδίσουν την ψήφο των εκλεκτόρων.

Σε επίπεδο συσχετισμών τώρα, οι γνωρίζοντες καλά το μωσαϊκό των νέων τάσεων που ξεπρόβαλαν πανελλαδικά στον δρόμο για το συνέδριο του κόμματος τόνιζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σε σχέση με προηγούμενες φορές σ’ αυτές τις διαδικασίες «η αντιπαράθεση δεν κινείται τόσο σε επίπεδο θέσεων και ιδεολογικών ρευμάτων».

Αυτό ξενίζει μία μεγάλη μερίδα της βάσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φοβάται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αστικοποιείται καίτοι περισσότερο».

Στο ψηφοδέλτιο πάντως με τους 49 υποψηφίους για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή η «ανθρωπογεωγραφία» παραπέμπει σε μία τάση ανανέωσης των μελών στα καθοδηγητικά όργανα. Επίσης καταγράφεται η παρουσία εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας της Μαγνησίας, όπως επίσης και της περιφέρειας, αν και θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη συμμετοχή υποψηφίων από καλλικρατικούς δήμους όπως ο Ρήγας Φεραίος, η Ζαγορά, το Νότιο Πήλιο και οι Β. Σποράδες.

Διευρύνθηκε η κομματική βάση

Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη και οι διαδικασίες σε επίπεδο οργανώσεων μελών πραγματοποιήθηκαν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, μέσα σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και με την επιβολή λοκντάουν. Αυτό οδήγησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες μέσω διαδικτύου, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και των τηλεδιασκέψεων. Στη συντριπτική πλειονότητα των οργανώσεων μελών πραγματοποιήθηκαν δύο κύκλοι διαδικτυακών συνελεύσεων με ικανοποιητική συμμετοχή των κομματικών μελών- παλιών και νέων- τα οποία ανέδειξαν τους 153 αντιπροσώπους- εκλέκτορες που θα εκλέξουν τα νέα όργανα.

Αξίζει σημειωθεί ότι η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και η διαδικασία της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ξεκίνησε σε πανελλαδικό επίπεδο τον Οκτώβριο του 2019, οδήγησε στον αριθμητικό διπλασιασμό της οργάνωσης σε επίπεδο κομματικών μελών. Σήμερα η νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας «μετρά» περίπου 650 οργανωμένα μέλη.

Οι τάσεις που παίζουν… μπάλα τοπικά

Μεταξύ των τάσεων που τοπικά θα «παίξουν» μπάλα στον νέο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κίνηση Μελών, που ουσιαστικά πρόκειται για την κυριαρχούσα τάση προεδρικών. Σε αυτή συμμετέχουν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Ρένα Δούρου, Γιάννης Μπαλάφας και σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Επίσης η νεοσύστατη ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα) στην οποία συμμετέχουν στελέχη που προέρχονται από το λεγόμενο βαθύ ΣΥΡΙΖΑ, με άτυπους επικεφαλής τον πρώην γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα, τον Νίκο Σκορίνη και τον Αντώνη Κοτσακά που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Η «εσωκομματική αντιπολίτευση» του κόμματος εκφράζεται από τους «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίοι σε συνεργασία με στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης έχουν δημιουργήσει έναν δυναμικό αντιπολιτευτικό πόλο με το όνομα «ομπρέλα».

Επίσης υπάρχει η τάση «Γέφυρα» στην οποία εντάσσονται οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ όπως οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου