ΤΟΠΙΚΑ

Μη αναθεωρητέο το άρθρο 24 για τα δάση

μη-αναθεωρητέο-το-άρθρο-24-για-τα-δάση-851206

Διακόπησαν στη Βουλή, οι εργασίες της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αφού είχαν ήδη υπερψηφιστεί οι προτάσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 (μη κρατικά Πανεπιστήμια) και είχε καταγραφεί ύστερα από έξι ψηφοφορίες, η επιφύλαξη της πλειοψηφίας των βουλευτών, στην αναθεώρηση του άρθρου 24 για την δασοπροστασία.
Η συνεδρίαση διεκόπη, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο το Προεδρείο καταμέτρησε τις ψήφους για το άρθρο 24 – ο Τηλέμαχος Χυτήρης μάλιστα, απείλησε σε δηλώσεις του, να απόσχουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αντιστοίχως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε πως «μια αποχώρηση από την ψηφοφορία για το άρθρο 16 στην Ολομέλεια, θα ήταν μια τίμια λύση» και πως «αποδείχθηκε σήμερα, πως δεν πρέπει να δίνεται στη ΝΔ λευκή εξουσιοδότηση για το Σύνταγμα». Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζώης, έκανε λόγο για «απελπισμένο αντιπερισπασμό του ΠΑΣΟΚ, να μετριάσει τις εντυπώσεις από την μαζική υπερψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16».
Την αναθεώρηση του άρθρου 16 (για την οποία έχουν καταθέσει προτάσεις, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ) υπερψήφισαν οι βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, πλην των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Σωκράτη Κοσμίδη (που καταψήφισαν, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ) και του Ανδρέα Λοβέρδου που δήλωσε «παρών».
Στην περίπτωση του άρθρου 24 και την πρόταση για την αλλαγή του πλαισίου συνταγματικής προστασίας των δασικών εκτάσεων, πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Ν. Λέγκας, Έλσα Παπαδημητρίου, Χρυσή Καρύδη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Ιωαννίδης) καταψήφισαν την πρόταση του κόμματός τους, ενώ ο Νίκος Δένδιας ψήφισε «παρών». Στις επόμενες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν, οι εν λόγω βουλευτές, πλην της κας Παπαδημητρίου, ψήφισαν και αυτοί «παρών».
Στις ψηφοφορίες για το άρθρο 24, (που έγιναν δι ανατάσεως της χειρός), συμμετείχε, χωρίς να είναι μέλος της Επιτροπής, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Σταύρου. Όπως διευκρίνισε, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης, η ψήφος του κ. Σταύρου δεν καταμετρήθηκε.
Εκ μέρους του Συνασπισμού, ο εκπρόσωπός του Φώτης Κουβέλης, είχε εξ αρχής δηλώσει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες, καθώς είναι αντίθετο στην συνταγματική αναθεώρηση συνολικά – στην ψηφοφορία για το άρθρο 24 ωστόσο, ζήτησε την καταγραφή του στους «παρόντες». «Δεν αποχωρήσαμε από την Επιτροπή. Δηλώνουμε παρόντες με δεδομένη την αρνητική μας θέση» ανέφερε ο πρώην πρόεδρός του, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Έτσι, με βάση την αρχική θέση του Συνασπισμού, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, δεν υπολόγιζε τις δύο του ψήφους, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από το ΠΑΣΟΚ για ανακριβή καταμέτρηση.
Τελικώς, ο κος Τραγάκης ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24, ψήφισαν 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εναντίον της 20 (οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο ανεξάρτητος Στέφανος Μάνος, και η βουλευτής της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου), δύο βουλευτές (του Συνασπισμού) ψήφισαν «παρών» και πέντε βουλευτές της ΝΔ, «απείχαν της ψηφοφορίας».
Στις υπόλοιπες ψηφοφορίες, οι βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισαν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ (αρ. 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας κλπ.) και τούμπαλιν (αρ. 14 για τη διαφάνεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.ά.). Οι ψηφοφορίες στο πλαίσιο της Επιτροπής, δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αποτελούν απλή καταγραφή των απόψεων των μελών τους – το σύνολο των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής το Φεβρουάριο. Η διακοπείσα συνεδρίαση, θα συνεχιστεί σήμερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου