ΤΟΠΙΚΑ

Νέο Εμιράτο της Ανατολικής Μεσογείου;

νέο-εμιράτο-της-ανατολικής-μεσογείου-851206

«Με βάση τις ενδείξεις και τα στοιχεία των πρώτων ερευνών που έχουμε στη διάθεσή μας, στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου», αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης.
Ο κ. Ρολάνδης έπειτα από πολύμηνες μυστικές διαβουλεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές, τον Φεβρουάριο του 2003 υπέγραψε την πρώτη διακρατική συμφωνία για την εκμετάλλευση των πλούσιων, όπως εκτιμάται, κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου έχουν προ πολλού εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις σχετικές έρευνες εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εκπρόσωποι του ψευδοκράτους και Τούρκοι στρατηγοί εξαπολύουν ακόμη και απειλές πολέμου.
Οι υπογραφές μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου μπήκαν στις 17 Φεβρουαρίου του 2003 στο Κάιρο. Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κ. Ρολάνδης, ενώ την αιγυπτιακή πλευρά ο τότε υπουργός Εξωτερικών της χώρας του Νείλου κΑχμέτ Μάχερ. Με βάση τη μέση απόσταση των ακτογραμμών των δύο κρατών, Κύπρος και Αίγυπτος καθόρισαν τη λεγόμενη Αποκλειστική Oικονομική Ζώνη (ΑOΖ), προκειμένου να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού, που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον βυθό της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.
Η επιλογή της Κύπρου να υπογράψει την πρώτη συμφωνία με την Αίγυπτο, πέραν της αυτονόητης στρατηγικής σημασίας που έχει για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στηρίζεται σε ένα πρόσθετο δεδομένο: στις εκβολές του Νείλου εκατομμύρια χρόνια εκβάλλονται οργανικές ουσίες, οι οποίες μεταβάλλονται σε υδρογονάνθρακες, δηλαδή πετρέλαιο.
Η σημασία τής εν λόγω παρατήρησης σχετίζεται με τη γεωγραφική θέση της Μεγαλονήσου. Η Κύπρος βρίσκεται απέναντι από το δέλτα του Νείλου. Ήδη, οι όμιλοι της Shell και της Exxon-Mobil, με ποσοστά 75% και 25% αντιστοίχως, έχουν εκμισθώσει από την Αίγυπτο μια θαλάσσια περιοχή 41.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έκταση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Κύπρο.
Η περιοχή αυτή, στην οποία έχουν εγκατασταθεί τα γεωτρύπανα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, εφάπτεται με τη «μέση γραμμή» που συμφώνησαν να χαράξουν Κύπρος και Αίγυπτος. «Η γειτνιάζουσα με την Κύπρο θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου έχει πλούσια αποθέματα, τα οποία ήδη αξιοποιούνται. Δεν μπορεί τα πετρέλαια να σταματούν πάνω στη διαχωριστική γραμμή της Κύπρου. Oι δορυφορικές, αλλά και οι σεισμολογικές έρευνες, οι οποίες ως γνωστόν καταγράφουν μόνο το πετρέλαιο, υπήρξαν κατά το πλείστον θετικές» προσθέτει ο κ. Ρολάνδης.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες, «οι δορυφόροι καταγράφουν τα σημεία στη θάλασσα όπου υπάρχουν πετρελαιοκηλίδες. Όταν αυτές οι πετρελαιοκηλίδες δεν διαλύονται, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι περιστασιακές (από κάποια διαρροή σε πετρελαιοφόρο πλοίο), αλλά υπάρχει πετρέλαιο που αναβλύζει».
«Η Κύπρος βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πετρελαιοφόρας αφρικανικής πλατφόρμας που βυθίζεται στην περιοχή της Κύπρου,κάτω από την ευρασιατική πλάκα» σημειώνει ειδικός επιστήμονας. Ποια η αξία της επιστημονικής παρατήρησης; «Η αφρικανική πλάκα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έδωσε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο,το 65% του 1,05 τρισ. βαρελιών βεβαιωμένων αποθεμάτων πετρελαίου».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, οι πετρελαιοπιθανές περιοχές του νησιού βρίσκονται τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον χερσαίο χώρο. «Οι περιοχές που παρουσιάζουν πετρελαϊκό ενδιαφέρον είναι μεταξύ άλλων στη χερσαία ζώνη Τρωόδους και Πενταδάκτυλου, στην πολύ βαθιά θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πενταδάκτυλου και Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου ,στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λάρνακας και Πάφου και βέβαια στη μεγάλη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου».
Αυτά τα γεωλογικά δεδομένα έχουν οδηγήσει 25 εταιρείες πετρελαίου να υποβάλουν αιτήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνες στη Μεγαλόνησο. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες. Η Κύπρος όμως λόγω του πολιτικού της προβλήματος κρατούσε χαμηλούς τόνους

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου