ΤΟΠΙΚΑ

«Πάσαν νόσο και πάσαν μαλακίαν»

πάσαν-νόσο-και-πάσαν-μαλακίαν-851206

Με τόσα λιόδεντρα που ναι σπαρμένη η ελληνική επικράτεια, θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουμε και μεις το δικό μας πράσινο χρυσό, όπως οι Άραβες έχουν το μαύρο. Αν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Σουηδοί και πάντες οι ανά τον κόσμο καρκινοπαθείς και οι συγγενείς τους ήταν τόσο ευεπίφοροι στα κελεύσματα κατά καιρούς εμφανιζόμενων σωτήρων, αρκούσε να πουλάμε το ζουμί από βρασμένα ή πολτοποιημένα φύλλα ελιάς, για να λύσουμε όλα τα οικονομικά μας προβλήματα.
Βέβαια δε θα λύναμε τα προβλήματα των συνανθρώπων μας που έχουν κτυπηθεί από την επάρατη ασθένεια, όπως αγαπημένο μου πρόσωπο. Όπως δεν τα λύσανε οι κομπογιαννίτες που εμφανίσθηκαν όταν ακόμη δεν είχα πάει σχολείο και με την βοήθεια των φυλλάδων της εποχής -γιατί ο κιτρινισμός προϋπήρξε της τηλεόρασης- έστελναν όλους τους Έλληνες στα πετροβούνια και τους αγρούς να μαζεύουν πικραγγουριές. Διότι τάχα το ταπεινό αυτό φυτό που έχει κάποιες συγκεκριμένες φαρμακευτικές ιδιότητες -όπως το να είναι δραστικό καθαρτικό ή να προκαλεί ακατάσχετους εμετούς- θεράπευε «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν».
Αλλά τότε η Ελλάδα έβγαινε από τον πόλεμο και τον εμφύλιο, ο αναλφαβητισμός ήταν στα ύψη, υπήρχε μια κάποια δικαιολογία. Τουλάχιστον για τους απελπισμένους αγράμματους χωρικούς η τους εργάτες των παραγκουπόλεων.
Ήμουν πια αρθρογράφος της “Αθηναϊκής” όταν το 1976 χρειάστηκε να κάνω εχθρούς μαχόμενος για την σοβαρότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Τότε που μούσκεψε η Ελλάδα από το νερό του Καματερού, που προφερόταν δωρεάν από τον εμπνευστή του, με… χορηγό επικοινωνίας τον τότε διευθυντή των «Νέων» και μετέπειτα υφυπουργό Εξωτερικών του Ανδρέα. Αντικείμενο… ρουσφετιού το να εξασφαλίσεις ένα δοχείο. Μούσκεψε και η δημοσιογραφία με τις εντολές του Καψή και το τρεχαλητό του Χαρδαβέλα να κουβαλάει μπετονάκια με το «θαυματουργό νερό του Ιπποκράτη, από την Κω», σε διάφορα εργαστήρια του εξωτερικού.
Τα θυμόμαστε, αλλά μυαλό δεν βάζουμε. Άλλωστε έχουμε ακόμη πιο «φρέσκα κουλούρια» που προκαλούν θλίψη για την αφελέστατη ευπιστία του λαού μας αλλά και για την κατάντια της δημοσιογραφίας: Τις εκπομπές για το δηλητήριο του «γαλάζιου σκορπιού» της Κούβας.
Άντε, αφού ο Γιάννης έγινε υπουργός, καιρός να πάρει σειρά διαδοχής για την προεδρία της Δημοκρατίας η Άννα Δρούζα που ανέδειξε τη… φραπελιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου