ΤΟΠΙΚΑ

Είχε συνέχεια η “γαλάζια” ανταρσία

είχε-συνέχεια-η-γαλάζια-ανταρσία-851206

Νέες διαρροές κατέγραψε το κυβερνών κόμμα χθες στις ψηφοφορίες της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία της Τετάρτης για το άρθρο 24.
Έτσι, η πρόταση της ΝΔ για αύξηση του αριθμού βουλευτών Επικρατείας απορρίφθηκε από την Επιτροπή, καθώς συγκέντρωσε 15 θετικές ψήφους σε σύνολο 30 παρόντων βουλευτών.
Καταψηφίστηκε από 11 βουλευτές της ΝΔ (Μαρκογιαννάκης, Μπούρας, Μαρκόπουλος, Δένδιας, Γκιουλέκας, Τασούλας, Ζώης, Σαλμάς, Βούλτεψη, Λυκουρέντζος και Τσιπλάκης) και από τους βουλευτές του ΚΚΕ (Σκυλλάκος, Τζέκης).
Επίσης απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για περιορισμό των κωλυμάτων εκλογιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (αρθρο 56), με εννέα βουλευτές της να καταψηφίζουν (Λυκουρέντζος, Μαρκογιαννάκης, Δένδιας, Βαρβιτσιώτης, Παπαδημητρίου, Καρύδη, Τσιπλάκης, Τασούλας και Τσαλίδης) και άλλους πέντε (Γκιουλέκας, Σαλμάς, Ζώης, Καλαφάτης και Μαρκόπουλος) να δηλώνουν «παρών».
Ακόμη, έπειτα από απανωτές ψηφοφορίες υπερψηφίσθηκε η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Αντώνη Φούσσα για συνταγματική αναφορά σε «μέριμνα του κράτους για τη ζωή του απόδημου Ελληνισμού», ενώ δεν υπερψηφίσθηκε πρόταση της Κατερίνας Παπακώστα για τη δυνατότητα συμμετοχής των αλλοδαπών στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χωρίς το ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην αποχώρησή του διαμαρτυρόμενο για τη διαχείριση της ψηφοφορίας επί του άρθρου 24 εκ μέρους του προέδρου της επιτροπής Γιάννη Τραγάκη.
Την ίδια ώρα, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος διαμαρτυρήθηκε για τη στάση του κ. Τραγάκη και καθώς η πρόεδρος της Βουλής κ. Μπενάκη-Ψαρούδα τόνιζε ότι δεν πρέπει να συνεχισθούν οι σχετικές αναφορές ερήμην του εγκαλουμένου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατική εκτροπή».
Στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης κατηγόρησε το προεδρείο ότι αφαίρεσε το λόγο από τον κ. Πετσάλνικο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε για την ψηφοφορία του άρθρου 24: «Το ΠΑΣΟΚ παίρνει ένα ασήμαντο, τρέχον γεγονός, που θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και το καθιστά μείζον και πρόβλημα Δημοκρατίας».
Ο Χάρης Καστανίδης είπε τους δημοσιογράφους πως η δυσφορία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη στάση των κ.κ. Τραγάκη και Σταύρου παραμένει εντονότατη και πως οι αντιδράσεις της κ. Μπενάκη-Ψαρούδα δεν καλύπτουν το μέγεθος των ατοπημάτων.
Από το ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε: «Καταλογίζουμε τις χθεσινές ευθύνες, αλλά δεν επιτρέπουμε τα διαδικαστικά θέματα να επισκιάσουν την επί της ουσίας συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων στο άρθρο 16».
Για τον Απ.Σταύρου κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος.
Στο μεταξύ, η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την επιτροπή οδήγησε στην υπερψήφιση της πρότασης αναθεώρησης όσων εδαφίων του άρθρου 24 δεν πρόλαβαν να καταψηφιστούν χθες, καθώς και του άρθρου 117 που αφορούσε επίσης την προστασία των δασικών εκτάσεων.
Στις άλλες ψηφοφορίες
Με ευρεία πλειοψηφία (δύο μόνον «παρών» της ΝΔ από τους κ.κ. Ζώη και Βαρβιτσιώτη) υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για ριζική αναθεώρηση του πλαισίου του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών, που είχε καθιερωθεί κατά την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Επίσης υπερψηφίσθηκε η πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Δ.Σιούφα να καταστούν ανεξάρτητες αρχές η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Παρά την συνυπογραφή της και από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, καταψηφίστηκε η πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου για την προστασία των οικόσιτων ζώων.
Ο Συνασπισμός, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Φώτη Κουβέλη, επανέλαβε πως το κόμμα του συμμετέχει στη διαδικασία δηλώνοντας «παρών» σε όλες τις ψηφοφορίες.

Ευθυμίου: «Αλυσίδα μεθοδεύσεων»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από την επιτροπή για να καταγγείλει όσα έγιναν προχθές. Ακολούθως, κατήγγειλε την αφαίρεση λόγου από τον Φίλιππο Πετσάλνικο, «γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί στο χρονικό των διασκέψεων των Προέδρων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου