ΤΟΠΙΚΑ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

στην-αντεπίθεση-πέρασε-ο-βλαντιμίρ-πο-851206

Το «κατηγορώ» εις βάρος της Ρωσίας για χρήση των ενεργειακών της πόρων ως «εργαλείο» εξωτερικής πολιτικής απέρριψε ο Βλ.Πούτιν στην ετήσια ομιλία του. Στράφηκε επίσης κατά της επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην κεντρική Ευρώπη, λέγοντας παράλληλα πως η Ρωσία θα δώσει μία «πολύ αποτελεσματική» απάντηση.
Ως προς τη διαδοχή του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκε να δώσει στους Ρώσους μία «ελεύθερη δημοκρατική επιλογή» στις προεδρικές εκλογές του 2008, δίχως να δώσει ενδείξεις ως προς τον ποιος θα μπορούσε να είναι ο «εκλεκτός» του για το Κρεμλίνο.
Απευθυνόμενους σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων κατά τη μαραθώνια (διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες) ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως οι ενεργειακές συμφωνίες με την Ουκρανία και άλλες γειτονικές χώρες «είναι προς όφελος των καταναλωτών» και οι «ειδικοί αυτό το καταλαβαίνουν».
Ο Πούτιν επισήμανε πως η Ρωσία είναι σήμερα μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως με ταχύ ρυθμό ανάπτυξης -περίπου της τάξεως του 6,9% το 2006- και πτωτικό πληθωρισμό. Συμπλήρωσε, πάντως, πως η χώρα έχει πολλά να κάνει ακόμη για να μειώσει της ανισότητες στον τρόπο ζωής των πολιτών της.
Επέμεινε πως η αύξηση των τιμών στις εξαγωγές ενέργειας είναι επακόλουθο των απαιτούμενων προσαρμογών στην αγορά. Παράλληλα, τόνισε πως η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει τις σοβιετικού τύπου ενεργειακές επιδοτήσεις για τις γείτονες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, αναφέρει το BBC.
Η διαμάχη του Ιανουαρίου μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας για τις εξαγωγές πετρελαίου αναβίωσε τις ανησυχίες στην Ευρώπη. «Μας λένε συνέχεια ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους προς επίτευξη στόχων εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι έτσι» είπε ο Πούτιν.
Στο πλαίσιο της μαραθώνιος συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στη μυστηριώδη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο, τονίζοντας πως δεν πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας. «Για αυτό που συνέβη εκεί, επαναλαμβάνω, πως απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι έρευνες» σημείωσε.
Ανέφερε ακόμη πως ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο δεν «κατείχε μυστικά» που θα μπορέσουν να επιφέρουν πλήγμα στη Ρωσία. Όργιο φημών περιβάλλει το θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB λόγω μόλυνσης από το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210.
Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της διαδοχής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκε να δώσει στους Ρώσους ψηφοφόρους μία «ελεύθερη δημοκρατική επιλογή» στις προεδρικές εκλογές του 2008, χωρίς όμως να δώσει κάποια ένδειξη για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο «εκλεκτός» του για το Κρεμλίνο.
«Δεν θα υπάρξει διάδοχος. Θα υπάρχουν υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο» δήλωσε για να συμπληρώσει πως στόχος των «Αρχών» είναι να διασφαλίσουν πως οι εκλογές θα διενεργηθούν δημοκρατικά.
Βάσει του ρωσικού Συντάγματος ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να αποχωρήσει το 2008 μετά από δύο θητείες. Ωστόσο έχει καταστεί τόσο ισχυρός που εκτιμάται ευρέως πως στις εκλογές θα υπερισχύσει άνετα το πρόσωπο στο οποίο θα δώσει ο Ρώσος πρόεδρος το «άγγιγμά» του.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε επίσης στα σχέδια της Ουάσινγκτον για επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην κεντρική Ευρώπη, δηλώνοντας παράλληλα πως η Ρωσία θα δώσει μία «πολύ αποτελεσματική» απάντηση.
Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει την εγκατάσταση ενός σταθμού ραντάρ στην Τσεχία και μιας συστοιχίας πυραύλων στην Πολωνία για να εντοπίζονται και να καταρρίπτονται εχθρικοί πύραυλοι, που το Πεντάγωνο εκτιμά πως μπορεί να εκτοξευτούν στο μέλλον από το Ιράν.
Ο Πούτιν απέρριψε τα επιχειρήματα της Ουάσινγκτον περί εξασφάλισης της άμυνας της Ευρώπης έναντι του Ιράν και δήλωσε πως το αντιπυραυλικό σύστημα θα «επηρεάσει άμεσα» τη Ρωσία. «Σκεπτόμαστε επίσης πώς θα διασφαλίσουμε την εξωτερική ασφάλειά μας. Όλες οι απαντήσεις μας θα είναι ασύμμετρες, αλλά θα είναι πολύ αποτελεσματικές» προσέθεσε.
Επισήμανε πως η Ρωσία διαθέτει ήδη συστήματα ικανά να νικήσουν τις πυραυλικές άμυνες, αλλά υποσχέθηκε μια μελλοντική γενιά όπλων στα οποία τα συστήματα πυραυλικής άμυνας «δεν θα έχουν καμιά απολύτως επίδραση». Δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.
Επέκρινε επίσης την περυσινή απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες όπλων επειδή έκαναν πωλήσεις στο Ιράν και τη Συρία. Το πραγματικό κίνητρο, δήλωσε, ήταν να σταματήσουν οι ρωσικές υπηρεσίες όπλων να παίρνουν δουλειές από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, εξάλλου, πως πρέπει να γίνει «δραστήρια» δουλειά πάνω στην πρόταση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για μια ταυτόχρονη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν και των κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου