ΤΟΠΙΚΑ

Κρίσιμες συναντήσεις για την Παιδεία

κρίσιμες-συναντήσεις-για-την-παιδεία-851206

Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου συναντήθηκε χθες με ομάδα Πανεπιστημιακών, οι οποίοι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τους συναδέλφους τους που ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια.
Η συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας καθηγητής Θάνος Βερέμης, χαρακτηρίστηκε από την ίδια την υπουργό εξαιρετική και είπε ότι οι Πανεπιστημιακοί έφεραν προτάσεις. Συμπλήρωσε δε, ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει εμμονή στην πρότασή του, αλλά και πως οι σημερινές προτάσεις συγκλίνουν μεταξύ τους και είναι εξαιρετικής αξίας.
“Το υπουργείο θα ξανασυζητήσει όλες τις προτάσεις οι οποίες, πρέπει να προσθέσω, ότι διέπονται από την αγωνία των πανεπιστημιακών για τα ιδρύματα” είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Η κα Γιαννάκου είπε ακόμα ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή και για εκείνους τους πανεπιστημιακούς που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον διάλογο. “Θα δεχθούμε – είπε – όλες τις προτάσεις. Το υπουργείο Παιδείας θα τις επεξεργαστεί”.
Η υπουργός επισήμανε ιδιαίτερα ότι μέριμνα του υπουργείου είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, διότι το δημόσιο, όπως είπε, είναι για τους οικονομικά αδύνατους.
Στο μεταξύ, η ΠOΣΔΕΠ έχει κηρύξει τριήμερη απεργία (από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή), ενώ αύριο θα συγκληθεί εκ νέου η Διοικούσα Επιτροπή της Oμοσπονδίας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την απεργία διαρκείας
Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις και ετοιμάζονται για νέο συλλαλητήριο το Σάββατο, έξω από το ξενοδοχείο όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες της συνόδου των πρυτάνεων.
Την αναθεώρηση του άρθρου 16 (για την οποία έχουν καταθέσει προτάσεις, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ) υπερψήφισαν οι βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, πλην των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Σωκράτη Κοσμίδη (που καταψήφισαν, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ) και του Ανδρέα Λοβέρδου που δήλωσε «παρών».

Συνέντευξη Τύπου

“Το κλειστό πανεπιστήμιο, είναι νεκρό πανεπιστήμιο”. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Πανεπιστημιακοί που αποτελούν τη συντονιστική επιτροπή των “Πανεπιστημιακών Κινήσεων για τη μεταρρύθμιση και την αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου” οι οποίοι έδωσαν σήμερα το απόγευμα συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.
Οι πανεπιστημιακοί τόνισαν ιδιαίτερα: “δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη λογική του να μην αλλάξει τίποτα, αλλά και στο κλείσιμο των πανεπιστημίων. Το κλειστό πανεπιστήμιο είναι νεκρό Πανεπιστήμιο. Ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν τεθεί μείζονα ζητήματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το όλο εκπαιδευτικό σύστημα. Ζητάμε να αντιμετωπιστεί η μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου ως μεγάλη εθνική υπόθεση και όχι σαν μικροκομματικό παιχνίδι.
Προτείνουμε ένα σύνολο ενεργειών που θα συμβάλλουν στην αποσαφήνιση του πολιτικού πλαισίου και του περιεχομένου της μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα προτείνουμε να ανακοινωθεί αμέσως ο χρόνος υποβολής του νομοσχεδίου. Να ληφθούν ως βάση του νέου νόμου τα σημεία κοινής συμφωνίας πρωτοβουλιών των πανεπιστημιακών. Χρειάζονται επείγοντα μέτρα ανάταξης του Πανεπιστημίου. Όχι αναβολή. Το πανεπιστήμιο πρέπει να βρει τους ρυθμούς του για να μπει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων”.
Οι πανεπιστημιακοί όμως αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στο άρθρο “16”.
Καμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση και πραγματική αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς γενναία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης. Ζητάμε να δεσμευτούν οι πολιτικές δυνάμεις για τη διάθεση των απαραίτητων χρηματικών πόρων στο 5% του ΑΕΠ όπως έχουν υποσχεθεί, σε συνδυασμό με την εσωτερική μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου, ώστε να καθιερωθούν διαδικασίες διαφάνειας απολογισμού και κοινωνικής λογοδοσίας”.
Και οι πανεπιστημιακοί κατέληξαν: ” Κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους να συσπειρωθούμε στη δύσκολη αυτή φάση ώστε να ανακόψουμε τις διαλυτικές τάσεις και να γίνουμε πρωταγωνιστές της αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστήμιου που είναι δική μας υπόθεση”.

Υπέρ της αναθεώρησης το ΕΒΕΑ

Την αναθεώρηση του άρθρου 16 ζήτησε με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Με επιστολή του προς τους προέδρους των κομμάτων που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο, ο κ. Μίχαλος επισημαίνει την ανάγκη αναθεώρησης συνολικά του άρθρου 16, «προκειμένου όχι μόνο να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και να απελευθερωθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου