ΤΟΠΙΚΑ

Ενα “διαμαντένιο αστέρι”στο θεατρικό ουρανό…

ενα-διαμαντένιο-αστέριστο-θεατρι-851206

“Το διαμαντένιο αστέρι” του Τάκη Μακρυγιάννη που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, στη μνήμη του αξέχαστου πρωταγωνιστικού ζεύγους, Κώστα Ρηγόπουλου-Κάκιας Αναλυτή, αποτελεί την δημιουργική εκκίνηση λειτουργίας του υπόγειου θεάτρου της Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας, το βράδυ της 2ας Μαρτίου. Η σημαντική αυτή στιγμή, που αποτελεί πραγμάτωση ενός ονείρου και μιας προσπάθειας ετών, τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του συγγραφέα και των συντελεστών, στον χώρο που θα ανοίξει σύντομα αυλαία προς χάρη των απανταχού της περιοχής φίλων του θεάτρου. Μιλώντας εν πρώτοις, η Πρόεδρος του ΔΣ της Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας Βάσω Μπέλλιου, σκιαγράφησε την πορεία από την πρώτη θεατρική εμφάνιση της ομάδας έως την ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που έχει ως στόχο “να παράγουμε πολιτισμό, όπως επεσήμανε, για τον λαό. Εχουμε προσπαθήσει με όλες μας τις δυνάμεις, υπογράμμισε η κ. Μπέλλιου, να ολοκληρωθεί ο χώρος που βλέπετε, είμαστε στην τελική ευθεία προκειμένου να πάρουμε την έγκριση λειτουργίας του κι επειδή η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει ένα περίπου μήνα, έχουμε οριοθετήσει αναλόγως και την πρεμιέρα της παράστασης στον χώρο μας, στις αρχές Μαρτίου”.
Το λόγο πήρε ακολούθως ο Δημήτρης Πανταζής, πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης της παράστασης που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “η Πειραματική Σκηνή όλα αυτά τα χρόνια βαδίζει στα χνάρια να ανακαλύψει, να μεγαλώσει την αυτογνωσία της αλλά και να προβάλλει το ελληνικό δραματολόγιο”. Ο Δημήτρης Πανταζής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον συγγραφέα που του εμπιστεύτηκε το “πνευματικό του παιδί”, ένα “έργο σύγχρονο” που χαρακτήρισε “πικρή κωμωδία”. Σκιαγραφώντας την πλοκή, τόνισε ότι “αναφέρεται στο σήμερα και αφορά τόσο τις σχέσεις ενός ζευγαριού μετά από χρόνια γάμου, κυρίως δε, τις επιλογές ενός ανθρώπου ο οποίος κάνει με αυτό τον τρόπο μια μορφή αντίστασης στην Χούντα, πληρώνοντας ως τίμημα, τα ανεκπλήρωτα όνειρά του”.

Στη μνήμη του Κώστα Ρηγόπουλου

Ο συγγραφέας του έργου Τάκης Μακρυγιάννης, ο οποίος παρέστη στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι το έργο γράφτηκε για το αξέχαστο δίδυμο Κώστα Ρηγόπουλο και Κάκια Αναλυτή και το εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά στον Δημήτρη Πανταζή που “διακρίνεται, όπως είπε, για το ήθος και το ταλέντο του”. Παράλληλα, ο κ. Μακρυγιάννης εξήρε την καλλιτεχνική οντότητα της ομάδας λέγοντας χαρακτηριστικά “γνώρισα τα παιδιά της ομάδας και έχω μείνει κατάπληκτος γιατί τέτοια σύμπνοια δεν συναντάς στα Αθηναϊκά θέατρα, όπου πάρα πολλές φορές εμείς οι συγγραφείς έχουμε υποστεί απογοητεύσεις κι από το αποτέλεσμα αλλά και από την διαδικασία”. Η πάγια θέση του σε σχέση με την δράση των αξιόλογων θεατρικών ομάδων της περιφέρειας όπως η Πειραματική Σκηνή, εμπεριέχεται στην φράση “είναι φυτώρια και πρέπει να υποστηριχθούν με την αγάπη και του κόσμου αλλά και της τοπικής εξουσίας, που έχει τον πρώτο και κύριο λόγο”. Ο δημιουργός του “διαμαντένιου αστεριού” ομολόγησε ευθαρσώς “εξεπλάγην από την ερμηνεία αυτών των παιδιών κι ομολογώ από την πρόβα που είδα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την ερμηνεία των ηθοποιών υπό την καθοδήγηση αυτού του άξιου ανθρώπου του Δημήτρη Πανταζή”.
Στο έργο, που θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη, πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Πανταζής, ο οποίος ανέλαβε και την σκηνοθεσία, ενώ συμμετέχουν οι Γεωργία Ζορμπά και Γιάννης Σεχίδης, τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ολγας-Μαρίας, η μουσική του Γρηγόρη Σουλτάνη, η δραματουργική ανάλυση της Εφης Σταυροθεοδώρου και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Αλέξης Παυλίδης. Οι παραστάσεις θα δίδονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9 το βράδυ, ενώ εξίσου σημαντική είναι η δημιουργία του Συλλόγου “Φίλων της Πειραματικής Σκηνής” που αριθμεί περίπου εκατό μέλη και είναι προσβάσιμος σε κάθε θεατρόφιλο που επιθυμεί να υποστηρίξει την αξιόλογη αυτή προσπάθεια. Η συνάντηση, εξάλλου, της ερχόμενης Κυριακής στις 8 το βράδυ, στο υπόγειο Θέατρο, έχει ως στόχο την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και την διεύρυνση, παράλληλα, του αριθμού των συμμετεχόντων στα της πολλά υποσχόμενης και άξιας στήριξης, Πειραματικής Σκηνής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου