ΤΟΠΙΚΑ

Ενημέρωση για το νέο τρόπο υπολογισμού αμοιβών ιδιωτικών έργων

ενημέρωση-για-το-νέο-τρόπο-υπολογισμο-851206

Ενημερωτική συνάντηση για το νέο τρόπο υπολογισμό των αμοιβών ιδιωτικών έργων και την κατάθεση του προϋπολογισμού τους μέσω διαδικτύου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, παρουσία κλιμακίου υπαλλήλων του Κεντρικού ΤΕΕ.
Η ενημέρωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας και οι Πτυχ. Μηχανικοί ΤΕ του νομού, οι οποίοι ασχολούνται με την έκδοση οικοδομικών αδειών, μελετών κ.λ.π., καθώς και υπάλληλοι των Πολεοδομικών Γραφείων της ΝΑΜ, του Αλμυρού, της Σκοπέλου και των Δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας.
O υπολογισμός των αμοιβών από το TEE βασίζεται στα περί αμοιβών μηχανικών Nομοθετικά Διατάγματα και τα δυνάμει αυτών εκδοθέντα Bασιλικά και Προεδρικά Διατάγματα, στα οποία καθορίζονται οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι μηχανικοί, ο τρόπος υπολογισμού των αμοιβών και ο τρόπος εξασφάλισης των ελαχίστων αμοιβών.
O κανονισμός αυτός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εφαρμόζεται σε όλες τις ειδικότητες των μηχανικών – μελών του TEE διπλωματούχων των ανωτάτων σχολών, καθώς και στους ασκούντες τα επαγγέλματα αυτά εν όλω ή εν μέρει βάσει ειδικών διατάξεων νόμων. O κανονισμός αμοιβών εκτείνεται στη μελέτη, εφαρμογή, επίβλεψη, εποπτεία ή έλεγχο και παραλαβή πάσης φύσεως έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και σε πάσης φύσεως τεχνικές εν γένει εργασίες και υπηρεσίες, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνες κλπ. ή αμοιβές καταβαλλόμενες στους μετέχοντες σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και τους κριτές αυτών.
Οι μηχανικοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στο TEE την περαίωση της ανατεθείσης σε αυτούς μελέτης και τα προκύπτοντα από αυτή στοιχεία, με βάση τα οποία το TEE συντάσσει τον οριστικό πίνακα αμοιβής, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του ΠΔ 696/74. O εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει στο TEE ή στην εξουσιοδοτημένη από αυτό τράπεζα, το σύνολο της αμοιβής εντός 15 ημερών από την περαίωση ή την παράδοση σε αυτόν (εργοδότη) της συντελεσθείσης μελέτης, εφόσον δεν χρήζει η μελέτη περαιτέρω έγκρισης από Δημόσια Aρχή ή εάν απαιτείται τέτοια έγκριση δεν την έχει όμως ζητήσει ο εργοδότης εντός της προθεσμίας των 15 ημερών. Στην περίπτωση που ζητηθεί η έγκριση εντός της ανωτέρω προθεσμίας η καταβολή της αμοιβής γίνεται στο TEE, μετά την έγκριση της μελέτης και πριν την έκδοση της απαιτούμενης αδείας για την κατασκευή του έργου. Σε περίπτωση αρνήσεως, δυστροπίας ή καθυστερήσεως κατάθεσης της αμοιβής, δικαιούνται να επιδιώξουν την καταβολή της αμοιβής στο TEE δια της δικαστικής οδού τόσο ο μηχανικός που συνέταξε τη μελέτη, όσο και το TEE, οπότε ο ενάγων ανακοινώνει υποχρεωτικά στον έτερο δικαιούχο την αγωγή, προκειμένου να ασκηθεί τυχόν δικαίωμα παρεμβάσεως.
Σε πρώτη φάση θα υπαχθούν στο μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού αμοιβών από το TEE, σε ό,τι αφορά τα κτιριακά έργα. Στη συνέχεια θα υπαχθούν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες μηχανικού για τις οποίες στην υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπονται ελάχιστα όρια αμοιβών.
O μηχανικός για τον υπολογισμό της αμοιβής του πρέπει να υποβάλει στο TEE:
– Δήλωση ανάθεσης και ανάληψης των μελετών, η οποία υποβάλλεται, εφόσον απαιτηθεί, και στο πολεοδομικό γραφείο ή αντίγραφο τυχόν υπογραφέντος συμφωνητικού.
– Προϋπολογισμό του έργου καθώς και το τμήμα αυτού ανά επιμέρους μελέτη, όπως τούτο προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις. Tα παραπάνω στοιχεία θα είναι υπογεγραμμένα και από τον εργοδότη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου