ΤΟΠΙΚΑ

Δημιουργία μέσα στη φυλακή

δημιουργία-μέσα-στη-φυλακή-677476

Δύο βραβεία απέσπασε το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Ο πιο Μακρύς Δρόμος», το οποίο γυρίστηκε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου και συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας, ενώ παράλληλα ήταν μια από τις τρεις υποψηφιότητες για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τα βραβεία που απέσπασε η ταινία απονεμήθηκαν από την Επιτροπή του Φεστιβάλ της Λειψίας και από την Κριτική Επιτροπή της μεγαλύτερης γερμανικής συνδικαλιστικής ένωσης, και συνοδεύτηκαν από πολύ θετικά σχόλια για την προσέγγιση του θέματος. Η σκηνοθετική ματιά της δημιουργού εστιάστηκε στην καθημερινότητα δύο νεαρών κρατουμένων , οι οποίοι βρίσκονται αποκομμένοι στο μακρύ τους δρόμο ανάμεσα στον πόλεμο στην Ανατολή και την Γερμανία στη Δύση και κατηγορούμενοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου, Νικόλαος Καραφίλογλου, αναφέρει ότι πριν δύο χρόνια με την άδεια του Διευθυντή του Καταστήματος, Βασίλη Αποστολάκη, η κάμερα της Μαριάννας Οικονόμου βρέθηκε μέσα στο Κατάστημα ανηλίκων στον Βόλο.

Η σκηνοθέτης καταφέρνει να καταγράψει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς των δύο έγκλειστων φίλων και να τους ακολουθεί στενά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη τους μέσω μίας μια συναισθηματικής αφήγησης γεμάτης αγωνία, εκθέτοντας το τραγικό φαινόμενο των επαγγελματιών λαθρεμπόρων, οι οποίοι προσπαθούν να αναγκάσουν τους ανήλικους μετανάστες για να γίνουν οι ίδιοι λαθρέμποροι.

Ο Πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων σημειώνει ότι το ντοκιμαντέρ «Ο πιο Μακρύς Δρόμος», είναι κινηματογραφικά «απλή και συνεπής ματιά πάνω σε μία από τις πολλές πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος στη χώρα μας και τονίζει: «Είναι πασιφανές ότι η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου επιτελούν ένα σπουδαίο δημόσιο λειτούργημα».

Παράλληλα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι διακρίσεις που απέσπασε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε προχθές το βράδυ από την ΕΡΤ 2, χαροποίησαν το έμψυχο δυναμικό του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου, διότι «νιώσαμε ότι επιτελούμε ένα λειτούργημα, καθώς οι εικόνες που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ είναι αληθινές και δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και τον ανθρώπινο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται οι κρατούμενοι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου