ΤΟΠΙΚΑ

Μοίραζε δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας

μοίραζε-δεσμεύσεις-χωρίς-αντίκρισμα-851206

Μέσα σε δύο εβδομάδες η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέρριψε για δεύτερη φορά τη μελέτη ένταξης στο Μέτρο 6.4 του ΠΕΠ Θεσσαλίας για το έργο της λιμνοδεξαμενής στη Μακρινίτσα που είχε καταθέσει η ΔΕΥΑΜΒ, ενώ επίσης απορριπτική είναι και η εισήγηση για τη δημιουργία Μονάδας αφαλάτωσης στη Μπουρμπουλήθρα.
Παρά τις δεσμεύσεις που ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Φώτης Γκούπας είχε δώσει προσωπικά στους δημάρχους Βόλου και Ν. Ιωνίας κ.κ. Αλ. Βούλγαρη και Π. Μαβίδη, τον κοινοτάρχη Μακρινίτσας κ. Απ. Κερασιώτη και τον πρώην δήμαρχο Κ. Μήτρου, μετεκλογικά αλλά και προεκλογικά ότι το έργο θα ενταχθεί και τα συμπληρωματικά στοιχεία που δόθηκαν, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Θεσσαλίας απέρριψε τις δύο προτάσεις, κρίνοντας ότι δεν υφίστανται άμεσοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που να καθιστούν αναγκαία την έγκριση των δύο παραπάνω έργων!!!
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για “πλήγμα” , με έμμεσο τρόπο αφήνει αιχμές για το χειρισμό του όλου θέματος από πλευράς της Περιφέρειας και επισημαίνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε τα δύο έργα να ενταχθούν στο Δ ΚΠΣ και στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Περιβάλλον.
Ειδικά για το έργο της λιμνοδεξαμενής η ΕΥΔΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας επισημαίνει ότι δεν εντάσσεται διότι “α) το αντικείμενο της δεν αποβλέπει σε κάλυψη υποχρεώσεων λόγω παραβιάσεων κοινοτικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, β) η πρόσκληση επικεντρώνεται σε δεσμεύσεις Κοινοτικών Οδηγιών περί Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων κ.λ.π.) και γ) οι βασικές αιτίες Περιβαλλοντικών κινδύνων που αναφέρονται στο (α) σχετικό έγγραφο δεν τεκμηριώνονται με αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία – έγγραφα – γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών (π.χ. σύμφωνα με το Ν.3199/2003 και τη λοιπή ισχύουσα Νομοθεσία).

Ο πρόεδρος
της ΔΕΥΑΜΒ
Μας προξένησε κατάπληξη, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας απορρίπτει για δεύτερη φορά- παρά την επιστημονικά και τεχνικά αιτιολογημένη εισήγηση της ΔΕΥΑΜΒ για την χρηματοδότηση της μελέτης για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στην περιοχή της Κοινότητας Μακρινίτσας, όπως επίσης και της πρότασης για την Μονάδα αφαλάτωσης στην Μπουρμπουλήθρα.
Και αυτό διότι γίνεται σε μία χρονική περίοδο που- όπως τονίστηκε και στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, η νέα δημοτική αρχή, υποστηρίζει απόφαση της προηγούμενης αρχής και ενώ υπάρχει διαβεβαίωση του πρώην δημάρχου ότι η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το Γ ΚΠΣ, με την ένταξή της στο Μέτρο 46 “Περιβάλλον”.
Η απορριπτική απόφαση για την μελέτη και την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, συνεχίζει ο κ. Αλ. Βούλγαρης, πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα πλήγμα στην προσπάθεια που καταβάλλει στο σύνολό της η δημοτική αρχή μέσω της ΔΕΥΑΜΒ να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για το Π.Σ. διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα, καθώς όπως είναι γνωστό το βρόχινο νερό ενισχύει την καλύτερη ποιότητα των υδάτων.
Επειδή όπως τονίστηκε και στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ ξεκινά άμεσα καμπάνια ενημέρωσης για τη συνδρομή των δημοτών για λελογισμένη χρήση νερού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, θα συνεχίσουμε εντατικά την προσπάθεια μας για να εντάξουμε τα δύο αυτά σημαντικά έργα στο Δ ΚΠΣ., τόσο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας όσο και στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Περιβάλλον, ώστε να πετύχουμε την ένταξή τους και τη διασφάλιση της πίστωσης για την οριστική μελέτη και κατασκευή.”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου