ΤΟΠΙΚΑ

Στα άδυτα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ

στα-άδυτα-του-εργοστασίου-της-αγετ-851206

Για εγκληματικές παραλείψεις όσον αφορά τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, Γεωλόγος – χημικός καθηγητής Πανεπιστημίου. Όπως αναφέρει σε επιστολή του, ««Κρανίου τόπο» θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τις εγκαταστάσεις τις ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο.
Όλα τα χρώματα της ίριδας σε λόφους, στην κοιλάδα που η αδηφάγα εταιρία δημιούργησε με στόχο μόνο το κέρδος. Βέβαια δεν ήταν δυνατόν μέσα σ’ ένα πουλμανάκι που σε πάει «τουριστική βόλτα» να δεις όλες τις εκφάνσεις της γραμμής παραγωγής. Παρόλα αυτά οι σωροί κλινκέρ, pet-coak, ιπτάμενης τέφρας, κάρβουνου κεραμόλιθου, φλίσχου, γύψου με όλα τα χρώματα δεν με άφησαν αδιάφορο. Αυτοί οι λόφοι έπρεπε να ήταν σε τσιμεντένιο υπόβαθρο, με σωληνώσεις απόρρητες και φυτεμένο γρασίδι από επάνω. Τίποτε απ όλα αυτά. Το τοπίο μού θύμισε παλαιό εγκαταλελειμμένο ορυχείο – λατομείο και τίποτε άλλο. Άλλωστε σαφώς το είπε ο μελαψός Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας ότι όλες οι παράμετρες παραγωγής τις μετράμε μόνο με οικονομικά κριτήρια. Ο πρώτος σταθμός στο κοντρόλ – ρουμ των εγκαταστάσεων άλεσης και απογενοποίησης τις φαρίνας. Εκεί κάπου σε ένα μοτέρ βλέπει κανείς τις ενδείξεις των οξειδίων του αζώτου. Κάποιος από τους υπαλλήλους – του ξέφυγε – λέει τώρα η τομή είναι 760mg/m3 (όριο 500) και δεν ξαναμίλησε. Στην συνέχεια με γρήγορα πηδηματάκια πήγαμε στον θάλαμο «επιχειρησιακό» των περιστροφικών κλιβάνων και των μελών του τσιμέντου. Διαπιστώνω ότι εκτός λειτουργίας είναι οι πέντε από τους οκτώ. Όταν ρώτησα γιατί έχετε μόνο σε ανάπτυξη παραγωγής μόνο το 35%, τότε μου ήρθε ωσάν «μπλοκ τσιμέντου» η απάντηση. Γίνεται συντήρηση. Σκεφτείτε με το 35% της παραγωγής, η τομή των οξειδίων του αζώτου (αποχημικός ρύπος καρκινογόνος) ήταν 760mg/m3 τότε εάν δούλευαν και οι υπόλοιποι πέντε κλίβανοι τότε θα είχαμε τιμές πάνω από 1500mg/m3 . Όριο θανάτου σε ακτίνα 3km τα 1200mg/m3. Άλλες ρυπαντές που έπρεπε να μετρούνται συνεχώς (TOC, HF, HCL, CO) γι’ αυτά ούτε συζήτηση. Τα δε βαρέα μέταλλα Cr, Vu, Cd, Hg, Ti, Ni ούτε συζήτηση. Όλα καρκινογόνα.
Συζήτηση για το φυσικό αέριο που έγινε, απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας αντικατάστασης απλούστατα γιατί στη γραμμή παραγωγής το πρόσθετο θειάφι στο πετ-κοκ και στο μαζούτ το παίρνουμε για να φτιάξουμε γύψο, πολύ σημαντικό πρόσθετο στα προϊόντα μας. Βέβαια αυτό δεν είναι νόμιμο, γιατί ο νόμος 3325/11-3-05 σαφώς εγγράφει ότι μέσα στον πρώτο χρόνο όταν το φυσικό αέριο έρθει κοντά στη βιομηχανία, είναι υποχρέωσή της να τα χρησιμοποιήσει. (άρθρο 14/4)
Δεν είναι δυνατόν μια τόσο επικερδής επιχείρηση να δίνει μόνο το 0,85% των κερδών της για την λειτουργία μηχανισμών προστασίας του περιβάλλοντος και αυτό όχι ουσιαστικά για το περιβάλλον αλλά για την επαναχρησιμοποίηση της τσιμεντόσκονης.
Είναι τόσα πολλά που άκουσα και είδα, που θα μου μείνει αξέχαστη η 1η Φεβρουαρίου του 2007.
Όλα έχουν καταγραφεί και θ’ αποτελέσουν υλικό για τον Νομάρχη την Κυβέρνηση και τον Εισαγγελέα, που τον ευχαριστώ για την πρόσκλησή του και την ευκαιρία που μου έδωσε να διαπιστώσω «ιδίοις όμασι» τη φρικαλέα εικόνα ενός δράκου που άπλωσε το σώμα του στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Βόλου με τεράστια κέρδη σε βάρος τους (500€/λεπτό) παράγοντας 20 τόνους/λεπτό και αφήνοντας 1,5 τόνο/λεπτό σκονίδια στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Άλλο ένα τέτοιο εργοστάσιο στην Ρουμανία που εκεί τα κέρδη δεν είναι 0,85% για το περιβάλλον αλλά 2,4%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου