ΤΟΠΙΚΑ

Τελευταίο αντίο στην καρδιά… της Χρυσής Καρδιάς στο Βόλο

τελευταίο-αντίο-στην-καρδιά-της-χρυσ-677299

Σε ηλικία 93 ετών απεβίωσε η Σοφία Σακελλαρίου, η γυναίκα που πριν από 65 χρόνια άνοιγε μαζί με τον σύζυγό της τη «Χρυσή Καρδιά», το μεγάλο οπωροπωλείο στο κέντρο του Βόλου, στην οδό Ιάσονος, που μετρά δεκαετίες αδιάλειπτης λειτουργίας μέχρι σήμερα.

Η Σοφία Σακελλαρίου στα μικρά της χρόνια, έφτασε στο Βόλο από τη Σμύρνη. Από την Κωνσταντινούπολη, ο μέλλοντας σύζυγός της ακολουθούσε την ίδια διαδρομή της προσφυγιάς. Οι καρδιές τους συναντήθηκαν στο Βόλο, όπου και παντρεύτηκαν. Οι δυο τους ευτύχησαν να αποκτήσουν και να καμαρώσουν τέσσερα παιδιά, τα οποία μεγάλωσαν με όλη την αγάπη τους, μέσα σε μια παράγκα αρχικά, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες εκείνης της εποχής, που ποτέ όμως δεν τις άφησαν να τους βάλουν κάτω. Αντίθετα τις προσπερνούσαν με την καλοσύνη, το χαμόγελο, αλλά και το πείσμα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Το άγγελμα θανάτου της Σοφίας Σακελλαρίου έκανε τους πολυάριθμους γνωστούς της στο Βόλο και όχι μόνο, να αναπολήσουν την κοινωνικότητά της, την πάντοτε πρόσχαρη μορφή της και το χαμόγελο, με το οποίο πάλευε όλες τις αντιξοότητες.

Αν και είχε τελειώσει μόλις την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου, καθώς οι ανάγκες της εποχής την οδήγησαν σε μικρή ηλικία να εργαστεί στο Ματσάγγου, δεν της έλειπε τίποτε σε σχέση με τους πιο μορφωμένους. Είχε πάρει όλη τη μόρφωση της ζωής και ήταν ικανή να χειριστεί και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ηταν μια γυναίκα ιδιαίτερα δραστήρια, πανέξυπνη. Επιχειρηματικό δαιμόνιο, την χαρακτήριζαν όσοι την γνώριζαν, καθώς έβλεπαν ότι μπορούσε να προχωρήσει μπροστά με σκληρή δουλειά, αλλά και σωστά μελετημένες κινήσεις.

Το 1951, μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στο Ματσάγγου, άνοιξαν μαζί με το σύζυγό της, το οπωροπωλείο «Χρυσή Καρδιά». Αρχικά στην οδό Ιάσονος με Ιωλκού, μετέπειτα στην Ιάσονος με Λώρη και αργότερα στην Ιάσονος 45 με Π. Μελά, όπου και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η ίδια μέχρι και πριν από τέσσερα χρόνια βρίσκονταν στο κατάστημα. Παρά την ηλικία της, ήταν ιδιαίτερα δυναμικός και δυνατός άνθρωπος, με ανεξάντλητη δραστηριότητα και θέληση για πρόσφορα. Μόνο όταν ένα σοβαρό χτύπημα την ανάγκασε να παραμείνει στο κρεβάτι, έφυγε από τη «Χρυσή Καρδιά» που τόσο είχε αγαπήσει.

Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί θα απευθύνουν στη Σοφία Σακελλαρίου το τελευταίο αντίο σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 3:30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου