ΤΟΠΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Πρόταση μομφής
Η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης ούτε φτηνή επιχείρηση εντυπώσεων είναι ούτε φτηνή φαντασμαγορία. Έχει συγκεκριμένη στόχευση, εξυπηρετεί από διαφορετική σκοπιά τα δυο μεγάλα κόμματα, τα βγάζει από τα αδιέξοδα της πολιτικής τους δια του αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα ουσιώδη, κατευνάζει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και τριγμούς που εκδηλώνονται τελευταία…
Λόγος να γίνεται για να ξεχνιούμαστε… Στο μεταξύ οι αγρότες ξεκληρίζονται, η Παιδεία πνέει τα λοίσθια κ.τ.λ. κ.τ.λ. Όμως γι αυτά βέβαια δε γίνεται λόγος…
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες
Κι όμως κάτι φωσφορίζει ενιστάμενο πίσω απ τις εντυπώσεις. Κάτι που δεν έρχεται με τον αέρα της απλής αμφιβολίας ή με όχημα τη (φυσιολογική) δυσπιστία απέναντι στα δύο κόμματα εξουσίας. Κι αν προβάλλεται η πρόταση μομφής, τα πολιτικά παιχνίδια, τα τερτίπια κι όλα τα υπόλοιπα παρωθούνται, από το βάθος των πραγμάτων η νέα φτώχεια, η ανεργία, η ακρίβεια κ.τ.λ. έρχονται να υπενθυμίσουν το αυτονόητο: Αυτά είναι τα αληθινά ζητήματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχολείται η Βουλή κι όχι οι μομφές κι οι δυσπιστίες. Αυτοί όμως μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες…
Αποστάσεις
Εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πήρε αποστάσεις από τη Διοίκηση του ΕΚΒ που είχε ταχθεί υπέρ της προκήρυξης 24ωρης απεργίας για το άρθρο 16.
“Δεν νομίζω ότι υφίσταται πλέον θέμα αναθεώρησης του άρθρου 16, απάντησε ο Γ. Παναγόπουλος, αλλά κάποιοι που τόσο απλόχερα ζητάνε να γίνονται κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους, θα προτιμούσα να κοιτάζουν με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, όπου χάνονται θέσεις απασχόλησης, στις αναδιαρθρώσεις και όχι να επιχειρούν να βάλουν την ατζέντα της κομματικής συζήτησης κάθε φορά εντός των συνδικάτων.
Μάλλον ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις, δεν είχε ενημερωθεί ότι το Δ.Σ Ε.Κ.Β. πριν από λίγες μέρες πρότεινε αυτό ακριβώς… Παιδιά συντονιστείτε…
Τι εννοούσε;
Αιρετός πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του ΟΤΑ που βρίσκεται στο τιμόνι, αφού τους ζήτησε συνεργασία, πειθαρχία και υπακοή στα κελεύσματα των καιρών, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί “αλληλοκαρφώματα” και “ρουφιάνους”.
Τι να εννοούσε άραγε ο… ποιητής; Μήπως αυτούς που ανάλογα με την εξουσία αλλάζουν δόγμα.; Πολλά τα παραδείγματα στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.
Χαλαρά
Δεν είχε ενημερωθεί, όπως φάνηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος νωρίτερα, ότι οι φοιτητές είχαν αποφασίσει να τον συναντήσουν στο ΕΚΒ.
Ο κ. Παναγόπουλος πληροφορήθηκε το θέμα από συνεργάτες του και δεν έδειξε να ανησυχεί υπό την έννοια ότι έχει πάρει σαφή θέση στα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση αλλά και το άσυλο.
Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί τη σχολή επιμόρφωσης στελεχών, θέμα που μόλις προχθές τον έφερε σε ανοιχτή κόντρα με φοιτητές.
Ευθύνη ( ΕΧΕΙ ΦΩΤΟ στο θέμα ΕΚΒ)
Οι συνδικαλιστές της ΑΓΕΤ συνεχίζουν να εκπροσωπούν τον κλάδο τους στην Ομοσπονδία Τσιμέντου. Μία παράδοση που κρατάει χρόνια και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης.
Στις εκλογές που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες, εκλέχτηκε ταμίας στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας ο Βαγγέλης Χατζάρας, που ανήκει στη νέα γενιά συνδικαλιστών στο χώρο της ΑΓΕΤ, υποψήφιος και με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ στις τελευταίες εκλογές του ΕΚΒ.
Σύνδεσμοι
δράσης
Στη συγκρότηση Συνδέσμων Δράσης στο πλαίσιο των Δημοτικών Οργανώσεων προχωρά το ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας έτσι σχετική απόφαση του συνεδρίου για τη λειτουργία ενός ανοικτού, δημοκρατικού, συμμετοχικού Κόμματος, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Κοινότητα και Τοπικό ή Δημοτικό Διαμέρισμα.
Με την πρωτοβουλία αυτή ολοκληρώνεται ουσιαστικά το νέο σύστημα της αποκεντρωμένης δράσης, ενώ εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για κινητοποίηση όλων των δυνάμεων εν όψει των εθνικών εκλογών, όποτε και εάν προκηρυχθούν.
Η κάθε δημοτική οργάνωση, σύμφωνα με την εγκύκλιο του γραμματέα του κόμματος Ν. Αθανασάκη, θα πρέπει να προετοιμάσει σχετική εισήγηση για το ποιοι Τοπικοί Σύνδεσμοι Δράσης πρέπει να ιδρυθούν στο πλαίσιό της, στην Περιφερειακή Επιτροπή έως τις 20 Φεβρουαρίου 2007.
Η Περιφερειακή Επιτροπή θα αξιολογήσει τις εισηγήσεις των Δημοτικών Οργανώσεων, με βάση την παρούσα εγκύκλιο και είτε θα τις κάνουν ως έχουν δεκτές είτε τις διαφοροποιούν αιτιολογημένα και αποφασίζουν, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Επιτροπές, για τη συγκρότηση Τοπικών Συνδέσμων Δράσης σε όσες Δημοτικές Οργανώσεις δεν υποβάλουν εισήγηση.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Δημοτικής Οργάνωσης ορίζει από τα μέλη της προσωρινό Υπεύθυνο για την παρακολούθηση της διαδικασίας συγκρότησης των Τοπικών Συνδέσμων Δράσης.
Υποψήφιος
ο Μιχάλης;
Σύμφωνα με σχόλιο στο χθεσινό φύλο της οικονομικής εφημερίδας «Αξία» κι άλλος ετοιμάζεται για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία. Αντιγράφουμε: «Φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Μαγνησίας εμφανίζεται ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Μούχος, που έχει σχέσεις με το Γιώργο από την περίοδο που ήταν διευθυντής στον τομέα Παλιννοστούντων στο υπουργείο Εξωτερικών». Τελικώς μάλλον αυξάνονται οι ενδιαφερόμενοι για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς, γιατί είχαμε πιστέψει ότι μόνο γυναίκες ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιες.
Θα αξιοποιηθεί
ο Δημήτρης;
Δεν είναι λίγοι οι υπηρεσιακοί αλλά και οι πολιτικοί παράγοντες της Νομαρχίας Μαγνησίας που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η πολύτιμη εμπειρία του Δημήτρη Βασιλειάδη. Μετά τη συνταξιοδότηση της Τασίας Λουκίδου αρκετοί λένε ότι ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου μπορεί να τα καταφέρει θαυμάσια σε μια απαιτητική υπηρεσία, όπως είναι η Πολεοδομία της Νομαρχίας, διότι και υπηρεσιακή εμπειρία διαθέτει και αποδεκτός στο χώρο μηχανικών είναι. Καλά όσοι συνηγορούν με βάση τα προηγούμενα επιχειρήματα τους αντιλαμβανόμαστε, όσοι όμως διαφωνούν ή ακόμα χειρότερα αντιδρούν, γιατί άραγε το κάνουν; Εχουν κάτι να πουν ή απλά δεν τον «πάνε»;
Μάλλον το δεύτερο, το οποίο στην εποχή μας δυστυχώς είναι επιχείρημα…
Σοβαρές
καταγγελίες
Τα όσα καταγγέλλουν σήμερα (Σελ.11) ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ αλλά και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για την ΑΓΕΤ είναι άκρως ανησυχητικά.
Δεν είναι ανώνυμες καταγγελίες ούτε ανυπόστατες φήμες . Παρατίθενται στοιχεία και αριθμοί. Το λιγότερο που περιμένουμε να διερευνηθούν οι καταγγελίες από τις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές Αρχές. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ολιγωρία αν όχι εγκληματική αδιαφορία!
«Τ»
Τελικά δεν έφυγαν
Πέσαμε πολύ έξω με το χθεσινό μας σχόλιο, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικοί Βουλευτές, μόλις έγινε γνωστή η κατάθεση της πρότασης μομφής, εγκατέλειψαν το Βόλο για να βρεθούν στο κοινοβούλιο. Τελικά, από μια πρόχειρη έρευνα, διαπιστώσαμε ότι όλοι εδώ ήταν. Από πίτα σε πίτα και από εκδήλωση σε εκδήλωση. Τι σου είναι τελικά αυτό το βουλευτικό ένστικτο αυτοσυντήρησης! Καλή είναι η αντιπαράθεση στη Βουλή, αλλά οι βουλευτές με τις κινήσεις τους δείχνουν να πιστεύουν ακράδαντα ότι οι εθνικές εκλογές δεν αργούν..
Πρεμιέρα
προσεχώς…
Μετατίθεται για τη επόμενη Κυριακή η πρεμιέρα της νέας εκπομπής του Αντέννα με τίτλο “ΑΝΤέχετε” που θα παρουσιάζουν ο Σωτήρης Πολύζος, η Φρύνη Τσάκωνα, ο Φαίδωνας Κεφαλέας και η Ελένη Πίτσια. Λόγω της συζήτησης στο Κοινοβούλιο και της έκτακτης πολιτικής επικαιρότητας η επίσημη πρώτη μετατίθεται προσεχώς και δη για το βράδυ της επόμενης Κυριακής.
.Η παθογένεια του τακτικισμού
Οσοι ελπίζαμε ότι μπορεί επιτέλους να υπάρξει έδαφος συνεννόησης και ίσως συναίνεσης των κομμάτων εξουσίας για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα τού τόπου, ήμασταν μάλλον αφελείς και ρομαντικοί. Αμφότερα τα κόμματα πήραν από ένα μικροκομματικό φτυαράκι και παράχωσαν τις ελπίδες μας αυτές, αλλά και τα δικά τους ψήγματα τέτοιων διαθέσεων με τον ίδιο τρόπο και ίσως τα ίδια αισθήματα με τα οποία η γάτα σκεπάζει τα περιττώματά της.
Σε μια θλιβερή προσκόλληση σε παλαιοκομματικούς τακτικισμούς, σε μια ψηφοφορία χωρίς καμιά ουσιαστική σημασία -αφού ό,τι και αν αποφάσιζε η επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος θα ετίθετο υπό την κρίση της ολομέλειας- οι κύριοι Τραγάκης και Σταύρου, με μια συμπεριφορά που παραπέμπει σε εκλογικές διαδικασίες της ΕΦΕΕ , έδωσαν την αφορμή και το πρόσχημα για την οριστική ρήξη.
Σε μια θλιβερή καταφυγή σε παλαιοκομματικούς τακτικισμούς, προκειμένου να ξεφύγει από τον ίδιο τον εαυτό του και τη δέσμευση του για το άρθρο 16, αφοπλίζοντας παραλλήλως τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέφυγε στην οριστική αποχώρηση από τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος και στην πρόταση δυσπιστίας.
Το γνώριζε βεβαίως ότι δεν επρόκειτο να πέσει η κυβέρνηση με την πρόταση μομφής. Αλλά προφανώς, μετά το δώρο των κ. Σταύρου και Τραγάκη, -θείο δώρο που εξασφάλισε στον κ. Παπανδρέου την πλήρη συσπείρωση του κόμματός του, αισθάνθηκε την ανάγκη να ανταποδώσει με ένα δωράκι. Με την αναπόφευκτη συσπείρωση που επιφέρει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο μια πρόταση δυσπιστίας.
Το γνώριζε επίσης ότι παρά την αποχώρηση δεν ανατρέπεται η πορεία της αναθεώρησης. Αλλάζουν απλώς τα δεδομένα. Διότι κάθε διάταξη που έχει κριθεί ως αναθεωρητέα από την παρούσα Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφοι), αρκεί να ψηφισθεί στην επόμενη Βουλή από 151 βουλευτές, ώστε να ενταχθεί στο νέο Σύνταγμα. Εάν στην παρούσα Βουλή μια αλλαγή εγκριθεί από 151 βουλευτές, τότε για την αναθεώρηση απαιτείται στην επόμενη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Όπερ πρακτικά σημαίνει ότι όλα θα κριθούν από την αρχή στην επόμενη Βουλή.
Ευτυχώς που τουλάχιστον ο πρωθυπουργός επιμένει να αγνοεί τις εισηγήσεις «έξυπνων» υπουργών του για προσφυγή στον τακτικισμό των πρόωρων εκλογών.
Οι γραμμές
τηλεφώνου…
Είδα στο χθεσινό τοπικό Τύπο δηλώσεις από τον ντόπιο παράγοντα, μετά από μακριά απουσία από δρώμενα της περιοχής και αναπόφευκτα η μνήμη μας ανέτρεξε στην πολιτική του συμπεριφορά και στους στίχους του Παλαμά «Να το ρουσφέτι», να η ελληνικούρα τ’ άρματά τους. Μ’ εκείνα μας χαλάσαν»…
Ο συγκεκριμένος κύριος μάλιστα που ενδιαφέρεται στη δύση του βίου του, να προσφέρει και πάλι τις αγαθές υπηρεσίες του στον τόπο, αγνοεί προφανώς ότι ο ΟΤΕ έχει ιδιωτικοποιηθεί εδώ και χρόνια, όπως επίσης ότι για τις συνδέσεις παροχής γραμμής τηλεφώνου δεν χρειάζεται πλέον η δική του «κατόπιν ενεργειών» πολιτική παρέμβαση… Εχει παρελθόν…
…Αναγνώρισε τον εαυτό του προφανώς κάποιος επώνυμος πολιτικός παράγων της Ν.Δ. μέσα από το χθεσινό μας σχόλιο για τους «χαμαιλέοντες της πολιτικής πανίδας» και έσπευσε πρωί – πρωί να μας ζητήσει διευκρινήσεις…
Ενοχλήθηκε, όπως μας είπε, για την αναφορά μας στα «Έργα και Ημέρες» της προηγούμενης Νομαρχιακής και Δημαρχιακής Αρχής. Μία τετραετία που έβριθε, κατά την γνώμη μας, από πολιτικό ρεβανσισμό και από την εμπέδωση της νοοτροπίας του νεποτισμού και της ευνοιοκρατίας. Ούτε λίγο – ούτε πολύ αμφισβήτησε το δικαίωμα της κριτικής από τον Τύπο. Πριν την παρέλευση ελάχιστων ωρών ο συγκεκριμένος ήθελε να αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι ποτέ δεν έγινε βίωμά του αυτό που έλεγε ο Ελ. Βενιζέλος στους βουλευτές του: «Αν δεν θέλετε να υβρίζεσθε, να μη γίγνεσθε βουλευταί ή γερουσιασταί»…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου